FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: oporba traži izvanrednu tematsku sjednicu Gradskog vijeća

Autor: zjur
SPLIT, 21. lipnja 2011. (Hina) - Splitski gradski vijećnici HNS-a Goran Kovačević, Aida Batarelo, Ivo Baldasar i Joško Dvornik predali su predsjednici Gradskog vijeća Nevenki Bečić zahtjev s 11 potpisa vijećnika HNS-a, HDZ-a, SDP-a, HSP-a i nezavisnog vijećnika Nikole Gabrića tražeći sazivanje izvanredne tematske sjednice Gradskog vijeća o planu upravljanja starom gradskom jezgrom.

Sjednice Gradskog vijeća ne sazivaju se mjesecima pa nas opet očekuje sjednica s 50 točaka, među kojima su mnoge vrlo važne odluke za grad Split, a među njima bi trebalo biti i prihvaćanje plana upravljanja starom gradskom jezgrom, rekao je Goran Kovačević. Budući da je riječ o strateškom dokumentu koji će odrediti budućnost i razvoj jednog od najvrjednijih resursa i identiteta toga grada - Dioklecijanove palače, a kako je taj plan od početka kontroverzan, Kovačević je rekao kako smatraju da trebaju imati "posebnu tematsku sjednicu na kojoj će jedan tako važan dokument razmotriti sa svih aspekata".

Traže da se o tome raspravlja i zato da se, kako su rekli, Dioklecijanova palača "ne pretvori u sedmodnevne apartmane za bogate turiste i u grad duhova". Drže da je plan izrađen uglavnom s gledišta konzervatora, a istodobno zanemaruje sve ostale ekonomske i socijalne aspekte koji će odrediti daljni život i razvoj Dioklecijanove palače.

Puls života u Dioklecijanovoj palači daje puls života cijeloga grada, smatraju SDP-ovci, te je, kako su rekli, "generator identiteta grada Splita budući da je život u palači naša posebnost i različitost te jedina komparativna prednost od svih drugih gradova na Mediteranu".

Plan upravljanja starom gradskom jezgrom kontroverzni je dokument koji je bivša gradska vlast naručila od izraelskog stručnjaka Giore Solara. Taj strateški plan trebao bi odgovoriti na pitanja u kojemu će smjeru krenuti Split nakon svoje 1700. obljetnice.

Joško Dvornik podsjetio je kako je veliki dio splitske stručne javnosti upozorio na mnoge nedostatke i opasnosti koje mogu proisteći iz izrađenog plana upravljanja starom gradskom jezgrom te da plan - ako se prihvati - može imati nesagledive posljedice za budućnost Dioklecijanove palače.

Sjednica Gradskog vijeća nakon današnjeg zahtjeva splitske oporbe trebala bi biti sazvana najkasnije za mjesec dana.

(Hina) xzjur ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙