FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte uoči sastanka OPEC-a

Autor: mpuk
LONDON, 8. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da investitori predviđaju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na današnjem sastanku povećati proizvodne kvote kako bi otklonila opasnost da visoke cijene zakoče globalni rast i podgriju inflaciju.

Cijene barela sirove nafte pale su na američkom tržištu 64 centa na 98,45 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 37 centi i iznosile 116,41 dolara.

Predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je u utorak da je rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporio ali je istaknuo da su malo vjerojatne dodatne poticajne mjere.

Analitičari očekuju da će cijene tijekom dana dodatno pritisnuti i objava o proizvodnoj politici s redovnog sastanka OPEC-a.

"Zemlje-proizvođači žele poslati psihološku poruku da su svjesne problema tijesne ponude i ako ishod sastanka bude takav, cijene bi mogle nastaviti klizati“, rekao je Christophe Barret, analitičar Credit Agricolea.

Saudijska Arabija i njezini arapski saveznici žele da OPEC barem premosti jaz od 1,4 milijuna barela dnevno između službene ciljane razine proizvodnje od 24,8 milijuna barela dnevno i stvarne proizvodnje, koju su u OPEC-u u travnju procijenili na 26,2 milijuna barela dnevno.

Neke članice kartela pružaju ipak jak otpor povećanju kvota. Riječ je o Iranu, Iraku, Ekvadoru i Venezueli.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač OPEC-a, želi da kartel povisi službenu proizvodnju prvi put od 2007. kako bi pokazao zemljama potrošačima da je svjestan opasnosti koju rast cijena energije predstavlja za gospodarstvo.

Analitičari očekuju da će OPEC na sastanku povećati proizvodne kvote za jedan do 1,5 milijun barela, a zatim za još 1,1 milijun barela u trećem i četvrtom tromjesečju.

U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama u srijedu objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 110,66 dolara, što znači da je bila 57 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙