FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

RIJEKA - Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas komentirajući uhićenje Gorana Hadžića da je, bez obzira na to što sasvim sigurno možemo reći da se s uhićenjem kasni, pravda spora, ali dostižna, te da je dobro da se konačno vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju s Haaškim sudom. "Nadam se da će haaško tužiteljstvo i Haaški sud obaviti svoj posao na najbolji mogući način i da će to biti jedno pravedno suđenje", izjavio je Josipović. Na novinarski upit kako komentira to što su i Hadžić i Mladić uhićeni u Srbiji, predsjednik Josipović je rekao kako to pokazuje da su se ondje skrivali. "Znamo da u mnogim zemljama nije uvijek bilo volje za suradnju s Haaškim sudom", rekao je i dodao kako je dobro da se "konačno i vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju". "To je dobro i sa stajališta pravde za naše međususjedske odnose, a prije svega za samu Srbiju", istaknuo je.

VINKOVCI - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je danas u Vinkovcima kako je uhićenje Gorana Hadžića, koji je odgovoran za mnoge ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika te teške povrede humanitarnog prava, dobra vijest. U izjavi za Hinu Šeks je izrazio nadu da će Hadžića stići ruka pravde i da će, osim uhićenja, biti i osuđen. "Nadam se da se neće ponoviti situacija kao u slučaju bivšeg predsjednika općine Vukovara Slavka Dokmanovića, koji se objesio, kao što se objesio i Milan Babić, ili da se neće suđenje tako dugo odugovlačiti da optuženik Hadžić umre kao što se dogodilo sa Slobodanom Miloševićem", rekao je Vladimir Šeks. Po njegovim riječima, uhićenje Hadžića "u funkciji je promjene kursa Srbije", koja uhićenjem Mladića i Hadžića želi dobiti početak pregovora s Europskom unijom.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova (MUP) Tomislav Karamarko izrazio je danas zadovoljstvo uhićenjem ratnog zločinca Gorana Hadžića te činjenicom što će mu se napokon suditi. "Moram izraziti zadovoljstvo da je i taj zločinac napokon uhvaćen i što će biti procesuiran i suđen. Naravno da smo mi u Hrvatskoj naročito osjetljivi na to i gledamo s posebnom "dioptrijom", s obzirom na sve ono što je taj čovjek učinio u Hrvatskoj", izjavio je Karamarko novinarima nakon današnjeg sastanka s ministrom javne sigurnosti Izraela Yitzhakom Aharonovitchem koji je u službenom posjetu MUP-u RH. Za komentar uhićenja još jednog ratnog zločinca novinari su zamolili i izraelskog ministra unutarnjih poslova, kao političara države koja ima puno iskustva u potrazi za ratnim zločinima. Aharonovitch je na to rekao da "nema kraja potrazi za ratnim zločincima niti vrijeme liječi zločin koji su počinili"."Mogu samo pozdraviti i blagosloviti činjenicu da se takvi zločinci nastavljaju progoniti", dodao je.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas novinarima u povodu uhićenja haaškog bjegunca Gorana Hadžića u Srbiji da je pravda spora, ali dostižna. Kada se svi "punti" zbroje sve dođe na svoje ali to je mala utjeha žrtvama, no vrijeme ipak pokazuje da je pravda dostižna, izjavio je novinarima u središnjici SDP-a Milanović. Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a Srbija će nakon Hrvatske u nekom razumnom vremenu otvoriti pregovore s EU, po svemu sudeći krajem godine. Stvari idu svojim tijekom i to je dobro za sve zemlje u regiji i za sve ljude, kratko je dodao.

VUKOVAR - Uhićenje Gorana Hadžića u svakom je slučaju dobra vijest iako bi nama, ratnim stradalnicima, puno više značilo kada bi srbijanske vlasti, osim što uhićuju osumnjičene za ratne zločine, otkrile i lokacije na kojima su pokopani naši najmiliji, izjavio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijel Rehak. "Uhićenje Gorana Hadžića je dobra vijest za Vukovarce jer se nadamo da će u procesuiranju njegove uloge tijekom agresije na grad i njegove okupacije izići na vidjelo još mnoge činjenice koje će pomoći rasvjetljavanju sudbina onih koji se vode kao nestali", izjavila je ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske Opće bolnice Vesna Bosanac. Po mišljenju predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Ivana Kovačića, uhićenje Gorana Hadžića dio je "igre" Srbije koja time, kako je ocijenio, vjerojatno kupuje mogućnost da počne pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

ZAGREB - Uhićenje Gorana Hadžića dobra je vijest za sve Hrvate koji su stradali od njegove politike, za Hrvate i Srbe iz istočne Slavonije i za dobre odnose koje grade i trebaju graditi, komentirao je Hadžićevo uhićenje za Hinu saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. To je, dodao je, dobra vijest i za Hrvatsku i Srbiju, čija pravosuđa sve uspješnije surađuju u pitanjima ratnih zločina i čije se politike postepeno oslobađaju ratnog nasljeđa 90-ih. Pritom, kazao je Pupovac, Srbija i Hrvatska još imaju posla oko suradnje u rješavanju ratnih zločina, ali nema više tako krupnih imena kao što su bili Ratko Mladić, Goran Hadžić ili neki drugi s hrvatske strane.

ZAGREB - Hrvatski i izraelski ministri unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i Yitzhak Aharonovitch izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom policijskom suradnjom dviju država i ministarstava unutarnjih poslova te najavili širenje i unapređenje te suradnje, naročito na području terorizma, zaštite svjedoka, organiziranog kriminala i vatrogastva.

ZAGREB - Ministri zdravstva Hrvatske Darko Milinović i Federacije BiH Rusmir Mesihović, koji je danas u radnom posjetu Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, obišli su KBC Zagreb, gdje je ministar Federacije BiH posjetio i nekoliko bolesnika iz svoje zemlje koji se liječe u toj ustanovi, a u hrvatskim bolnicama na godinu se liječi 1500 bolesnika iz te susjedne zemlje. BiH s Hrvatskom, naglasili su ministri na konferenciji za novinare, ima potpisana četiri ugovora o liječenju svojih pacijenata u KBC-u, i to za programe transplantacije koštane srži odraslih i djece, za liječenje srčanih mana djece te liječenje gama-nožem oboljelih od tumora na mozgu.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš istaknuo je da preliminarni rezultati upisa studenata u prvu godinu preddiplomskih studija na tome sveučilištu za akademsku godinu 2011./2012. ukazuju na promjene u interesima studenata što je potkrijepio podatcima o velikom broju prijava i prvim rezultatima upisa na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu (PMF), posebice na nastavničkim smjerovima. Iskazane promjene u interesima studenata na tragu su onoga što na sveučilištu i priželjkujemo, ali za potpunu ocjenu treba pričekati konačne rezultate upisa, rekao je Bjeliš na današnjoj konferenciji za novinare u sveučilišnu rektoratu na kojoj je novinare izvijestio o jučerašnjoj sjednici Senata koja je, kako se nada, i posljednja prije ljetne stanke.

ZAGREB - Nadzorni odbor i Programsko vijeće HRT-a danas nisu izabrali Darija Vladimira Josića i Zorana Mihajlovića za članove Uprave HRT-a pa su odlučili raspisati novi natječaj koji će biti otvoren 30 dana, nakon čega će se u rujnu ponovno birati članovi Uprave HRT-a. Članovi Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a članove Uprave birali su na prijedlog njezina predsjednika Josipa Popovca pošto su na natječaj za njezina dva člana pristigle tri valjane prijave. Josić je trenutačno voditelj poslovne jedinice operativnih poslova HRT-a, a Mihajlović obnašatelj dužnosti ravnatelja Hrvatskoga radija. Neizborom članova Uprave HRT-a odgođeni su natječji za izbor glavnih urednika radija i televizije.

BJELOVAR -Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija odlučio je zbog suše proglasiti elementarnu nepogodu za gradove Čazmu i Garešnicu te za općine Berek, Hercegovac, Ivansku, Končanicu, Novu Raču, Veliki Grđevac i Veliku Trnoviticu. U svibnju, lipnju i srpnju te jedinice lokalne samouprave pogodila je suša, zbog koje je već sada znatno smanjen prinos poljoprivrednih kultura.

SPLIT - Splitska je policija danas potvrdila kako je požar u Pustinji Blaci na Braču uzrokovao otvoren plamen ili žar, a istražuje se tko je kriv, rečeno je u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Policija intenzivno radi kako bi otkrila tko je odgovoran za požar na Braču koji je buknuo prošlog četvrtka, 14. srpnja ove godine. Utvrdila je da je središte požara bilo u klancu Pustinje Blace, i to na mjestu pokraj staze, od plaže prema samostanu. Policija je dosad ispitala nekoliko desetaka osoba, među kojima i strane državljane koji su u to vrijeme bili na otoku Braču, no ni za koga nije utvrdila da ima veze s požarom u Pustinji Blaci.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙