FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro blizu najviše razine u tri tjedna u odnosu na dolar

Autor: vmom
LONDON, 1. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviših razina u tri tjedna prema dolaru, a dodatnu podršku moglo bi mu pružiti to što se fokus ulagača nakratko preusmjerava s dužničkih problema u eurozoni na gospodarske pokazatelje iz SAD-a.

Euro je nakratko dosegnuo najvišu razinu u tri tjedna od 1,4553 dolara. Potom je smanjio dobitke i prema posljednjim podacima stoji 1,4491 dolar, u blagom minusu od 0,06 posto. U odnosu na švicarski franak ojačao je 0,8 posto, na 1,2295 franaka.

I dolar je bio na dobitku prema franku, za 0,7 posto, i njime se trgovalo po 84,62 švicarska centima. Ojačao je i prema jenu, za 0,3 posto, na 80,75 jena.

Euro je ipak na dobitku oko tri posto u odnosu na u ponedjeljak zabilježenih 1,41 dolara, nakon dramatičnog tjedna gdje je raspoloženje značajno variralo, od zabrinutosti da će Grčka otići u stečaj, do olakšanja da će ipak prebroditi krizu.

Ohrabrujuća vijest za jedinstvenu valutu jučer je bilo usvajanje zakona o provedbi grčkih mjera štednje u tamošnjem parlamentu, čime je utrt put za dobivanje nove tranše kredita u iznosu 12 milijardi eura iz postojećeg paketa pomoći, vrijednog 110 milijardi eura.

Euro pak nije previše reagirao na slabi podatak iz proizvodnog sektora u eurozoni, budući da to ništa ne mijenja u pogledu očekivanja novog rasta ključnih kamatnih stopa na sastanku Europske središnje banke (ECB) u idući četvrtak.

Analičari kažu da bi euru podršku mogli pružiti i najnoviji podaci o američkim proizvodnim aktivnostima, pogotovo ako pozitivno iznenade.

"Tržište je optimistično glede rizika i ulagači su skloni kupovini eura. Euro bi mogao doseći 1,47 dolara ako najnoviji podaci iz SAD-a ukažu na poboljšanje situacije. Grčki problemi i dalje su prisutni, no tržišta su se nakratko smirila i pažnju usmjerila makrogospodarskim pokazateljima", kazao je Paul Mackel, direktor odjela valutnih tržišta u HSBC-u.

Euro također dobru podršku ima i prema jenu i franku, uoči sastanka ECB-a u idućem tjednu na kojem se očekuje daljnji rast ključne kamatne stope u eurozoni, trenutno u visini 1,25 posto.

"Podršku euru donekle pruža očekivanje sastanka ECB-a i toga da se čelnik Jean-Claude Trichet zauzme za daljnje zaoštravanje monetarne politike. Većina će toga ipak ovisiti o aktualnim gospodarskim prilikama", kazao je valutni strateg UBS-a Chris Walker.

Britanska funta je pod pritiskom pokazatelja o najslabijem rastu proizvodnih aktivnosti u Britaniji u gotovo dvije godine, što podupire očekivanje ultra niskih kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima. Prema dolaru funta je tako oslabjela za 0,3 posto, na 1,5996 dolara, dok je euro ojačao 0,2 posto, na 90,56 penija.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙