FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: HDZ podupire spomenik Franji Tuđmanu na Rivi

Autor: pgas
SPLIT, 5. srpnja 2011. (Hina) - Splitski HDZ podupire prijedlog o postavljanju spomenika na Rivi prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu jer je on to zaslužio predvodeći hrvatski narod u procesu stvaranja hrvatske države, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga HDZ-a Dujomir Marasović.

Postavljanje spomenika Franji Tuđmanu na Rivi predložilo je povjerenstvo splitskoga Gradskog vijeća za imena ulica, trgova i spomenike i taj je prijedlog uvršten u dnevni red sjednice Gradskog vijeća sazvane za idući petak, 8. srpnja.

"Vijećnici HDZ-a u Gradskome vijeću će glasovati za odluku da se Tuđmanu podigne spomenik na Rivi i ne osvrćemo se na one koji to problematiziraju", rekao je danas Marasović. "Tuđman je zaslužan za prvo osamostaljivanje hrvatske države nakon 1102. godine ako preskočimo nesretno razdoblje NDH, koje je bilo pokušaj stvaranja države, ali znamo kako je to završilo", dodao je.

Nedavno su se vodstva splitskoga SDP-a i HNS-a javno usprotivila podizanju spomenika Franji Tuđmanu na Rivi rekavši kako bi to bilo "nasilje nad povijesnim prostorom u kojemu nije predviđen spomenik nikomu, pa ni Tuđmanu".

Na upit kako komentira da na Rivi nije bio postavljen spomenik ni Josipu Brozu Titu, Marasović je odgovorio kako ga ta osoba ne zanima i da "o tom čovjeku ne želi razgovarati". Zamjerio je vijećniku Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) u splitskome Gradskom vijeću Luki Podrugu što, kako je rekao, u izjavama lokalnim medijima ističe kako je on potaknuo postavljanje Tuđmanova spomenika na Rivi. "Podrug je bio jedini protiv odluke Gradskog vijeća 1995. godine da se Tuđmana proglasi počasnim građaninom Splita", podsjetio je Marasović.

Oštro je zamjerio splitskom dogradonačelniku Juri Šundovu (Hrvatska građanska stranka – HGS) na istupu na proslavi Dana državnosti u vili Dalmaciji. "Šundov je tom prigodom zahvalio svima onima koji su od 1941. do 1945. godine zaslužni za stvaranje ove samostalne hrvatske države", podsjetio je Marasović.

Po njegovim riječima, "oni od 1941. do 1945. godine nisu stvarali hrvatsku državu, nego Jugoslaviju na čelu s omiljenim vođom (Titom)". Istaknuo je da su oni od 1941. do 1945. i Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) "stvorili zločinačku JNA koja je rušila i osporavala Hrvatsku", i koja je "pucala po Splitu i rušila Vukovar", a u Drugome svjetskom ratu, ustvrdio je Marasović, "ubili više od 550 katoličkih svećenika, sjemeništaraca i časnih sestara – nenaoružanih, iz čista mira".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Marasović je izjavio kako on podupire Tuđmanovu ideju o pomirbi. "Tuđmanovu ideju pomirbe izričito odbijaju preživjeli komunisti i oni koji nasljeđuju njihovu ideologiju jer ne žele da se iznese cjelovita istina", istaknuo je Marasović i dodao kako je poznato da je u Drugome svjetskom ratu u hrvatskom narodu bilo podjednako žrtava "na obje strane".

"Treba konkretno reći tko je što napravio u Drugome svjetskom ratu, koliko je poginulih na obje strane, pozvati pravoslavne i katoličke svećenike te muftije – islamske svećenike i židovske svećenike, dakle - predstavnike svih strana na vjerski obred radi odrješenja, a moguće je napisati i jednu knjigu i na taj bi način bila zatvorena točka zvana Drugi svjetski rat", zaključio je Marasović.

(Hina) xpgas yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙