FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u srijedu je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu potvrdio da je na Fruškoj gori uhićen posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić, vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji. "Danas ujutro Goran Hadžić je uhićen na području Fruške gore", rekao je Tadić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu. Posljednjeg haaškog bjegunca uhitila je srbijanska obavještajna agencija BIA, kazao je. "Srbija je završila najteža poglavlja u suradnji sa sudom u Haagu, i nastavit će ispunjavati svoje međunarodne obaveze", rekao je Tadić. Opovrgao je sve informacije i nagađanja da je Srbija cijelo vrijeme znala gdje se Hadžić skriva, jednako kao što nije znala gdje je pribježište pronalazio Ratko Mladić. Opovrgao je i informaciju da je Hadžićevo uhićenje povezano s manastirom Krušedolom na Fruškoj gori, kao i jednim vojnim objektom koji se nalazi u blizini.

ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžića, posljednjeg haaškoga bjegunca koji je uhićen u srijedu na Fruškoj gori u Srbiji, optužio je 2004. godine u 14 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvima stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina. Hadžića (52) tereti se da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Konačni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije. Hadžićev doprinos udruženom zločinačkom pothvatu bio je osmišljavanje politike progona, kao i sudjelovanje i poticanje na zločine, te osobno sudjelovanje u nekima od njih.

Tereti ga se za progon počinjen ubojstvima više stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila, uključujući žene i starije osobe u Dalju, Dalj Planini, Erdutu, Erdut Planini, Klisi, Lovasu, Grabovcu i Vukovaru u Hrvatskoj, dugotrajno zatočenje više stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila u zatočeničkim objektima u Hrvatskoj i Srbiji u neljudskim uvjetima, stalno mučenje, batinanje i ubijanje zatočenih, njihov prisilni rad. Tereti ga se i za uvođenje niza restriktivnih i diskriminatornih mjera protiv hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva, njihovo zlostavljanje i pljačkanje, izgon desetina tisuća ljudi, uključujući 20.000 stanovnika Vukovara, 5.000 stanovnika Iloka i 2.500 stanovnika Erduta.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton pozdravili su u srijedu uhićenje Goran Hadžića kao pozitivan signal Europskoji uniji i susjedima Srbije. "Europska unija snažno pozdravlja uhićenje Gorana Hadžića od strane srbijanskih vlasti. To je daljnji važan korak za Srbiju u ostvaranju njezine europske perspektive, koji je također jednako važan za međunarodnu pravdu. Pozdravljamo odlučnost srbijanskog vodstva u tim naporima", kaže se u zajednikčoj poruci Barrosa i Ashton. "Nakon uhićenja Ratka Mladića, ovo uhićenje šalje pozitivan signal Europskoj uniji i susjedima Srbije, ali ponajviše vladavini prava u samoj Srbiji. Srbijanska nacija je procesu suočavanja s prošlošću i okretanja stranice prema boljoj europskoj budućnosti", stoji u poruci u kojoj se izražava očekivanja da Hadžić što prije bude izručen u Haag te naglašava da "puna suradnja s ICTY-em ostaje bitna za put Srbije prema EU-u".

ZAGREB - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je u srijedu uhićenje Gorana Hadžića, posljednjeg haaškog bjegunca, priopćio je Sjevernoatlantski savez. "Nakon što je Ratko Mladić završio u Haagu, ovo uhićenje će omogućiti zatvaranje najbolnijeg poglavlja novije europske povijesti", rekao je Rasmussen. Čestitao je Srbiji na koracima koje je poduzela u ispunjenju svojih međunarodnih obveza. "Budućnost Srbije leži u konstruktivnoj suradnji sa svojim susjedima i euroatlantskom obitelji", ocijenio je Rasmussen. Prvi čovjek Sjeveroatlantskog saveza je poručio da će NATO i dalje pomagati regiji zapadnog Balkana na putu u euroatlantske integracije.

NAIROBI - Glad zahvaća više od 300 tisuća ljudi u dvama južnim područjima Somalije, koja su pod nadzorom islamističkih pobunjenika i gdje vlada velika suša, objavio je UN u srijedu u Nairobiju, naglasivši da se radi o "najvećoj prehrambenoj krizi u Africi" u 20 godina. Ukupno je više od deset milijuna osoba pogođeno je sušom je u području Afričkog roga, najgorom u više u desetljeća. UN je danas objavio da je glad zahvatila dva velika područja na jugu Somalije: Bakolu i Donju Šabelu. Po UN-u, do 350.000 osoba gladuje u te dvije pokrajine. "Ako ne poduzmemo nešto sada, glad će se proširiti na svih osam područja na jugu Somalije u sljedeća dva mjeseca, zbog loše žetve i pojave zaraznih bolesti", upozorio je Mark Bowden, humanitarni koordinator UN-a za Somaliju. UN govori o gladi kad je najmanje 20 posto domaćinstava izloženo velikoj nestašici hrane, kad stopa pothranjenosti premašuje 30 posto stanovništva, te kad je stopa smrtnosti viša od dvije osobe na 10.000 na dan. Glad potencijalno prijeti gotovo polovini somalskog stanovništva, to jest 3,7 milijuna osoba, kaže UN. "S obzirom na ozbiljnost i zemljopisnu raširenost, radi se o najvećoj prehrambenoj krizi u Africi nakon gladi u Somaliji 1991./92", navodi se.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙