FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Biseri hrvatske baštine"

Autor: sela
ĐAKOVO , 1. srpnja 2011. (Hina) - Biseri hrvatske baštine – godišnji proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana i medičarski obrt s područja Slavonije naziv je etnološke izložbe otvorene danas u sklopu 45. đakovačkih vezova u Muzeju Đakovštine u Đakovu.

Izložba je to nematerijalnih kulturnih dobara upisanih na reprezentativnu listu UNESCO-a s područja Osječko-baranjske županije, a to su ljelje iz Gorjana pokraj Đakova i medičari s područja Slavonije. Izložba obuhvaća narodno ruho ljelja, mnoge fotografije te gorjanske atrakcije s nastupa. Na njoj su i licitarski proizvodi što se tradicionalno izrađuju u obliku srca, konjića, lutaka… Izrada licitara dočarana je na izložbi fotografijama.

O gorjanskoj i tradiciji izrade licitara govorila je autorica izložbe, etnologinja i viša kustosica Branka Uzelac.

"Vezovska je ovo, svečarska izložba, što potvrđuje da i naša Osječko-baranjska županija ima dva fenomena na UNESCO-ovoj listi nematerijalnih kulturnih dobara", rekla je Uzelac i najavila kako će izložba biti popraćena i etnoradionicama s temom ljelja i licitara.

Ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić o izložbi je govorio kao o nastavku tradicije te muzejske kuće da svoj doprinos Đakovačkim vezovima daje postavljanjem etnoloških izložaba.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Ivica Mandić, a upotpunjena je nastupom gajdaša Ivana Lovića iz Gorjana te đakovačke klape "Slavonica".

(Hina) xsela ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙