FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se daljnji rast industrijske proizvodnje

Autor: neba
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u svibnju, a očekuje se daljnji rast zbog obnove zaliha te rasta novih narudžbi i s domaćeg i s inozemnog tržišta.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u svibnju industrija ojačala za 2,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju rast proizvodnje, i to u rasponu od 0,8 do 4,2 posto

Nakon što je u prvom tromjesečju industrijska proizvodnja pala oštrih 4,9 posto na godišnjoj razini, u travnju je porasla 2,7 posto.

Nastavak jačanje industrije očekuje se zbog, kako navodi jedan od makroekonomista u anketi, „pada zaliha u prethodnom razdoblju, rasta novih narudžbi i s domaćeg i s inozemnog tržišta, te zbog naznaka blagog oporavka domaće potražnje“.

Oživljavanje industrije očekuje se i zbog naznaka dobre turističke sezone i mogućeg povećanja potrošnje turista.

„Na rast proizvodnje povoljno će utjecati pozitivna očekivanja u vezi turističke sezone te uobičajeno dinamiziranje aktivnosti u prerađivačkoj industriji. Istovremeno, restrukturiranje tvrtki i dalje predstavlja najznačajniju barijeru oporavku industrijske proizvodnje“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

DZS će danas objaviti i izvješće o zaposlenosti u svibnju. Očekuje se daljnji rast, nakon što je u travnju, u odnosu na ožujak, broj zaposlenih povećan za otprilike 12.700 osoba, ili 0,9 posto, na 1,391 milijun.

Pet makroekonomista u anketi Hine procjenjuje u prosjeku da je u svibnju broj zaposlenih porastao za oko 11.600 u odnosu na travanj. Njihove procjene kreću se od rasta za 2.000 do maksimalno 19.000.

To se ponajviše zahvaljuje sezonskom zapošljavanju u turističkim djelatnostima, zbog čega posljednjih mjeseci pada i nezaposlenost.

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio da je u svibnju broj nezaposlenih pao za 10.150, na ukupno 298.719 nezaposlenih.

Pritom je stopa nezaposlenosti potonula s 18,2 na 17,5 posto.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙