FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 24. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 15.30

ZAGREB - Norvežanin osumnjičen za napade u kojima su poginule 93 osobe bio je član protuimigrantske stranke i protivnik je multikulturalizma, "kulturnih marksista" i islama i branio je Srbiju kao zemlju koja je htjela protjerati albanske muslimane, otkrivaju isječci objavljeni u nedjelju na internetskim portalima. "Prije nego krenemo u križarski rat moramo ispuniti svoju dužnost i desetkovati kulturni marksizam", rekao je Anders Behring Breivik u video isječku "Vitezovi templari 2083" postavljenom na YouTubeu. Jedan norveški forum pružao je link na elektroničku knjigu s 1.500 stranica autora Andrewa Berwicka, koji je također postavio videoisječak. U knjizi se kasnije doznaje da je Berwick zapravo Anders Behring Breivik. No, zasad se ne može sigurno potvrditi tko je postavio video isječak i tko je autor knjige u kojoj poručuje "Kada se jednom odlučite za napad, poubijajte ih što je više moguće, inače vaš napad neće polučiti željeni ideološki učinak". U dijelu knjige naslovljenom "2083-Europska deklaracija nezavisnosti", autor osuđuje zapadnoeuropske režime koji su bombardirali Srbiju, a ona je "samo htjela istjerati islam deportirajući albanske muslimane natrag u Albaniju". Breivik je napisao da je pristalica "Bečke filozofske škole" koja je bila protiv multikulturalizma i širenja islama. Naveo je i da se divi Geertu Wildersu, populističkom nizozemskom političaru poznatom po protuislamističkim stajalištima. Wilders je u subotu objavio poruku kojom se distancira i piše da je Breivik "psihopat, nasilan i bolestan duh" te PVV "s gnušanjem odbacuje sve što on predstavlja i što je počinio". Breivik je barem od jeseni 2009. aktivno pripremao svoje napade, prema dokumentu od 1.500 stranica objavljenom na Internetu.

TRIPOLI - Libijski čelnik Moamer Gadafi je u subotu navečer u govoru egipatskom narodu ocijenio da je bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak "siromašan, skroman" čovjek koji "voli svoj narod". "Poznam Hosnija Mubaraka, siromašnog i skromnog čovjeka koji vas voli", rekao je u audio poruci koju je objavila libijska televizija prigodom obljetnice državnog udara 1952. u Egiptu, pod vodstvom Gamala Abdela Nasera. Ta revolucija je nadahnula Gadafija da svrgne kralja Idrisa Senusija i stupi na vlast 1969. godine. "Umjesto da je ponižen, Hosniju Mubaraku bi trebala biti ukazana čast", ocijenio je Gadafi.

Mubarak ( 83), u pritvoru je u bolnici u Šarm el-Šeiku u okviru istrage o ubojstvu prosvjednika i o korupciji.

BERLIN - Njemačka je u nedjelju najavila civilnu i humanitarnu pomoć do 100 milijuna eura libijskoj oporbi okupljenoj u Prijelaznom nacionalnom vijeću (TNC). "Zbog rata koji Moamer Gadafi vodi protiv vlastitog naroda, stanje u Libiji je iznimno teško", objasnio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. U Libiji pet mjeseci traje građanski rat nakon pobune protiv Gadafija, koji je na vlasti dulje od 40 godina. NATO-ova bombardiranja su spriječila pad gradova koje drže naoružani pobunjenici no nisu uspjeli srušiti režim. Odluka o zajmu stiže nakon sastanka 16. srpnja u Istanbulu gdje su zapadni partneri i zemlje regije oporbu priznale kao legitimnu vlast u Libiji i omogućili joj pristup vitalnim sredstvima. Pri glasovanju o rezoluciji 1973 Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji, kojom se dopušta uporaba sile za zaštitu libijskih civila, Njemačka je bila suzdržana i odbila je sudjelovanje u NATO-ovim operacijama. Njemačka je jedina člania EU i NATO-a koja je tako reagirala, što je izazvalo kritike nekoliko savezničkih zemalja.

LISABON - Zastupnik Antonio Jose Seguro izabran je za glavnog tajnika Socijalističke stranke (PS) sa 67,98 posto glasova i tako postao novi vođa portugalske oporbe, priopćila je ta stranka u nedjelju. Izbor će potvrditi čelništvo stranke na idućem saboru od 9. do 11. rujna.Jose Seguro (49), je tako zamijenio na dužnosti bivšeg premijera Josea Socratesa koji je u lipnju dao ostavku na mjesto glavnog tajnika PS-a koje je obnašao od 2004., pošto ga je na zadnjim parlamentarnim izborima 5. lipnja porazila stranka desnog centra (PSD). Jose Seguro je bio jedan od rijetkih kritičara unutar Socijalističke stranke za Socratesove vlasti.

MOSTAR - Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u subotu navečer potvrdilo da je u Trebinju smrtno stradao hrvatski državljanin, u nedjelju su mediji u Republici Srpskoj otkrili da je riječ o Damiru Novaku iz Rijeke koji je poginuo u tučnjavi ispred jednog ugostiteljskog objekta u ranim subotnjim satima. Tragični se događaj zbio oko 3.50 sati na izlazu iz diskoteke 'Red black' u središtu Trebinja, kad je Novaka i nekoliko prijatelja napala skupina mladića. Nakon kratkog sukoba Riječanin je pao i, prema riječima očevidaca, najvjerojatnije udario glavom u stepenicu. Liječnici su ga pokušali reanimiratiu i na mjestu događaja i pri povratku u Hitnu pomoć, no bezuspješno. Utvrdili su da je smrt nastupila trenutačno od posljedica udarca. Prema policijskom priopćenju, privedeno je pet osoba koje su osumnjičene za sudjelovanje u tučnjavi ispred disko-kluba, a državno odvjetništvo u Trebinju zatražio je obdukciju tijela poginulog. Mediji pišu da je Novak, koji ima i belgijsko državljanstvo, a radio je u Nizozemskoj, bio na godišnjem odmoru u Hrvatskoj, a u Trebinje je došao u kobni posjet prijateljima. U MVPEI-u su sinoć naveli da se nitko od obitelji dotad nije javio Generalnom konzulatu RH u Mostaru niti tražio konzularnu pomoć, a stigne li takav zahtjev, konzulat će se uključiti u proceduru izdavanja potrebne dokumentacije za prijevoz tijela u Hrvatsku.

LONDON - Uzrok smrti britanske pjevačice Amy Winehouse ostat će nepoznat do vještačenja stručnjaka sudske medicine, za koje će datum biti određen u ponedjeljak, objavila je policija u nedjelju. Amy Winehouse, koja je imala problema s alkoholom i drogom, pronađena je mrtva u subotu poslijepodne u svojem stanu u Londonu. Imala je 27 godina. Datum vještačenja stručnjaka sudske medicine bit će određen u ponedjeljak ujutro, stoji u priopćenju londonske policije. U subotu je policija, nakon informacija o mogućem predoziranju, naglasila da "još nije obavljen obdukcijski pregled pa je neumjesno nagađati o uzrocima smrti". Amy Winehhouse je morala otkazati europsku turneju ovog ljeta nakon debakla na koncertu u Beogradu 18. lipnja na kojem nije mogla stajati ni artikulirati riječi svojih pjesama.

ADEN/SANA - Sedam osoba je poginulo, a 18 je ozlijeđeno u nedjelju u samoubilačkom napadu autobombom na kontrolnu točku jemenske vojske u lučkom gradu Adenu, objavili su policija i medicinski izvori. Vojska je pojačala mjere sigurnosti oko toga grada kako bi zaustavila ulazak islamističkih militanata iz pojedinih dijelova susjedne provincije Abjan, koje su zauzeli tijekom višemjesečnih prosvjeda protiv jemenskog predsjednika. Aden se nalazi istočno od morskog tjesnaca kojim dnevno prolaze brodovi koji prevoze tri milijuna barela nafte. Vojska je pokrenula žestoku ofenzivu protiv militanata, za koje tvrdi da su povezani s al-Kaidom, ali još nije uspjela vratiti kontrolu nad tim područjem.

MOSKVA- Tijela triju žena nestalih u brodolomu "Bulgarije" na Volgi prije dva tjedna izvučena su u nedjelju, čime se broj stradalih u katastrofi popeo na117, objavilo je rusko ministarstvo za hitna stanja. Još pet nestalih osoba, čija se imena nalaze na popisima putnika i posade potonulog turističkog broda, nije uključeno u broj mrtvih, precizira ministarstvo. Izletnički brod, star 56 godina, preopterećen, s kvarom na motoru, neservisiran, potonuo je u nekoliko minuta 10. srpnja na udaljenosti od 3 kilometra od obale, tijekom olujnog nevremena na Volgi, na području ruske republike Tatarstana. Brod je plovio bez dozvole. Uhićeni su organizator putovanja i mjesni dužnosnik koji su dozvolili plovidbu. Brod, djelomično odsukan u petak, premješten je u pliću vodu i biti će izvučen radi istrage. Operacija odsukavanja, iako skupa, neophodna je za istragu kojom će se odrediti uzroci nesreće, rekli su dužnosnici.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙