FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro se oporavlja, dolar i dalje pod pritiskom

Autor: neba
ZAGREB, 24. srpnja 2011. (Hina) - Zahvaljujući dogovoru Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj, euro je prošloga tjedna na svjetskim valutnim tržištima ojačao, dok je dolar i dalje pod pritiskom teških pregovora u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja.

Tečaj europske prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 1,4360 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu ojačao 0,6 posto, na 112,75 jena.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo 0,8 posto, na 78,45 jena.

Europska je valuta bila pod pritiskom sve do četvrtka, kada su na hitnom summitu u Bruxellesu čelnici EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda dogovorili novi paket pomoći Grčkoj, pri čemu će EU i MMF osigurati 109 milijardi, a privatni sektor oko 50 milijardi eura.

Zahvaljujući tome, u petak je tečaj eura dosegnuo 1,4440 dolara, najvišu razinu u dva tjedna. No, ubrzo je ponovno zaronio ispod granice od 1,44 dolara.

"Tržište je dobilo podršku jer su čelnici eurozone uspjeli nešto dogovoriti, ali još treba provesti puno analiza u sklopu dogovora koji su postigli. Problem je taj što se paketom pomoći rješava kriza likvidnosti, a ne kriza insolventnosti", kaže Maurice Pomery, direktor u tvrtki Strategic Alpha.

S druge strane, dolar je pod pritiskom teških pregovora između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Polovicom tjedna činilo se da pregovori idu u dobrom smjeru, no u petak je ponovno došlo do zastoja. Ako se idućega tjedna ne postigne dogovor, američko ministarstvo financija od 2. kolovoza neće moći isplaćivati sve svoje obveze, a u tom slučaju SAD-u prijeti smanjenje kreditnog rejtinga, što bi negativno utjecalo na najveće svjetsko gospodarstvo.

Zbog toga je u jednom trenutku tečaj dolara u petak zaronio na samo 78,22 jena, najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca.

U odnosu, pak, na švicarsku valutu, cijena dolara dosegnula je 0,8190 franaka, nakon što je tjedan dana prije zaronila na rekordno niskih 0,8082 franka.

I euro je ojačao prema 'švicarcu', pa je prošloga tjedna njegov tečaj porastao 3,4 posto, s rekordno niskih 1,1365 na 1,1760 franaka.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙