FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 15,30 sati:

SARAJEVO - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je njegova zemlja odlučna ispuniti sve preostale obveze vezane uz suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uključujući i uhićenje Gorana Hadžića, te je potvrdio kako se Srbija neće miješati u unutarnje poslove niti dovoditi u pitanje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost susjednih država. "Srbija će, uvjeren sam, dovršiti suradnju s Haaškim sudom uhićenjem posljednjeg bjegunca od pravde Gorana Hadžića, kao što je do sada omogućila izručenje 45, 46 optuženih", izjavio je Tadić na konferenciji za novinstvo koju je održao nakon službenih razgovora s trojicom članova predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tadić je dodao kako istodobno očekuje da će i druge države u susjedstvu dati očekivani doprinos procesuiranju svih slučajeva ratnih zločina. Kazao je kako se osobno zauzima da se sve postojeće optužnice za ratne zločine, ukoliko je to potrebno, preispitaju ali da se u svim slučajevima u kojima se utvrdi njihova utemeljenost počinitelji uhite i izvedu pred sud. "To je važno i za Srbiju i za BiH i za Hrvatsku i za Crnu Goru", kazao je Tadić. Komentirajući odnose u susjedstvu, Tadić je izjavio kako je svim državama "zapadnog Balkana" mjesto u Europskoj uniji. "Srbija srdačno podupire pristupanje Hrvatske EU ali i očekuje da dobije ne samo status kandidata nego i datum početka pregovora o punopravnom članstvu u Uniji", izjavio je srbijanski predsjednik.

ZAGREB - Uspješan završetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom važan je i za zemlje kao što je Gruzija i u tom pogledu Hrvatska predstavlja uzor za Gruziju, ocijenio je u srijedu u Zagrebu predsjednik gruzijskog parlamenta David Bakradze nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. Bakradze, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, čestitao je RH na uspješnom završetku pregovora s EU-om i rekao je da je to "vrlo važan korak ne samo za vašu zemlju nego i za stvaranje veće stabilnosti u ovoj regiji". "Važan je i za zemlje kao što je Gruzija, jer i mi smo tranzicijska zemlja koja teži europskim integracijama. U tom smislu Hrvatska je jedna od zemalja uzora za nas kako transformirati zemlju kako bi mogla postati punopravna članica europskih intitucija i europskog političkog sustava", istaknuo je Bakradze u izjavi za novinare dodajući da je za Gruziju hrvatsko iskustvo u tom pogledu vrlo važno. "Mi smo spomenuli i ponovno potvrdili namjeru da naše odnose unapređujemo, posebice u oblastima euro-atlantskih integracija - u pitanjima NATO saveza i Europske unije", rekao je Bebić novinarima dodavši da je Hrvatska ponudila Gruziji svoja iskustva. Bakradze je zahvalio na snažnoj potpori Hrvatske Gruziji u NATO-u i izrazio je nadu da će ulaskom RH u EU Gruzija dobiti još jedan prijateljski glas i u toj integraciji.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je predsjednika gruzijskog parlamenta Davida Bakradzea, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, i s njime razgovarao o bilateralnim odnosima i euroatlantskim integracijama, priopćio je Ured predsjednika RH. Prilikom susreta obostrano je izraženo zadovoljstvo dobrim političkim odnosima te potreba za intenziviranjem gospodarskih odnosa između Hrvatske i Gruzije koje imaju potencijale za unapređenje gospodarske suradnje. Bakradze je upoznao Josipovića sa situacijom u kavkaskoj regiji. Razgovaralo se, također, i o potrebi europske perspektive za zemlje jugoistočne Europe i crnomorske regije, navodi se u priopćenju.

LONDON - Velika Britanija povući će iduće godine iz Afganistana još 500 vojnika, nakon čega će u toj zemlji ostati 9000 pripadnika britanskih oružanih snaga, rekao je u utorak premijer David Cameron. "Već sam ranije najavio da ćemo povući 426 vojnika do veljače 2012., a danas mogu objaviti da ćemo smanjiti broj naših vojnika za još 500 do kraja te godine", izjavio je Cameron pred parlamentom. Velika Britanija planira povući sve svoje borbene postrojbe do kraja 2014. i zadržati u Afganistanu samo instruktore kao pomoć afganistanskim snagama sigurnosti.

KABUL - Svih devetero članova posade poginulo je u padu teretnoga aviona azerbajdžanske kompanije, u najmu stranih vojnih snaga u Afganistanu, u srijedu ujutro sjeverno od Kabula, službeno je priopćeno. "Dana 6. srpnja teretni avion IL-76 zrakoplovnog prijevoznika Silk Way Airlinesa na letu iz Bakua u Bagram srušio se 25 kilometara od Kabula", objavila je azerbajdžanska državna kompanija AZAL. "Po prvim podacima, pad je posljedica sudara s nepoznatim predmetom", dodaje se u priopćenju. Abdul Halim, čelnik okruga Siagerda u pokrajini Parvanu, gdje se avion srušio, rekao je da su spasilačke ekipe pronašle tijela osmero članova posade i dodao kako je nemoguće da je deveti preživio. Bagram je 45 km sjeverno od afganistanskoga glavnog grada i ondje je najveća američka vojna baza u toj zemlji. U priopćenju AZAL-a kaže se kako je avion prevozio 18 tona tereta. Nema pojedinosti o tome o kojem je teretu riječ.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙