FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam uoči grčkog glasanja podupro euro

Autor: gple
LONDON, 29. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u dva tjedna na međunarodnim deviznim tržištima a ojačao je i prema švicarskom franku slijedom očekivanja da će grčki parlament izglasati kontroverzne mjere štednje.

Euro je tako poskočio na 1,4449 dolara na trgovinskoj platformi EBS. Bio je u plusu i prema švicarskom franku, i to 0,7 posto, te se njime trgovalo po 1,2033 franka. Time se 'odlijepio' od rekordno niske razine prema švicarskoj valuti od 1,1808 franaka, na koju je kliznuo pod pritiskom bijega ulagača u imovinu iskazanu u francima u potrazi za sigurnim utočištem za kapital.

Euro je zabilježio i najvišu razinu prema jenu u tri tjedna od 117,17 jena.

Sve su oči uprte u grčki parlament koji bi danas trebao glasati o novom paketu mjera štednje. Nade u pozitivan ishod glasanja ulila je izjava oporbene grčke političarke Else Papadimitru da će glasati za mjeru štednje usprkos tome što ih njezina stranka odbacuje.

"Euro je nakon te izjave ojačao, što se i očekuje u slučaju bilo kakvih pozitivnih vijesti iz Grčke. No, teško je reći hoće li takvo raspoloženje potrajati. Ulagače će ipak više brinuti mogu li Grci provesti u djelo stroge mjere štednje", upozorava Adam Myers iz Credit Agricoleam, ukazujući na mogućnost promjene trenda.

"Grčka se i dalje suočava s velikim problemima i dogovor o mjerama samo kupuje vrijeme. Srednjoročna prognoza za euro ovisit će o tome može li vlada provesti mjere", slaže se Maurice Pomery iz Strategic Alphe.

Rasprava u grčkom parlamentu počela je u ranim poslijepodnevnim satima ali glasanje bi moglo početi tek za nekoliko sati. U četvrtak će grčki zastupnici glasati o podzakonskim aktima koji će sadržati konkretne pojedinosti mjera.

Europska jedinstvena valuta dodatnu je potporu crpila i iz izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jeana-Claudea Tricheta u utorak, koje su tržišta protumačila kao signal da intenziviranje dužničke krize u Grčkoj nije omelo planove ECB-a o podizanju kamatnjaka u eurozoni u idućem tjednu.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙