FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 23. srpnja 2011. (Hina) - Pregled ažnijih vijesti objavljenih do 9.30

OSLO - Norveška televizija TV2 objavila je na svojim internetskim stranicama identitet i fotografiju 32-godišnjeg Anderas Behringa Breivika, počinitelja pokolja na kamp socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya u Norveškoj gdje je, po zadnjim policijskim podacima objavljenima u subotu ubio najmanje 80 osoba. Breivik, koji je prema norveškoj televiziji od petka navečer na policijskom ispitivanju, pripada desnim ekstremističkim skupinama i ima registrirano automatsko oružje i pištolj Glock. Breivik, koji je visok i plav, bio je odjeven u policajca kada je u petak otvorio vatru na kamp socijaldemokratske mladeži na otoku Utoya u Norveškoj i ubio najmanje 80 mladih, nekoliko sati pošto je u središtu Osla u eksploziji ubijeno sedam ljudi, izvjestila je policija. Uhićeni muškarac je također glavni osumnjičenik za bombaški napad u središtu Osla i sumnja se da je prešao iz glavnog grada u kamp. Napad je najteži je u zapadnoj Europi od 2004. godine kada je u bombaškom napadu na vlak u Madridu ubijena 191 osoba.

"To je najnasilniji događaj u Norveškoj od Drugog svjetskog rata", izjavio je oporbeni zastupnik kršćanske narodne stranke Geir Bekkevold.

OSLO - Tridesetdvogodišnjak osumnjičen da je počinio dva smrtonosna napada u petak u Oslu i u okolici neprijateljski je raspoložen prema islamu, priopćila je u subotu norveška policija, ne navodeći motive napada. Izjave, koje je osumnjičenik objavio na internetu navode na mišljenje da je "sklon desnici i da je neprijateljski raspoložen prema muslimanima", rekao je načelnik policije Sveinung Sponheim za javnu televiziju NRK. Dodao je kako je još rano reći koji su bili motivi napada. Čini se da su meta njegovih napada bili laburisti koji su u Norveškoj na vlasti, prvo ured premijera Jensa Stoltenberga - koji nije bio u njemu - i okolna ministarstva te ljetni kamp laburističke mladeži četrdesetak kilometara dalje.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor uputila je izraze sućuti predsjedniku Vlade Kraljevine Norveške Jensu Stoltenbergu u povodu terorističkih napada u središtu Osla i na otoku Utoya u kojima je po podacima od subote ujutro poginulo najmanje 87 osoba, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću. "S dubokim smo žaljenjem primili vijesti o terorističkim napadima u središtu Osla i na otoku Utoya, u kojima su nažalost izgubljeni brojni ljudski životi", navodi premijerka koja je sućut uputila u ime vlade i osobno.

TOKIO - Jak potres magnitude 6,5 pogodio je u subotu sjeveroistok Japana pri čemu nitko nije stradao i nije proglašena opasnost od tsunamija, po više izvora. Potres se dogodio u 1.34 sata po mjesnom vremenu (6.34 po srednjoeuropskom) ispred obale prefekture Miyagija, iste koju su poharali potres i tsunami 11. ožujka, priopćio je američki geofizički zavod (USGS). Japanski seizmolozi su izvijestili da je potres bio magnitude 6,5. Epicentar potresa je bio 125 km sjeveroistočno od grada Sendaja, prijestolnice te prefekture, na dubini od 35,7 km, po USGS-u. Potres nije u zrokovao nova oštećenja na nuklearci Fukushimi Daiichi koja je bila teško oštećena u potresu 11. ožujka, javio je operater Tepco. Zasad nema dojava o žrtvama i o materijalnoj šteti. Središte za praćenje tsunamija na Pacifiku objavilo je pak priopćenje u kojemu kaže da "nema opasnosti od većeg, razornog tsunamija". Sjeveroistok Japana je 11. ožujka pogodio dosad najjači potres, magnitude 9, koji je pratio tsunami, pri čemu je poginulo i nestalo najmanje 21.000 ljudi po novom izvješću.

RIGA - Birališta su se otvorila u subotu ujutro u Latviji, gdje će se stanovnici te baltičke zemlje na referendumu očitovati o raspuštanju parlamenta, pri čemu se očekuje pozitivan ishod glasovanja. Raspuštanje parlamenta zatražio je 28. svibnja bivši predsjednik Valdis Zatlers, pošto je zastupnički dom odlučio ukinuti imunitet zastupniku osumnjičenom za korupciju.

Ako većina glasača podupre raspuštanje parlamenta novi izbori će se održati u rujnu. Birališta će biti otvorena do 22.00 sata (21.00 po srednjoeuropskome vremenu). Službeni rezultati objavit će se u utorak.

TRIPOLI - NATO-vi borbeni zrakoplovi gađali su rano u subotu ciljeve u Tripoliju, uzrokujući materijalnu štetu i žrtve, javlja Reuters pozivajući se na libijsku državnu televiziju te prenosi da libijski vođa potiče strane na pregovore no da sam u njima neće sudjelovati. Svjedok je rekao da je u Tripoliju odjeknulo šest eksplozija i da je to bio najsnažniji napad u proteklih nekoliko tjedana. Četiri eksplozije potresle su hotel u kojem su smješteni strani mediji i još dvije u blizini tog mjesta. NATO od kraja ožujka izvodi zračne napade na snage libijskoga vođa Moamera Gadafija u svrhu zaštite civila temeljem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Gadafijev je glasnogovornik u petak rekao kako vođa potiče suradnike da pregovaraju s pobunjenicima, no da sam u razgovorima neće sudjelovati. Libijski predstavnici spremni su razgovarati sa Sjedinjenim Državama i pobunjenicima, no Gadafi neće pristati na njihov zahtjev da ode s vlastim, rekao je Musa Ibrahim.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙