FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

ZAGREB

Uhićenje zadnjeg haškog bjegunca za ratne zločine Gorana Hadžića odjeknulo je diljem svijeta, izazvavši vrlo pozitivne reakcije i uvjerenje da će se njegovim suđenjem pred Haškim sudom konačno moći zatvoriti jedno teško razdoblje koje su prošli stanovnici zemalja u kojima su se vodili ratovi početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Glavni tajnik UN Ban Ki-moon pozdravio je u srijedu Hadžićevo uhićenje i, prema riječima svojeg glasnogovornika Martina Nesirkyja, čestitaao srbijanskim vlastima zato što su omogućile da "optuženi za najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava ne ostanu nekažnjeni".

"Oduševljen sam viješću da je Goran Hadžić konačno uhićen. To je povijesni trenutak za međunarodno pravosuđa i žrtve ratnih zločina ratova na Balkanu 1990-ih", rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague izrazivši nadu da će Hadžić što prije biti prebačen u Haški sud i uputivši čestitke srbijanskim vlastima na činjenici da su u posljednja dva mjeseca uspjele uhititi i Ratka Mladića i Hadžića.

"Konačno će se moći izvršiti pravda, što će pridonijeti pomirbi na zapadnom Balkanu", rekao je u pisanoj izjavi francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. Pozdravivši "djelovanje i odlučnost srbijanskih vlasti", Juppe je podsjetio kako je Hadžićevo uhićenje bilo "ključan uvjet za približavanje Srbije EU". Glede približavanja Srbije EU, nizozemski je ministar ustvrdio da će njegova zemlja pričekati savjet Europske komisije o tome i da će Srbiju procjenjivati na temelju jednakih kriterija koji vrijede za sve zemlje, koji uključuju zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije, sređivanje stanja u gospodarstvu i brojne reforme. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ocijenio je uhićenje "dodatnim korakom koji je poduzela Srbija u suradnji s ICTY-em" i pozvao srbijanske vlasti da nastave tu suradnju jer je to od "goleme važnosti za približavanje (te zemlje) Europi i Europskoj uniji.

Sjedinjene Države u srijedu su kao "prekretnicu" pozdravile srbijansko uhićenje Gorana Hadžića, bivšeg vođe srpske pobune u istočnoj Slavoniji i posljednjeg preostalog bjegunca kojeg je tražio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY).

BEOGRAD

Uhićeni haaški optuženik Goran Hadžić saslušan je u srijedu pred istražnim sucem Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon čega je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haaškom tribunalu. Hadžićev odvjetnik Toma Fila je kazao kako je Hadžiću uručena optužnica te da je on kazao da je razumije, ali se nije izjašnjavao o navodima u optužnici. Također je dodao da neće biti uložena žalba na rješenje o Hadžićevu izručenju. Nalog za izručenje potpisuje srbijanska ministrica pravosuđa, nakon čega slijedi izručenje.

BEOGRAD

Uhićenje haaškog optuženika Gorana Hadžića u srijedu su u izjavama za medije u Beogradu pozdravili predstavnici političkih stranaka vladajuće koalicije i politički analitičari, dok pojedine stranke oporbe uhićenje Hadžića ocjenjuju potezom vlasti usmjerenim na prikupljanje političkih poena, a druge ukazuju na to da se sada treba posvetiti demontaži onih politika koje su pravdale zločine.

SUBOTICA

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je u srijedu uhićenje haškog bjegunca Gorana Hadžića.

BEOGRAD

– Predsjednici vlada Srbije i Crne Gore, Mirko Cvetković i Igor Lukšić u srijedu su u Beogradu ocijenili kako je uhićenje haaškog optuženika Gorana Hadžića završetak još jednog srbijanskog cilja, kao i da je sada europska perspektiva Srbije jasnija nego ikada.

MOSTAR

Posmrtni ostaci 111 Bošnjaka iz Prijedora, koje su pripadnici srpskih postrojbi ubili na početku rata u tome gradu, pokopani su u srijedu na više grobalja u toj općini, a tom prigodom je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić osudio predsjednika RS-a Milorada Dodika ističući da negira genocid i ponižava Bošnjake muslimane. Ispraćaj žrtava, čija su tijela ekshumirana u masovnim grobnicama u Prijedoru te u mjestu Korićanskim stijenama, organiziran je na dan kada je prije 19 godina počelo stradanje nesrpskog, uglavnom bošnjačkog stanovništva.

ZAGREB

Ministar obrane Davor Božinović primio je u srijedu u službeni posjet general-bojnika Richarda C. Nasha, zapovjednika Nacionalne garde Minnesote s kojom Oružane snage RH bilježe 15. godišnju uspješnu suradnju kroz 'State Partnership Program' SAD-a, priopćeno je iz MORH-a. Ministar Božinović i general-bojnik Richard Nash razgovarali su o dosadašnjoj suradnji OSRH i NG Minnesote koja se uspješno provodi već 15 godina, pri čemu su zaključili kako postoji prostora za daljnje proširivanje te suradnje.

LONDON

Premijer David Cameron izrazio je u srijedu žaljenje zbog medijske afere prisluškivanja telefona te je na burnoj sjednici parlamenta priznao kako nije trebao zaposliti bivšega glavnog urednika tabloida News of the World, lista odgovornog za skandal. Priznao je da je odluku o angažmanu Coulsona donio sam i zbog toga "duboko žali". "Premijer je loše odabrao kada je odlučio nastaviti raditi s Coulsonom.... On se našao u tragičnom sukobu interesa između integriteta što ga ljudi od njega očekuju i osobnih te profesionalnih veza s Coulsonom" , rekao je u parlamentu šef oporbenih laburista Ed Miliband.

PRIŠTINA

Kosovska vlada odlučila je u srijedu uvesti zabranu uvoza robe iz Srbije kao odgovor na odluku Beograda da blokira uvoz robe s Kosova. Vlada je odlučila "uvesti recipročne mjere u trgovinskoj razmjeni sa Srbijom", po priopćenju. Vlada je usto uvela carinu od 10 posto na robu koja iz Bosne i Hercegovine dolazi na Kosovo, priopćeno je nakon sjednice vlade. Odluka znači neuspjeh pregovora kojima se trebao postići "dogovor o priznavanju pečata kosovske carine i o slobodnoj trgovini" sa Srbijom u okviru dijaloga koji vode Priština i Beograd pod okriljem Europske unije (EU).

NEW YORK

Visoki dužnosnik UN-a upozorio je u srijedu u Vijeću sigurnosti da će zbog sve izraženijih klimatskih promjena prirodne katastrofe bilježiti "eksponencijalni" rast, što će se odraziti na svjetskoj sigurnosti. Premda znanost još uvijek ne može rasvijetliti sve uzroke klimatskog zatopljenja, "klimatske promjene su stvarnost" koja pogađa sve dijelove društva, istaknuo je Achim Steiner, glavni direktor UN-ova Programa za okoliš. Steiner polazi od pretpostavke da bi temperatura u ovom stoljeću mogla porasti za 3 do 4 stupnja, a razina mora za metar. Prijetnje su brojne, istaknuo je, spomenuvši sušu koja trenutačno vlada u Somaliji, poplave u Pakistanu i njihove posljedice za tržište hrane. "Razmjeri tih prirodnih nepogoda rast će eksponencijalno, a da mi još ne znamo sve njihove posljedice", kazao je.

ŽENEVA

UN je u srijedu zatražio 7,9 milijarda dolara za humanitarnu pomoć u 2011. namijenjenu potrebitima u tridesetak zemalja, među kojima i na Rogu Afrike, gdje vlada velika suša, pošto je nešto ranije bio zatražio 7,4 milijarde. U UN-ovu izvješću koje je podnijela pomoćnica glavnog tajnika za humanitarna pitanja Valerie Amos iznosi se pregled humanitarnih potreba u 2011. nakon prvih šest mjeseci u godini i ističe se da "najviše zabrinjava suša na Rogu Afrike". Dodatnih 500 milijuna dolara uključuje 120 milijuna dolara koje je zatražio FAO (UN-ova organizacija za prehranu i poljodjelstvo) kako bi se riješila kriza u tom afričkom području, a stanje gladi je proglašeno u dvama somalskim područjima.

UN je morao zatražiti više novca zbog krize u Libiji i u Obali Bjelokosti.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙