FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena reprezentativna izložba skulptura u kamenu

Autor: dpos
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Reprezentativna izložba "Skulptura u kamenu u Hrvatskoj 1991-2011", presjek kiparskog stvaralaštva u kamenu u zadnja dva desetljeća, otvorena je večeras u Gliptoteci HAZU-a.

Izloženo je 70-ak djela 34 kipara različitih naraštaja: od akademika Dušana Džamonje i Šime Vulasa do radova mlađih kipara, među inima, Zvonimira Kamenara, Ljube De Karine, Josipa Diminića, Dražena Trogrlića, Vladimira Gašparića Gašpe, Peruška Bogdanića, Luje Lozice i drugih.

Autor izložbe povjesničar umjetnosti Davorin Vujičić u predgovoru kataloga izložbe ističe da je u zadnja dva desetljeća skulptura u kamenu nastavila živjeti u atelijerima umjetnika koji su je i dotad njegovali.

Njezina posebnost i zahtjevnost se nije promijenila pa su joj i dalje mogli pristupati samo uporni i marljivi, i dalje je vještina izvedbe bila uvjet bez kojeg nije mogla zaživjeti, istaknuo je. Također je napomenuo da je izložba na neki način i pokazatelj duge tradicije hrvatskog kiparstva, još od majstora Radovana, umjetnika svjetskih razmjera.

Dodao je da izlažu kipari koji djeluju izvan Zagreba kako bi na jednom mjestu javnost mogla vidjeti kiparske radove umjetnika iz Istre, Rijeke, Splita, s otoka Brača, Korčule, iz Zagreba i Varaždina.

Izložbu je otvorio ministar kulture Jasen Mesić, a otvorenju je nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je razgledao izložbu i susreo se s kiparicom Ivonom Biočić-Mandić koja je počela klesati skulpturu i to će činiti dok traje izložba.

Izložba je otvorena do 15. rujna

(Hina) xatod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙