FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: dogovor o pomoći Grčkoj potaknuo ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 22. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući dogovoru čelnika Europske unije o drugom paketu pomoći Grčkoj i napretku u pregovorima između Bijele kuće i Kongresa o povećanju dozvoljene razine državnog zaduživanja.

Dow Jones indeks skočio je 152 boda, ili 1,21 posto, na 12.724 boda, dok je S&P 500 porastao 1,35 posto, na 1.343 boda, a Nasdaq indeks 0,72 posto, na 2.834 boda.

Na jučerašnjem izvanrednom summitu čelnici eurozone postigli su dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj, za koji će većinu sredstava, 109 milijardi eura, osigurati EU i Međunarodni monetarni fond.

U toj pomoći sudjelovat će i privatni sektor, s otprilike 50 milijardi eura, i to tako da će banke produžiti rokove dospijeća grčkih obveznica, zamijeniti postojeće za nove obveznice s nižim kamatama i ponuditi Grčkoj da otkupi obveznice po nižim cijenama.

„Zaključci summita iznenađuju po veličini i rasponu pomoći. Mjere uključuju sudjelovanje privatnog sektora i vrlo veliku podršku EU-a. Koriste se sve prihvatljive političke mjere“, piše Marie Diron, savjetnica u Ernst & Youngu, u bilješci klijentima.

To je s tržišta otklonilo veliki problem koji je tjednima držao ulagače na oprezu.

Dobro raspoloženje ulagača zahvaljuje se i vijestima o napretku u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresa o smanjenju proračunskog deficita i povećanja razine zaduživanja države. Premda je Bijela kuća odbacila špekulacije na tržištu da su pregovarači blizu dogovoru, ipak je poručila da se nazire sporazum o balansiranom deficitu.

„Tržište je već počelo gubiti snagu, no nakon vijesti da je dogovor na vidiku, uzletjelo je poput rakete“, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u fondu BB&T Wealth Management.

Ulagače su potaknuli i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i banaka. Među najvećim dobitnicama, s rastom cijene za 11 posto, bila je dionica Morgan Stanleya, nakon što je ta banka izvijestila o znatno manjem kvartalnom gubitku nego što se očekivalo.

Od 30 banaka koje su dosad objavile kvartalne poslovne rezultate, njih 24 nadmašilo je očekivanja analitičara.

Dionica Union Pacifica poskupila je, pak, 4,6 posto, zahvaljujući većoj nego što se procjenjivalo dobiti u proteklom tromjesečju. To je potaknulo rast cijelog transportnog sektora, pa je Dow Jones indeks tog sektora ojačao 1,7 posto.

No, tehnološki je sektor ponešto zaostao za ostatkom tržišta. Premda je Intel ostvario veći rast prihoda i dobiti nego što se očekivalo, cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača čipova pala je gotovo 1 posto jer je izvijestio da u idućem razdoblju očekuje usporavanje rasta prodaje osobnih računala.

Na poboljšanje raspoloženja ulagača ukazuje i iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 8,09 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,49 milijardi.

Pritom je na NYSE oko 2.410 dionica dobilo, dok ih je otprilike 600 izgubilo na vrijednosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,79 posto, na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 0,95 posto, na 7.290 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 3.816 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙