FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podolnjak: Čehok je postupio protivno odluci vijeća

Autor: vvar
VARAŽDIN , 15. lipnja 2011. (Hina) - Nezavisni varaždinski gradski vijećnik Robert Podolnjak zatražio je od predsjednika Gradskog vijeća (GV) Ivana Hermana da poništi sporazum o kupoprodaji nekretnina za izgradnju projekta društveno poticane stanogradnje (POS) na lokaciji Vilka Novaka – II. faza, ustvrdivši da je gradonačelnik Ivan Čehok postupio protivno odluci tog vijeća.

Predlaže da se odluka donese po hitnom postupku na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća kako bi se izbjegle nesagledive financijske posljedice tog sporazuma na gradski proračun, rekao je danas Podolnjak na konferenciji za novinare u Varaždinu.

Konferenciju je održao s vijećnikom HSLS-a Ivanom Jenkačom, koji je u Gradsko vijeće ušao kao kandidat s nezavisne gradske liste Ivana Čehoka, te s predsjednikom varaždinskoga HSLS-a Miljenkom Ernoićem i predsjednikom gradskoga SDP-a Vjeranom Radelićem.

Gradsko vijeće prihvatilo je 25. siječnja ove godine odluku da se zemljište potrebno za izgradnju po POS-u u Ulici Vilka Novaka kupi po cijeni od 129 eura po metru četvornome uz odgodu plaćanja prilagođenu dinamici osiguravanja novca i mogućnostima izgradnje i prodaje stanova. No, gradonačelnik Čehok naknadno je potpisao sporazum kojim je utvrđeno da se cijena zemljišta od 129 eura odnosi samo na slučaj jednokratne uplate, a uzimajući u obzir vrijednost troška uloženog kapitala najviše 149 eura po metru četvornome, u slučaju obročnog plaćanja kroz četiri godine. Time je, ustvrdio je Podolnjak, Čehok postupio protivno odluci Gradskog vijeća, i to je temeljni razlog zašto se traži poništenje sporazuma.

Podolnjak smatra da bi odluku koju predlaže moglo prihvatiti 18 od 35 varaždinskih gradskih vijećnika.

Po odluci Gradskog vijeća, kupoprodajna cijena zemljišta trebala je iznositi 3.827.946 eura, a po sporazumu koji je potpisao Čehok, ona je 4.421.426 eura, što znači da bi Javna ustanova Gradski stanovi i grad Varaždin za otkup zemljišta trebali platiti gotovo 600.000 eura više, naglasio je Podolnjak te dodao da prva rata od milijun eura na naplatu dolazi s datumom od 15. svibnja 2011.

Nezavisni vijećnik Podolnjak rekao je da je, po trenutačno poznatim činjenicama, tražbine koje T7 Vis kao potpisnik sporazuma ima od grada i Javne ustanove Gradskih stanova otkupila jedna tvrtka koja sada izravno od grada potražuje više od sedam milijuna kuna, što odgovara prvoj rati za otkup zemljišta. Upozorio je da, koliko je njemu poznato, u gradskom proračunu nije osiguran novac za tu namjenu te da prijeti opasnost od ovrhe nad gradskim proračunom.

Predsjednici varaždinskoga HSLS-a i SDP-a Miljenko Ernoić i Vjeran Radelić pozvali su gradske vijećnike da se distanciraju od politike štetne za grad, a vijećnik Ivan Jenkač (HSLS) upozorio je da ima još ugovora koji bi mogli naštetiti funkcioniranju grada.

Gradonačelniku Ivanu Čehoku te vlasniku tvrtaka T7 Grupa i T7 Vis Davoru Patafti i članici uprave T7 Grupe Narcisi Huljev, koje USKOK tereti da su malverzacijama pri kupnji i prodaji nekretnina oštetili grad Varaždin za 29 milijuna kuna, određen je 10. lipnja jednomjesečni istražni zatvor.

Čehok je jučer potpisao odluku kojom su ovlasti gradonačelnika povjerene zamjeniku Zlatku Horvatu.

U Varaždinu je za sutra najavljena konferencija za novinare na kojoj će o trenutačnome stanju u gradu govoriti zamjenici gradonačelnika Zlatko Horvat i Slobodan Mikac te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Herman.

(Hina) xvvar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙