FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: sedam vijećnika napustilo sjednicu Gradskog vijeća

Autor: pgas
SPLIT, 8. srpnja 2011. (Hina) - Današnju sjednicu splitskoga Gradskog vijeća nešto prije podneva napustilo je šest vijećnika iz koalicije SDP-a i HNS-a i jedan vijećnik HSP-a te je u nastavku sjednice ostalo 15 od 22 nazočna vijećnika.

Splitsko Gradsko vijeće ima ukupno 25 vijećnika.

Vijećnik HSP-a Luka Roguljić rekao je kako sjednicu napušta zato što je predsjednik splitskoga HSP-a Hrvoje Tomasović fizički izbačen iz dvorane. "Vratit ću se na sjednicu kada bude glasovanje o prijedlozima za spomenike na Rivi i glasovat ću za podizanje spomenika prvome hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu", rekao je Roguljić.

Dnevnim redom predviđeno je da prijedlog Povjerenstva za imena ulica, trgova i spomenike o postavljanju spomenika na Rivi Franji Tuđmanu i papi Ivanu Pavlu II. bude 40. točka dnevnog reda današnje sjednice.

Klub vijećnika koalicijskih stranaka SDP-a i HNS-a predložio je da se danas s dnevnog reda skine točka o spomenicima na Rivi, ali je taj prijedlog odbijen većinom glasova, nakon čega je šest nazočnih vijećnika SDP-a i HNS-a demonstrativno napustilo sjednicu rekavši kako se danas na nju neće vraćati.

Za povjerenstvo za imenovanje ulica, trgova i spomenike koje je predložilo podizanje spomenika Franji Tuđmanu na Rivi SDP-ovi i HNS-ovi vijećnicu su rekli da su u njemu angažirani većinom dužnosnici odani Kerumu, a ne stručnjaci. Pritom su podsjetili da je prijašnje povjerenstvo, dok je na vlasti u Splitu bila HDZ-ova koalicija stranaka, predložilo da se spomenik Franji Tuđmanu podigne na Trgu Hrvatske bratske zajednice, o čemu je tada postignut konsenzus.

"Diranje u splitsku Rivu, gdje se sada predlaže dizanje spomenika prvome hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, iziskuje mišljenje stručnjaka i građana te rodbine pokojnika, a to je izostalo", rekao je SDP-ov vijećnik Marin Jurjević, koji je ujedno i predsjednik splitskog ogranka te stranke. Po njegovu tumačenju, Kerum pričom o spomenicima želi podići spomenik sebi.

"Kerum hoće na sljedećim izborima ući u Sabor i zato mu je potrebno što više glasova te skreće pozornost s bitnih stvari na spomenike", ustvrdio je Jurjević.

SDP-ova vijećnica Aida Batarelo istaknula je da Kerum političkim egzibicionizmom "izmišlja spomenike" kako bi prikrio stvarne probleme s kojima se suočava Split, primjerice - komunalne probleme, vrlo loše punjenje proračuna i, kako je rekla, gospodarsko tonjenje grada.

(Hina) xpgas ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙