FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle na međunarodnim tržištima

Autor: mkuz
LONDON, 19. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte u utorak su na međunarodnim tržištima porasle temeljem očekivanja da će se zalihe nafte u najvećem svjetskom potrošaču SAD-u smanjiti sedmi tjedan zaredom, a podršku im je pružalo i slabljenje dolara.

Na londonskom su tržištu cijene nafte porasle za 65 centi, na 116,7 dolara za barel, nakon što su ranije nakratko dosegnule 117,16 dolara. Na američkom je tržištu barel nafte poskupio za 75 centi, na 96,98 dolara.

Očekivanja da će se američke zalihe nafte smanjiti podupiru rast cijena nafte. Zalihe su vjerojatno smanjene za 1,3 milijuna barela tijekom prošloga tjedna, temeljem veće iskoristivosti rafinerijskih kapaciteta i pada uvoza, pokazala je anketa koju je proveo Reuters uoči objave tjednih izvješća američke vlade i Američkog naftnog instituta.

"Procjene da će tjedno izvješće pokazati smanjenje zaliha benzina pružile su blagi poticaj cijenama nafte, no one se drže uskog raspona nakon pada cijena u prethodnom danu trgovanja", rekao je Tony Machacek, broker Jefferies Bachea.

Dolar je u utorak oslabio u odnosu na euro i druge značajne svjetske valute, dok je euro nadoknadio dio jučerašnjih gubitaka proizišlih iz zabrinutosti da će se kriza u eurozoni dodatno produbiti. Slabiji dolar čini naftu i druge robe, čija je cijena iskazana u američkoj valuti, pristupačnijima za vlasnike ostalih valuta.

Cijene nafte podršku dobivaju i od očekivanja da Međunarodna agencija za energetiku (IEA) ipak neće odlučiti o novom, drugom po redu oslobađanju nafte iz strateških rezervi.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak porasla 11 centi u odnosu na prethodni dan, na 112,31 dolar za barel.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙