FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena Dubrovačka ekonomska konferencija

Autor: hspa
DUBROVNIK, 1. srpnja 2011. (Hina) - U Dubrovniku je danas završila s radom Dubrovačka ekonomska konferencija koju je po 17. put organizirala Hrvatska narodna banka.

Posljednjeg dana skupa sudionici su raspravljali o uzrocima i posljedicama globalne ekonomske krize.

Uz ostalo, istaknuto je kako će fiskalne prilagodbe u vremenu poslije krize biti nužne, a naglašen je i pozitivan utjecaj inozemnih banaka na stabilnost financijskih tržišta zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Jedno od pitanja bilo je i mogućnost ukidanja deviznih klauzula za kredite u RH, te je istaknuto kako bi to izazvalo velike probleme.

Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujičić kazao je kako devizne klauzule postoje zato što je vrlo visok stupanj eurizacije depozita u bankama.

"Ukidanje ove mogućnosti da se daju krediti s deviznom klauzulom dovodi do toga da ako depoziti ostaju u stranoj valuti banke će imati sve veće otvorene devizne pozicije, što dovodi do manje sklonosti da daju kredite, a i do više cijene kredita", naglasio je Vujičić. Dodao je kako je to moguće ukinuti, za što nije nadležan HNB, ali se mora upozoriti na moguće posljedice takvog poteza.

Ovogodišnja konferencija okupila je predstavnike Svjetske banke i MMF-a, Europske središnje banke, Europske banke za obnovu i razvoj te predstavnike središnjih banaka iz Mađarske, Poljske, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Koreje i Hrvatske, kao i domaćih i stranih poslovnih banaka.

(Hina) xddub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙