FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće prihvatilo gradnju spomenika na Rivi

Autor: pgas
SPLIT, 8. srpnja 2011. (Hina) - Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo je danas prijedlog o podizanju spomenika Neovisnost, s likom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Mira, s likom pape Ivana Pavla Drugog, i Slobode, s likovima, kako je obrazloženo, Splićana koji su pridonijeli hrvatskoj neovisnosti.

Odluka je prihvaćena na prijedlog povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenike, a današnja točka dnevnog reda o tim spomenicima uvrštena je na sjednicu, kako je rekao dogradonačelnik Jure Šundov, na poticaj gradonačelnika Željka Keruma koji je na godišnjem odmoru i nije nazočio sjednici.

Glasovanju je nazočilo 15 vijećnika, od kojih je 14 bilo za prijedlog povjerenstva, a neovisna vijećnica Milica Cipci je bila protiv.

Sjednici su od ukupno 25 vijećnika na početku nazočila 22, a šest vijećnika koalicije SDP/HNS napustilo je sjednicu jer je većinskim glasovanjem odbijen njihov prijedlog da se na današnjoj sjednici skine točka o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu na Rivi.

Uoči glasovanja o spomenicima na sjednicu se vratio HSP-ov vijećnik Luka Roguljić koji je bio napustio sjednicu pošto je ranije fizički iz vijećnice izveden predsjednik splitskoga HSP-a Hrvoje Tomasović.

U međuvremenu je sjednicu napustio i neovisni vijećnik Igor Boraska koji je nedavno na toj dužnosti naslijedio dosadašnjeg neovisnog vijećnika Nikolu Grabića jer su se, kako je službeno obrazloženo, njih dvojica dogovorila da četverogodišnji vijećnički mandat svaki od njih obnaša po dvije godine. Predsjednica gradskog vijeća Nevenka Bečić je, obrazloživši da je Boraska napustio sjednicu zbog "više sile", prenijela njegovu zamolbu da se glasuje o njegovu prijedlogu da se iz današnjeg odlučivanja o spomenicima na Rivi makne prihvaćanje zaključka o gradnji spomenika Slobode, ali su vijećnici glasovanjem odbili taj prijedlog.

Bečić je pročitala i dopis Društva prijatelja kulturne baštine i Povjerenstva za obnovu Splitske fontane, u kojem se također predlaže da se danas iz dnevnog reda izostavi odlučivanje o gradnji spomenika Slobode jer, kako je navedeno, "nisu provedene sve potrebne procesne radnje".

Danas prihvaćenim zaključkom promijenjen je zaključak povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenike iz 2007. kojim je bilo predviđeno da se spomenik Tuđmanu podigne na Trgu Hrvatske bratske zajednice, a ne na Rivi. Ta promjena, kako se navodi u obrazloženju povjerenstva, dogodila se zato što "lik i djelo Franje Tuđmana zahtijeva primjerenije mjesto".

U raspravi prije glasovanja isticano je kako Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj moderne Hrvatske zaslužuje da mu se u Splitu podigne spomenik na najboljem mogućem mjestu - na Rivi.

Predsjednik povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenike Zoran Jaramaz je današnje napuštanje sjednice oporbenih vijećnika SDP-a i HNS-a zbog protivljenja prijedlogu o podizanju spomenika Tuđmanu na Rivi usporedio s napuštanjem oporbenih zastupnika sjednice Hrvatskog sabora prije 20 godina kad se glasovalo o neovisnosti Hrvatske.

"Današnju sjednicu su napustili oni koji ne vole Hrvatsku i imaju kompleks", rekao je Jaramaz.

Milica Cipci je prije glasovanja rekla kako će se usprotiviti prijedlogu povjerenstva jer se ne slaže da se vijećnike koji se s time ne slažu smatra lošijim Hrvatima.

Klub vijećnika HDZ-a, koji je kritičar Kerumova načina vladanja i njegove Hrvatske građanske stranke, danas je glasovao za prijedlog povjerenstva o spomenicima na Rivi, obrazloživši to riječima da "za HDZ Tuđman nikad neće biti upitan".

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙