FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 10. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEOGRAD - Bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA Veselin Šljivančanin izjavio je u subotu u razgovoru za B92 da žali za svim žrtvama ratovanja na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, uključujući i Ovčaru, koju je ocijenio sramnim i neljudskim zločinom, ali je ponovio da ne osjeća nikakvo kajanje jer za te žrtve nije kriv. Veselin Šljivančanin, osuđen pred Haaškim sudom na 10 godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je u četvrtak na slobodu iz haaškoga pritvora nakon izdržane dvije trećine kazne. Šljivančanin je izjavio subotu kako je na slobodu pušten nakon što je, po propisima i zakonu, izvršio svoju obavezu u Haaškom sudu, te da je prema njemu postupljeno po zakonu koji je vrijedio i za sve ostale osuđenike, bilo da su Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili Makedonci. On je u razgovoru za televiziju B92 izrazio žaljenje za žrtvama na cijelom prostoru negdašnje Jugoslavije jer je to, kako je rekao, bila zemlja u koju je vjerovao, koju je volio i čiji je vojni časnik bio. ''Smatrao sam da u Jugoslaviji ne postoje republičke granice, da smo mi jedna zemlja i jedna vojska. Žalio sam zato za svim žrtvama bez obzira bile one moji mladi vojnici, civili, narod. Normalno, uključujući žrtve koje su sramno nastradale na Ovčari jer zarobljenike mogu ubiti samo oni koji nemaju u sebi ništa ljudsko'', kazao je. Na novinarsko podsjećanje kako je sudac Patrick Robinson rekao da Šljivančanin i dalje ne izražava kajanje za svoje zločine, jer i dalje smatra da nije počinio nijedan, Šljivančanin je pojasnio da on ne izražava kajanje za zločine za koje ga se optužuje. ''Nisu to moji zločini, i sad i uvijek dok sam živ, znam da nisam počinio te zločine'', istaknuo je.

SARAJEVO - Hrvatski član u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić u nedjelju će na osam mjeseci preuzeti rotirajuće predsjedanje tim tijelom, objavilo je Predsjedništvo BiH. Dužnost predsjedavajućeg Komšić će preuzeti od srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. "Od nedjelje, 10. srpnja, dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, na osnovu rotacije, u sljedećih osam mjeseci preuzima član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić", navodi se u priopćenju. Za osam mjeseci predsjedanje će po drugi put ovom mandatu članova Predsjedništva preuzeti bošnjački član Bakir Izetbegović.

SUN VALLEY - Rupert Murdoch rekao je u subotu da je odluka o zatvaranju kontroverznog londonskog tabloida "News of the World" bila "kolektivna". Murdoch je to kazao u kratkoj izjavi za novinare po dolasku na medijsku konferenciju Allen & Co u Sun Valleyju u Idahou. Dodao je da njegova ključna suradnica Rebekah Brooks ima njegovu potporu i da ne planira nikakve upravljačke promjene u svojoj medijskoj korporaciji zbog skandala s priskuškivanjem telefona koji je izbio u Britaniji. Brooks je bivša glavna urednica News of the Worlda, a sada je na čelu Murdochove izdavačke kuće News Internationala. Njegov sin i zamjenik glavnog direktora medijskog konglomerata News Corporationa objavio je početkom tjedna da će tvrtka zatvoriti londonski tabloid jer se list našao u središtu skandala zbog prisluškivanja telefona. Zbog krize je uhićen bivši urednik lista Andy Coulson, bliski suradnik britanskog premijera Davida Camerona. Murdoch je tabloid kupio 1969. i to je bio njegov prvi list Velikoj Britaniji. Za posljednji broj koji će izaći u nedjelju list News of the World udvostručuje tiražu na pet milijuna primjeraka, najavili su izvori iz uredništva. Očkuje se da će u London doputovati Rupert Murdoch kako bi pokušao ublažiti posljedice skandala. Planirani posjet čelnika News Corpa podudara se s pozivima premijera Camerona da se ubrza istraga o skandalu koji bi mogao ugroziti Murdochovo preuzimanje televizijske mreže BSkyB. Medijska korporacija News Corp, čije su dionice zbog skandala u padu, odbio je komentirati Murdochove planove.

WASHINGTON - Neke komponente za računala proizvedene u inozemstvu izrađene su tako da olakšaju pokretanje 'cyber' napada na američke tvrtke i potrošače, izjavio je dužnosnik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), prenosi u subotu TV mreža ABC News. "Znam za slučajeve gdje se to dogodilo", rekao je Greg Schaffer, zamjenik podtajnika Državne uprave za zaštitu i programe pri DHS-u. Schaffer nije precizirao od kuda te komponente dolaze ili objasnio kako mogu biti proizvedene na način da olakšaju 'cyber' napade, odnosno internetske sabotaže. Schafferov komentar potvrđuje kako američka vlada vjeruje da su neki proizvođači elektronike uključili u proizvodnju dijelove koji američke potrošače i tvrtke mogu učiniti ranjivijima na ciljane 'cyber' napade, ocjenjuje ABC News. Uređaj izmijenjen prije distribucije i prodaje mogao bi djelovati kao "trojanski konj" u otvaranju vala međunarodnog 'cyber' rata. Kontaminirani proizvod mogao bi se koristiti da ugrozi cijelu mrežu. Priznanje Schaffera stiglo je u četvrtak nakon ponovljenih pitanja republikanskog kongresnika Jasona Chaffetza, ispred Odbora za nadzor i reforme Vlade, Predstavničkog doma Kongresa. ABC News je ranije izvijestio kako FBI istražuje slučaj u kojem su krivotvoreni Cisco usmjerivači (routeri) prodavani raznim ministarstvima, ali je ovoga puta vlada prvi puta službeno potvrdila da se radi o stvarnoj prijetnji. Slučaj otvara niz pitanja vezanih uz prebacivanje strateški osjetljive industrijske proizvodnje iz SAD-a u Kinu i druge zemlje s jeftinom radnom snagom.

ZAGREB - Izraelski film "Restoration" redatelja Josepha Madmonyja nagrađen je u subotu Kristalnim globusom na 46. međunarodnom filmskom festivalu u češkim Karlovym Varyma, jednom od najznačajnijih europskih filmskih festivala A kategorije, na kojem je bilo prikazano i nekoliko hrvatskih naslova. Ocjenjivački sud, kojim je predsjedao proslavljeni mađarski redatelj Istvan Szabo, izabrao je "Restoration" među 12 filmova u službenoj konkurenciji, a glavnu nagradu prati i novčani iznos od 30.000 američkih dolara (21.000 eura). Film, u kojem glumi Sasson Gabai, priča je o problemima vlasnika radionice za restauriranje namještaja, psihološka studija o ljudskim sudbinama u suvremenom izraelskom društvu. Posebnu nagradu ocjenjivačnog suda dobio je film "Gipsy" slovačkog redatelja Martina Šulika, priča o odrastanju 14-godišnjeg Roma Adama. Najbolji redatelj je Francuz Pascal Rabate za film "Holidays by the Sea". Najbolja glumica je Dankinja Stine Fischer Christensen za ulogu u njemačkom filmu "Cracks in the Shell / Die Unsichtbare", a najbolji glumac Amerikanac David Morse u kanadsko-američkom filmu "Collaborator". Taj je film dobio i nagradu međunarodnih filmskih kritičara. U programu "East of the West", u kojemu se natječu filmovi iz srednje i istočne Europe te iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, pobjednik je film "Punk´s Not Dead" makedonskog redatelja Vladimira Blaževskog. Nagradu predsjednika festivala dobili su Goran Bregović i Amerikanac John Turturro. Na festivalu je prikazano i nekoliko hrvatskih naslova. Hrvatski dokumentarno-igrani film "Marijine" redateljice i scenaristice Željke Sukove s Ninom Violić, Željkom Sukovom i Milom Čuljak u glavnim ulogama osvojio je nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙