FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se daljnji rast potrošnje, ali usporen

Autor: neba
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Očekuje se da će današnja prva procjena Državnog zavoda za statistiku o prometu u trgovini na malo ukazati na nastavak rasta potrošnje u svibnju, no po nižoj stopi nego mjesec dana prije.

Svih pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje rast potrošnje u svibnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, i to između 1 i 2,8 posto. U prosjeku, očekuju rast od 1,8 posto.

U posljednjih 10 mjeseci promet u trgovini na malo porastao je u njih devet. Samo je u ožujku neočekivano pao. No, već je u travnju porastao snažnih 3,7 posto.

„S približavanje glavne turističke sezone, rastom sezonske zaposlenosti, ali i uslijed učinka baznog razdoblja, trgovina na malo trebala bi nastaviti s umjerenim stopama rasta i u svibnju“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Međutim, stopa rasta mogla bi biti manja nego mjesec dana prije.

„U svibnju očekujemo usporavanje rasta u maloprodaji zbog nešto slabijih nego što se očekivalo turističkih pokazatelja u tom mjesecu, ali i usporavanja rasta prodaje automobila“, navodi jedan od makroekonomista.

Većina njih navodi i to da je rast potrošnje limitiran zbog slabe domaće potražnje, visoke nezaposlenosti i niže razine raspoloživog dohotka.

„I dalje smatramo da će visoka nezaposlenost, poskupljenje hrane i energenata te pad realnog raspoloživog dohotka nepovoljno djelovati na potrošnju na diskrecijska dobra, kao i ukupnu dinamiku kako povoljni bazni efekt bude slabio“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙