FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Etnografskom muzeju otvara se izložba o vatri

Autor: dger
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - U Etnografskom muzeju u Zagrebu večeras se otvara izložba "Vatra" kojom autori žele prikazati važnost i ulogu vatre u životu čovjeka, ističući njezino gospodarsko, komunikacijsko, društveno i simboličko značenje.

Izložba je nastala u sklopu dugogodišnje suradnje s njemačkim muzejem "Fraenkische Schweiz" iz Tuechersfelda, sastoji od sedam cjelima, a u prvoj, koja nosi naslov "Zemlja i vatra", vatra je prikazana kao ekološki i evolucijski čimbenik.

Temom "Vatra i svakodnevnica" objašnjavaju se načini pomoću kojih su ljudi dolazili do vatre, kako su je održavali te kako je tekao razvitak od ognjišta i baklji do modernih peći i suvremene rasvjete. U cjelini "Vatra kao pomoć u radu" autori nastoje prikazati važnost vatre u obrtima i industriji.

Sposobnost uporabe vatre smatra se presudnim pomakom u razvoju kulture pa tako cjelina "Vatra i duhovnost" govori o značenju vatre u velikim svjetskim religijama te u godišnjim i životnim običajima u hrvatskom folkloru. Božji sudovi na vatru, spaljivanje heretika, vještica i knjiga obrađeni su u dijelu "Vatra i pravo".

Vatra naglašava i svečane trenutke pa su pobjede na utakmicama, dolazak novih godina, različite svečanosti i inauguracije uvijek popraćeni vatrometom i paljenjem baklji. Taj aspekt vatre prikazan je u temi "Vatra, sport i razonoda". I na kraju, cjelina "Vatra i umjetnost" govori o vatri kao stvaralačkom nadahnuću u različitim granama umjetnosti.

Izložba "Vatra" U Etnografskom muzeju bit će otvorena do 15. prosinca, a uz nju će na jesen biti organizirana predavanja i radionice.

(Hina) xdgk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙