FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta na londonskom tržištu ispod 117 dolara zbog dužničkih problema

Autor: mkuz
LONDON, 18. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u ponedjeljak su na londonskom tržištu pale ispod 117 dolara temeljem rasta zabrinutosti zbog dužničkih problema u SAD-u i eurozoni, a dodatno ih pritišće i još jedno moguće oslobađanje nafte iz strateških rezervi Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale za 97 centi, na 116,29 dolara za barel, nakon što su se ranije nakratko spustile na 116,12 dolara. Istodobno na američkom su tržištu cijene sirove nafte pale za 47 centi, na 96,77 dolara za barel.

Političari u Sjedinjenim Državama i Europi nisu ulagačima ponudili jasne odgovore za rješavanje dužničkih problema, zbog čega su se oni okrenuli ulaganjima u "sigurnija utočišta".

U Europi, pak, osam od 90 banaka nije prošlo "stres test" kojime se utvrđuje mogu li one izdržati dulje trajanje recesije. Analitičari su očekivali da na njima neće proći najmanje 15 banaka.

Bolji od očekivanih rezultati otpornosti banaka ipak nisu uspjeli odagnati pesimizam na tržištima.

"Očekujemo da će ovoga tjedna pozornost tržišta biti usmjerena pregovorima u SAD-u vezano uz dug, ali možda još više na summit čelnika EU-a o daljnjim koracima u rješavanju europske dužničke krize u četvrtak," navode analitičari MF Globala.

Istodobno se očekuje da će IEA, koja treba potporu svih 28 članica za daljnje oslabađanju nafte iz strateških rezervi, održati sastanak zemalja članica do 23. srpnja kako bi odlučile o daljnjem posezanju u strateške zalihe. Prošloga su mjeseca zemlje članice oslobodile 60 milijuna barela iz strateških zaliha, što predstavlja treći po redu takav korak u povijesti IEA.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak pala za 54 centi u odnosu na prethodni dan i iznosila je 112,2 dolara za barel.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙