FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 7. srpnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON/ZAGREB - Nova izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, kazala je u srijedu da je globalno gospodarstvo i dalje slabo i neujednačeno, te da će glavni prioritet biti rješavanje dužničke krize u Europi i drugim zemljama. "Postoje mnoga pitanja koja treba rješavati, ta pitanja ne mogu čekati još jedne ljetne odmore. Imate pritisak gorućih pitanja vezanih s državnim dugovima ... to je šire od eurozone", rekla je Lagarde u Washingtonu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je imenovana na čelo MMF-a. Japan i SAD također imaju briga oko duga, dodala je Lagarde. Ona je rekla da, dok je globalna financijska kriza ublažena, "neki mogu reći da se još uvijek nastavlja s obzirom da potencijal rasta nije obnovljen u mnogim zemljama, te s obzirom na činjenicu da je nezaposlenost još uvijek vrlo visoka u mnogim područjima". Lagarde, koja je na brifingu iznijela svoju viziju MMF-a, djelovala je kao da s lakoćom prihvaća svoju novu ulogu, miješajući smisao za humor i trezvene procjene izazova koji su pred Fondom, navodi The Wall Street Journal. Lagarde je naslijedila Dominique Strauss-Kahna, koji je podnio ostavku u svibnju nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u New Yorku.

KAIRO - Egipat je u srijedu odbacio svaku odgovornost glede "moguće kontaminacije" sjemena biljke pjeskavice (božji trn, grčko sijeno, lat. trigonella foenum graecum l.) smrtonosnom bakterijom Escherichijom coli od koje je u Njemačkoj i Francuskoj preminulo 50-ak ljudi. Egipatsko ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da je inkriminarana pošiljka izvezena u studenom 2009. i da je sadržavala sušeno sjeme spomenute biljke koja se koristi kao začin. "Govoreći znanstvenim jezikom, bakterija nije mogla preživjeti na osušenoj površini od 2009. do lipnja 2011,", stoji u priopćenju. "Ako postoji sumnja da su sjemenke zaražene E. coli, to može jedino biti povezano s raznim postupcima pakiranja ili je krivnja u vodi koja se koristila za klijanje", dodaje se u priopćenju. Europska unija je u utorak odlučila zatvoriti svoja vrata za svo sjeme iz Egipta. Odluka je donesena nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pozvala Europsku komisiju da poduzme "sve napore" kako bi spriječila daljnju izloženost potrošača sumnjivom sjemenu i savjetovala je potrošačima da ne jedu klice ili proklijalo sjeme ako nije dobro skuhano. "Analiza podataka iz epidemija u Njemačkoj i Francuskoj dovela je do zaključka da ih najvjerojatnije povezuje uvezeno sjeme pjeskavice, korišteno za uzgoj klica, koje je jedan njemački uvoznik uvezao iz Egipta", priopćila je EFSA. Više od 4.100 ljudi u Europi i Sjevernoj Americi bilo je zaraženo Escherichijom coli.

NEW YORK - Predmet protiv bivšeg izvršnog direktora MMF-a Dominique Strauss-Kahna, optuženog za pokušaj silovanja, nije odbačen i istraga se nastavlja, objavilo je u srijedu tužiteljstvo u New Yorku nakon dvosatnog sastanka s njegovim braniteljima. Predmet protiv Strauss-Kahna pretrpio je veliki udarac prošloga tjedna kada su tužitelji iznijeli sumnju u vjerodostojnost iskaza sobarice u luksuznom hotelu Sofitel na Manhattanu, koja ga je optužila za napad i pokušaj silovanja 14. svibnja. Sastanak u srijedu održan je usred rastućih nagađanja da će tužitelji možda morati odustati od predmeta protiv donedavnog čelnika Međunarodnog monetarnog fonda, koji se sada suočava s drugom optužbom za pokušaj silovanja u Francuskoj. Strauss-Kahnovi odvjetnici Benjamin Brafman i William Taylor ocijenili su da je sastanak s tužiteljima bio "konstruktivan", ne želeći komentirati da li se predmet kreće prema odbacivanju. "Imali smo konstruktivan sastanak. To je sve što ću reći", kazao je branitelj Brafman novinarima nakon sastanka s glavnim tužiteljem na Manhattanu, Cyrusom Vanceom. Tužiteljstvo je u email poruci navelo samo da se "istraga nastavlja", odbijajući komentirati sastanak. Strauss-Kahn, istaknuti francuski političar koji je do incidenta u Sofitelu smatran favoritom na idućim predsjedničkim izborima, prošloga je tjedna pušten iz kućnog pritvora nakon što su tužitelji objavili svoje sumnje u vjerodostojnost 32-godišnje sobarice iz Gvineje. No i sudac i tužitelj su inzistirali da predmet nije zaključen i da optužbe još uvijek stoje. Strauss-Kahn se mora ponovo pojaviti na sudu zbog saslušanja 18. srpnja.

NEW YORK - Odvjetnici koji predstavljaju ženu koja je optužila bivšeg direktora MMF-a Dominiquea Straussa-Kahna za seksualni napad zatražili su od okružnog tužitelja Manhattana Cyrusa Vancea da se povuče iz ovoga slučaja i imenuje posebnog tužitelja navodeći kako je iz Vanceova ureda procurila štetna informacija o njoj. "Okružni tužitelju Vance, najozbiljnije molimo da se vaš ured dragovoljno povuče iz slučaja Strauss-Kahn i da imenujete posebnog tužitelja", napisao je Kenneth Thompson, odvjetnik 32-godišnje hotelske sobarice iz Gvineje, u pismu od srijede. Agencija Reuters je došla do primjerka pisma nakon što su odvjetnici Straussa-Kahna održali skoro dvosatni sastanak s tužiteljima iz Vanceova ureda dok slučaj bivšega direktora Međunarodnoga monetarnog fonda izgleda da je dospio u ozbiljne kušnje. Nijedna strana nije htjela govoriti o sadržaju razgovora. Slučaj je doveden u opasnost prošloga tjedna kada su tužitelji otkrili da je žena koja optužuje Straussa-Kahna lagala u zahtjevu za azil o tome da je bila višestruko silovana u svojoj domovini te da je izmijenila pojedinosti svoje priče o tome što je učinila nakon susreta sa Straussom-Kahnom u luksuznom hotelskom apartmanu.

NEW YORK/ZAGREB - Militanti iz podružnice Al Kaide u Jemenu razmatraju planove kirurške ugradnje eksplozivnih naprava u tijela potencijalnih bombaša samoubojica, vjerojatno ciljajući na zrakoplovne kompanije, rekli su u srijedu američki dužnosnici. Ti obavještajni podaci o Al Kaidi Arapskog poluotoka (AQAP), najopasnijoj podružnici skupine, nagnali su Obaminu administraciju da u posljednjih nekoliko dana upozori strane vlade, te dužnosnike američkih i međunarodnih zrakoplovnih kompanija, da se teroristi mogu pokušati ukrcati u zrakoplov s eksplozivom skrivenim u njihovim tijelima, navodi u srijedu The Wall Street Journal u online izdanju. "To je više nego težnja. Oni to pokušavaju izvesti", rekao je američki dužnosnik. Ministarstvo domovinske sigurnosti nije upozorilo na konkretnu urotu, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. No mogućnost da militanti nose bombe koje su im kirurškim zahvatom ugrađene u tijelo tražit će dodatne sigurnosne mjere u zračnim lukama u SAD-u i inozemstvu s kojih se polijeće za američke destinacije, upozorila je američka Uprava za sigurnost prometa (TSA) u priopćenju. Američki dužnosnici postaju sve zabrinutiji zbog urota koje dolaze iz Jemena, gdje su narodni ustanak protiv autoritarnog režima i plemenski sukobi stvorili sigurnosni vakuum u kojem pripadnici Al Kaide slobodnije djeluju.

KAIRO - Egipatska vlada odobrila je u srijedu nacrt zakona o parlamentarnim izborima koje uvode djelomični proporcionalni predstavnički sustav, objavila je državna novinska agencija MENA. Ovi nacrti zakona otežavaju bilo kojoj skupini da osigura jasnu većinu i mogli bi spriječiti izazove moćnom predsjedništvu države. MENA je navela kako nacrt mora odobriti vladajuće vojno vijeće prije nego stupi na snagu. Prema nacrtu zakona polovica od 500 zastupnika u donjem domu parlamenta bit će birana proporcionalnim sustavom s lista a druga polovica birat će se između pojedinačnih kandidata, priopćila je vlada. Ove nacrte zakona vjerojatno neće pozdraviti egipatske liberalne i sekularne političke stranke koje su još u nastajanju, a većina kojih je formirana nakon pobune 25. siječnja u kojoj je zbačen predsjednik Hosni Mubarak, kao ni najbolje organizirana politička skupina Muslimanska braća. Za vrijeme Mubaraka kandidati su se natjecali kao pojedinci u izbornom sustavu za koji kritičari kažu da je bio konstruiran da osigura čvrste većine za vladajuću Nacionalnu demokratsku stranku raspuštenu nakon 11. veljače kada je zbačen Mubarak. "Ovaj nacrt zakona razorno će utjecati na demokraciju u ovoj zemlji", rekao je Mohammed Fawzy, politički analitičar i aktivist u Stranci demokratske fronte. Nacionalna progresivna unionistička stranka, još jedna lijeva stranka, također je odbacila ove nacrte zakona.

BERLIN - Njemačka je u srijedu oštro uzvratila na izvješće Ujedinjenih naroda koje kritizira njemačke socijalnu, radnu i useljeničku politiku ocijenivši da je "izvješće nerazumljivo i znanstveno manjkavo". U dokumentu, koji je vidjela agencija Reuters, UN je rekao da je "duboko zabrinut" zato što Njemačka nije primijenila preporuke koje joj je ta organizacija dala prije četiri godine. "Kritike u preliminarnom UN-ovom izvješću velikim su dijelom nerazumljive i znanstveno manjkave", rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva rada i dodala da nema UN-ovih standarda na kojima bi se mogla temeljiti ocjene iz izvješća. UN je ukazao na visoku nezaposlenost na području bivše istočne Njemačke, oko dvostruko višu u odnosu na zapad zemlje, i ocijenio da poslodavci i obrazovni sustav diskriminiraju imigrante. Pristup zaposlenju, sustavima socijalne zaštite i zdravstvenim uslugama među tražiteljima azila nije u skladu s međunarodnim standardima, kaže izvješće. "Njemačka je u prošlosti napravila pozitivne korake u socijalnim pitanima koji su svjetski priznati", reklo je ministarstvo. Njemačka je kritizirana i zato što nije provela sveobuhvatan programa protiv siromaštva a izvješće kaže da 13 posto njemačkog stanovništva živi u siromaštvu. Izvješće je također kritično glede malog broja žena koje su uspjele doći na više položaje u javnom i privatnom sektoru. Njemačka je, međutim, dobila pohvale za reforme tržišta rada koje su dovele do najmanje stope nezaposlenosti u posljednjih 20 godina a koja sada iznosi sedam posto.

WASHINGTON - Snažan potres magnitude 7,8 kod novoezelandskih otoka Kermadec u srijedu navečer izazvao je tsunami u regiji, priopćili su u srijedu geološki institut SAD-a i američki Pacifički centar za tsunami. Zbog potresa, za koji je prvotno javljeno da je bio magnitude 7,9 , objavljeno je upozorenje na tsunami za Novi Zeland, Kermendec Island i Tongu, rekao je Pacifički centar za tsunamije SAD-a. "Očitanja razine mora potvrđuju da je nastao tsunami. Tsunami bi mogao biti razoran duž obala regije blizu epicentra potresa", rekao je u upozorenju centar za tsunamije. Pacifički centar za tsunamije SAD-a je rekao da su valovi oko otoka Raoul bili visine 68 do 84 centimetra te da se procjenjuje da će valovi stići do East Capea na Novom Zelandu dva sata nakon potresa a za tri do Aucklanda.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙