FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. Svijet u 9,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 21. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja do 9,30 sati

PARIZ

Francusko-njemački dogovor zaključen tijekom noći je "neophodan preduvjet" za europski kompromis u Bruxellesu o novom planu pomoći Grčkoj od širenja krize u eurozoni, ocijenila je u četvrtak glasnogovornica francuske vlade Valerie Pecresse. "To je neophodan preduvjet za umirenje naših partnera. Treba imati što je moguće širi konsenzus, a prvi kamen tog konsenzusa je bilo usvajanje zajedničkog stajališta", rekla je Pecresse na televiziji France 2, ali nije otkrila pojedinosti sadržaja dogovora. Njemačka i Francuska usuglasile su zajedničko stajalište o drugom paketu pomoći za Grčku, u nastojanju da se dužnička kriza iz te zemlje ne proširi diljem Europe, nakon sedam sati razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Berlinu. Francusko izaslanstvo objavilo da će se u spašavanje Grčke uključiti i europski bankarski sektor. Njemačko-francuski dogovor bit će predstavljen na summitu 17 zemalja eurozone danas u Bruxellesu.

SYDNEY

Australija je obznanila da namjerava uvesti zakon o punopravnom poštivanju privatnog života nakon skandala telefonskih prisluškivanja u Velikoj Britaniji i radi pojednostavljivanja mogućih procesa protiv medija. Zakon sada dopušta pokretanje tužbi zbog povreda povezanih s poštivanjem privatnog života, ali niti jedan tekst se izravno ne odnosi na privatni život. "Sada ne postoji pravo poštivanja privatnog života u Australiji što znači da nije izvjesna mogućnost pokretanja procesa zbog uplitanja u privatni život", rekao je ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor. On je precizirao da se odlučio na taj postupak nakon skandala telefonskih prisluškivanja tabloida "News of the World", magnata Ruperta Murdocha, rođenog u Australiji. "Skandal oko 'The News of the World' i druga nedavna medijska zadiranja u privatni život ovdje i u inozemstvu ukazuju na potrebu tog prava", istaknuo je O'Connor. Rupert Murdoch pojavio se ovoga tjedna pred povjerenstvom za medije britanskog parlamenta odgovarajući na pitanja vezana uz aferu prisluškivanja koja je obuhvatila 4.000 ljudi i uzdrmala svijet politike, policiju i medije. U Australiji američki medijski magnat kontrolira oko dvije trećine regionalnog i nacionalnog tiska, ima udjele u medijskim grupama Sky News i Fox Sports i želi upravljati međunarodnom tv mrežom Australia Network.

FRANKFURT

Više čelnika velikih europskih banaka sudjelovat će na summitu europskih šefova država i vlada o Grčkoj u četvrtak u Bruxellesu, prema informacijama njemačkog dnevnika Bild. Utjecajni čelnik prve njemačke banke Deutsche Bank, Josef Ackermann, sudjelovat će također u raspravi, objavio je ovaj njemački dnevnik. Predstavnici bankarskog sektora trebaju posebice dati zeleno svjetlo sudjelovanju privatnih vjerovnika u drugom planu pomoći Grčkoj, modaliteti kojega trebaju biti utvrđeni na sastanku u četvrtak, nakon više tjedana oklijevanja. Zajednička francusko-njemačka pozicija o planu spašavanja Grčke postignuta je u noći sa srijede na četvrtak nakon dugih razgovora koje su vodili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je posjetio Berlin.

TOGLIATTI

Direktor najvećeg ruskog proizvođača automobila AvtoVAZ-a Igor Komarov izjavio je da bi se sadašnji premijer Vladimir Putin trebao vratiti na mjesto predsjednika Rusije. Ni Putin niti aktualni predsjednik Dmitrij Medvedev još nisu objavili tko će se od njih dvojice kandidirati na ruskim predsjedničkim izborima sljedeće godine. Na upit koga želi za sljedećeg predsjednika Komarov je odgovorio: "Ako procjenjujem tko nam je pomogao kad nam je bilo najteže, odgovor je očit - Vladimir Putin", rekao je Komarov na svečanoj večeri u Togliattiju, gradu u kojem je sjedište tvrtke. "On je imao glavnu ulogu. On je riskirao, on je donio odluku da treba spasiti AvtoVAZ", dodao je. AvtoVAZ, proizvođač Lade, bio je na rubu propasti 2009. godine prije nego što je vlada odlučila intervenirati milijardu dolara vrijednim planom spašavanja kako bi sačuvala tisuće radnih mjesta. AvtoVAZ zapošljava 70 tisuća radnika, a njegova tvornica na 600 hektara najveća je u Europi. Od 2008. godine četvrtina AvtoVAZ-a u vlasništvu je Renaulta. Francuska tvrtka pregovara s ruskom vladom o mogućem preuzimanju kontrolnog paketa.

WASHINGTON - Bijela kuća pozdravila je u srijedu uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića i čestitala srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i srbijanskoj vladi na tome. "Sjedinjene Države pozdravljaju uhićenje Gorana Hadžića, optuženog za upletenost u ubojstva stotina hrvatskih civila, između ostalih zločina", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Čestitamo predsjedniku Tadiću i srbijanskoj vladi što su osigurali da posljednji haaški optuženik stane pred lice pravde", rekao je Carney. Glasnogovornik Bijele kuće izrazio je nadu da će uhićenje Hadžića, "do kojeg je došlo manje od dva mjeseca nakon uhićenja Ratka Mladića, napokon omogućiti obiteljima žrtva zločina počinjenih u Hrvatskoj i drugdje u regiji" da nastave dalje sa svojim životima. Hadžićevo uhićenje također je podsjetnik počiniteljima teških zločina u svijetu da ni oni neće proći nekažnjeno, zaključio je Carney.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙