FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvijestilo je da je predsjedniku Hrvatskoga sabora Luki Bebiću jutros nastavljen dijagnostički postupak nakon mirno provedene noći i urednih vitalnih funkcija te da su isključeni akutni infarkt miokarda i moždani inzult. U dogovoru s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem odlučit će se o njegovu daljnjem boravku u bolnici te o daljnjim dijagnostičkim postupcima, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Bebiću, koji je bio na godišnjem odmoru u Komarni, pozlilo je jučer popodne te je zbog zdravstvenih tegoba iz Metkovića helikopterom prevezen u splitski KBC.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović posmrtno je dodijelio uglednome hrvatskom slikaru, grafičaru i dizajneru Ivanu Picelju odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i izniman doprinos razvoju hrvatskoga likovnog stvaralaštva, a uručio ga je danas u svojem uredu umjetnikovoj kćeri Anji Picelj. Ivan Picelj jedan je od pionira hrvatskog avangardnog likovnog stvaralaštva koji je svojim djelom dokazao da su hrvatski umjetnici oduvijek u stopu pratili svjetske trendove ili čak bili ispred njih, rekao je Josipović. U doba kada je sudjelovao u osnutku svoje grupe umjetnika preko pokreta "Novih tendencija" trebalo je imati ljudske i umjetničke hrabrosti kako bi se suprotstavio dogmama socrealizma i upustio u avanturu apstrakcije i konstruktivizma te istraživanje vizualne percepcije i stvaranja novog trenda grafičkog oblikovanja kojim je snažno utjecao na razvoj industrijskog dizajna grafičke i likovne umjetnosti u Hrvatskoj, dodao je. Josipović je ustvrdio kako su Piceljeva hrabrost i inovativnost prepoznate i priznate i na međunarodnom planu, a njegovo ime ostalo je upisano u povijesti hrvatskoga i svjetskoga likovnog stvaralaštva. U ime odlikovanog umjetnika zahvalila je njegova kći Anja Picelj, koja je rekla da bi njezin otac zasigurno bio počašćen tim velikim priznanjem. Ivan Picelj, koji je umro u veljači ove godine u Zagrebu u 87. godini, u povijesti likovne umjetnosti ostao je zapamćen kao jedan od utemeljitelja "Novih tendencija" i vrstan umjetnik koji je izradom plakata, opremom knjiga i izložbenih kataloga unaprijedio vizualnu kulturu grafičkog oblikovanja u Hrvatskoj. Njegova posljednja retrospektiva održana je 2005. u Klovićevim dvorima.

STRUGA BANSKA - U Strugi Banskoj u hrvatskome Pounju kod Dvora na Uni danas je obilježena 20. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih redarstvenika koji su poginuli na današnji dan 1991. braneći mjesto i taj kraj. Na obilježavanju su bili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, ravnatelj policije Oliver Grbić i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel. U drugoj polovici srpnja 1991. srpski je agresor s Draganom Vasiljkovića- kapetanom Draganom na čelu i postrojbama pristiglima iz Srbije, potpomognutima tzv. JNA, nakon mjeseci provokacija počeo akciju kodnog imena "Žaoka" izvodeći minobacačke napade na mjesta u hrvatskome Pounju kod Dvora na Uni. Odupirući se znatno nadmoćnijim neprijateljima, braneći mještane Struge Banske, 26. srpnja 1991. poginula su desetorica pripadnika MUP-a RH, dvojica pripadnika sisačko-moslavačke Policijske uprave i osmorica pripadnika zagrebačke Policijske uprave. Ministar Karamarko podsjetio je kako su "zastrašujući događaji u Strugi Banskoj pokazali koliko će trebati trpjeti u borbi za hrvatsku neovisnost i slobodu". "Neki i danas pokušavaju izjednačavati prevladane socijalističke vrijednosti s vrijednostima koje su u Hrvatskoj stvorene u devedesetima... Domovinski je rat najsvetiji trenutak hrvatske povijesti, a Franjo Tuđman stvorio je i vodio općenarodni pokret zahvaljujući kojemu imamo Hrvatsku", rekao je Karamarko. Načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marko Rašić podsjetio je kako je policija, zbog ratnih zločina u Pounju 1991. godine, Županijskome državnom odvjetništvu u Sisku podnijela pet kaznenih prijava protiv 39 osoba te da je većina njih nedostupna hrvatskome pravosuđu. Jedan osuđeni ratni zločinac izdržava petnaestogodišnju kaznu zatvora, jedan je u pritvoru, a očekuje se i izručenje Dragana Vasiljkovića. Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel pozvala je na čuvanje uspomene na sve poginule za neovisnu Hrvatsku tako da gradimo i Banovinu i ovu državu onako kako su oni željeli.

SINJ - Oko 30 bivših radnika Dalmatinke Nove d.d.iz Sinja okupilo se danas ispred tvornice kako bi se dogovorili o mirnom prosvjedu koji bi se trebao održati 7. kolovoza 2011., na dan 296. sinjske alke. Sastanak su organizirali predsjednik bivšeg odbora vjerovnika Dalmatinke d.d. u stečaju Branko Matić i predsjednica odbora vjerovnika Dalmatinke Nove d.d. u stečaju Iva Radonja. Po riječima Ive Radonje, prosvjedom žele pokazati "cijelome državnom vrhu koji će taj dan boraviti u Sinju da država nije ispunila obveze isplate plaća radnicima Dalmatinke iako su njihove tražbine priznate. "To je jedinstvena prilika da upoznamo cijeli državni vrh sa sudbinom 864 radnika koji su radili u tvornici Dalmatinka d.d., a poslije i u tvornici Dalmatinka Nova d.d., koji još imaju potraživanja na ime neisplaćenih plaća i otpremnine. Smatramo da država treba pomoći jer je tvrtka Dalmatinka d.d. bila u vlasništvu države. Zbog nezakonitih radnji koje su se događale u tvornici, radnici su na rubu egzistencije", rekao je Branko Matić. Organizatori sastanka ipak nisu zadovoljni odzivom bivših radnika pa će održati još jedan sastanak u petak, 29. srpnja 2011. Istaknuli su kako će prosvjed biti dostojanstven, bez vrijeđanja i ometanja alkarskih svečanosti.

DUBROVNIK - Čelnici dubrovačkoga SDP-a - Olga Muratti, predsjednica Gradskog vijeća, te zamjenici gradonačelnika Tatjana Šimac-Bonačić i Niko Šalja održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli i na podizanje optužnice protiv dubrovačkoga gradonačelnike Andre Vlahušića. Predsjednica dubrovačkoga SDP-a i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti rekla je kako u SDP-u ne žele komentirati niti se na bilo koji način upletati u rad mjerodavnih tijela i institucija dok one ne odrade svoj posao te kako je upravo SDP pozvao sve institucije da istraže slučaj Šipan i utvrde odgovornost svih. Istaknula je kako HDZ-ovci svagdje vide SDP i nju osobno kao predsjednicu Gradskog vijeća, "što postaje zabrinjavajuće". Na pitanje novinara je li im neugodno zbog podignute USKOK-ove optužnice protiv dubrovačkoga gradonačelnika Olga Muratti odgovorila je kako joj je, naravno, neugodno jer to donekle stvara teškošće u funkcioniranju grada. "Sigurno je da bismo bili sretni da do toga nije došlo, ali ne želim suditi ni Andri Vlahušiću ni ikome drugome prije nego što to naprave oni koji su za to nadležni", rekla je Olga Muratti.

ČAKOVEC - Međimursku županiju u prvih šest mjeseci ove godine posjetilo je 17.136 domaćih i stranih turista, što je 21 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a domaći i strani turisti ostvarili su u prvoj polovici godine u najsjevernijoj hrvatskoj županiji 36.676 noćenja ili 17 posto više, pri čemu je broj noćenja stranih gostiju porastao za čak 27 posto. Govoreći o povećanju turističkog prometa međimurski župan, a ujedno i predsjednik Turističke zajednice Međimurja, Ivan Perhoč istaknuo je veliki iskorak u razvoju turizma u posljednjih desetak godina. Djelatnost koja praktički prije jednog desetljeća nije postojala svoj boom u Međimurju, objasnio je Perhoč, duguje projektima razvoja toplica u Svetom Martinu i vinske ceste u Gornjem Međimurju. To je omogućilo stvaranje kritične mase ljudi i poduzeća koja su u turizmu vidjela svoju šansu, kaže međimurski župan, dodavši da je taj potencijal prepoznala i Međimurska županija te je razvoj turizma stavila među svoje prioritete. Perhoč je naglasio da će izgradnjom još jednih toplica u Donjem Međimurju toplički turizam sa svojim smještajnim kapacitetima postati osnova turističke ponude na koju će se nadovezati i većina ostalog. S druge strane, zaključio je Perhoč, preostaje veliki posao izobrazbe stručnih kadrova koji će raditi u turizmu, daljnji razvoj turističke ponude, a moraju se potaknuti i agencije u zemlji i inozemstvu da počnu nuditi Međimurje kao osmišljenu destinaciju.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i zagrebačke Posudionice i radionice narodnih nošnji jučer je u Klesarskoj školi u Pučišćima na otoku Braču počela s radom radionica narodnih nošnji "Hrvatska etnoriznica", u kojoj će polaznici u idućih deset dana moći proći teorijsku i praktičnu nastavu iz tradicijskog tekstilnog rukotvorstva, prioćila je danas Hrvatska matica iseljenika. Radionicu narodnih nošnji osnovala je prije desetak godina Hrvatska matica iseljenika i uvrstila u svoj redoviti godišnji program vidjevši da se brojne hrvatske folklorne skupine diljem svijeta, ali i u domovini, u svome radu redovito susreću s velikim problemima pri nabavci hrvatskih narodnih nošnji, njihovoj izradi, odijevanju, ukrašavanju, čuvanju i restauraciji oštećenih starinskih primjeraka. "Hrvatska etnoriznica" namijenjena je osobama raznovrsnih interesa: kostimografima, umjetničkim voditeljima i plesačima folklornih društava, osobama koje se ručnim radom bave iz hobija u svoje slobodno vrijeme, svima koje zanimaju hrvatske narodne nošnje, tradicijski nakit i tradicijsko tekstilno rukotvorstvo. Ove će godine u radu "Hrvatske etnoriznice" sudjelovati četrdesetak sudionika: polaznika i demonstratora, iz Njemačke, Švedske, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine) te iz cijele Hrvatske. Radionica narodnih nošnji traje deset radnih dana, a posljednjega dana, 4. kolovoza, održat će se u Klesarskoj školi u Pučišćima tradicionalna izložba radova svih polaznika, pod nazivom "Otvoreni dan", gdje će pokazati svoje najnovije uratke uz praktičnu demonstraciju njihove izrade, stoji u priopćenju.

ZAGREB - I ove godine na 5. međunarodnom ljetnom seminaru bubnjara i udaraljkaša "East Meets West" Croatia Drum Camp, koji se održava u Grožnjanu od 5. do 12. kolovoza, polaznike će poučavati vrhunski svjetski i domaći glazbenici, među kojima su Virgil Donati, proglašen najboljim bubnjarom svijeta 2011., i Antonio Sanchez, najtraženiji džez bubnjar na sceni i dobitnik triju Grammyja, istaknuto je danas na konferenciji za novinare organizatora Croatia Drum Campa. Svoje će znanje i iskustvo polaznicima prenijeti i američki bubnjar, glazbeni novinar i stručnjak za glazbeni biznis Mike Haid, zatim umjetnički voditelj seminara, magistar udaraljki Petar Ćurić te kao poseban gost ove godine i Dado Marinković, dugogodišnji polaznik radionica u Grožnjanu, a sada bubnjar hrvatske pop zvijezde Gibonnija. "Croatia Drum Camp vodeći je ljetni kamp za bubnjare i udaraljkaše u Europi, a od iduće godine prema istom konceptu pokrenut ćemo i kamp u Srbiji i Sloveniji", najavio je koordinator seminara i predavač Petar Ćurić. Kamp okuplja od 30 do 50 polaznika svih dobnih skupina, većinom u dobi od deset do 30 godina, a tijekom sedam dana, osim aktivnih radionica i koncerata, treću godinu zaredom održava se i natjecanje za najbolje bubnjare i udaraljkaše. U suradnji s poznatim američkim glazbenim institutom "The Drummers Collective", najboljim hrvatskim bubnjarima i udaraljkašima dodjeljuju se stipendije za trotjedno usavršavanje u New Yorku. Dosad su u Ameriku poslana četiri polaznika, a ove godine, usporedno s bubnjarskim kampom, u Grožnjanu se održava i Prva hrvatska ljetna radionica za električne bas gitariste i radionica za pop/soul/džez klavijaturiste, na kojima će se najboljim polaznicima također dodijeliti stipendije.

ZAGREB - Nepoznati lopovi provalili su jučer poslije ponoći u poslovnicu Samoborske banke u Bestovju kod Svete Nedjelje probušivši zid banke iz koje su odnijeli 150.000 kuna. Lopovi su u banku provalili oko 1,30 sati u noći s nedjelje na ponedjeljak, izvijestila je danas zagrebačka policija, koja za njima traga.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙