FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 5. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana nakon pada Srebrenice tijekom rata u Bosni i Hercegovini, presudio je u utorak prizivni sud i time otvorio put za isplatu odšteta obiteljima žrtava. "Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana nakon pada Srebrenice", priopćio je prizivni sud i time odbacio odluku prvostupanjskog suda u Den Haagu. Dutchbat, nizozemski kontingent u sastavu UN-ovih snaga bio je 1995. zadužen štititi enklavu Srebrenicu, tada proglašenu "zaštićenom zonom" i "nije smio predati te muškarce Srbima", ustvrdio je prizivni sud. Sudski proces protiv nizozemske države i zahtjev za odštetom podnijeli su lokalni prevoditelj koji je radio za nizozemske snage, čiji su otac i brat ubijeni, te rodbina električara koji je radio za Nizozemce, a ubijen je Srebrenici, piše Reuters. "Dutchbat je svjedočio brojnim izgredima u kojima su bosanski Srbi prema izbjeglim muškarcima izvan baze postupali nedopustivo ili ih ubijali. Nizozemci su stoga znali da su... muškarci u velikoj opasnosti ako napuste bazu" i time su prekršili nekoliko nacionalnih i međunarodnih sporazuma, obrazložio je sud.

WASHINGTON

Novoizabrana čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, inače bivša francuska ministrica financija, započinje danas petogodišniji mandat u toj međunarodnoj instituciji u za svijet teškim gospodarskim vremenima. Prva je žena na čelnoj dužnosti u 67-godišnjoj povijesti te institucije, izabrana od 24-članog izvršnog odbora nakon što je njezin prethodnik Dominique Strauss-Kahn, također Francuz, bio primoran odstupiti zbog seksualnog skandala. Lagarde je tako u utrci za prestižnu dužnost, koja tradicionalno pripada Europljanima, pobijedila Meksikanca Agustina Carstensa, dobivši potporu Europske unije, Sjedinjenih Država i tržišnih gospodarstava u nastajanju Kine, Indije i Brazila. U prošlotjednoj objavi takve odluke odbor MMF-a navodi da su dva kandidata više nego prikladna za takvu dužnost, ali da je konsenzusom izbor pao na Lagarde.

LJUBLJANA

Dva slovenska policijska službenika u odorama, ali bez policijskih ovlasti i oružja, pomagat će hrvatskim kolegama na Krku i u Puli od kraja idućeg tjedna u komunikaciji sa slovenskim turistima koji ljetuju na Jadranu. Slovenija se naime nedavnim dogovorom policija dviju susjednih zemalja po prvi put uključila u jedinstven projekt hrvatske policije "Sigurna turistička sezona". Projekt uključuje prevenciju kriminala i prekršaja, pojačane mjere u prometu i na graničnim prijelazima, ali i dolazak policajaca, njih 46, iz zemalja iz kojih dolazi najveći broj turista. Zbog vrlo dobrih učinaka taj je projekt i Interpol preporučio zemljama u koje dolazi velik broj turista. Dva slovenska policijska službenika u projektu sudjeluju po prvi put, pa će u Istri koja je omiljena turistička destinacija Slovenaca pomagati savjetima, kako bi se osjećali sigurnijima, izjavila je za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka glasnogovornica slovenske policije Vesna Drole.

BAGDAD

Dvije eksplozije kojih je meta bila zgrada vlade u iračkome gradu Tadžiju u utorak su usmrtile najmanje 27 osoba, a ranile 50, objavili su dužnosnici. Teroristički napadi izvedeni su automobilom bombom i eksplozivom detoniranom na prepunom parkiralištu vladine zgrade u Tadžiju, nekih 20 kilometara sjeverno od Bagdada. Na mjestu je bilo puno policajca i službenika te osoba koje su dolazile u zgradu vlade kako bi ishodile službene dokumente. Bombaški napadi uslijedili su nakon niza napada na iračke sigurnosne snage zadnja dva dana u kojima je ubijeno najmanje deset policajaca i vojnika, a 22 ranjeno.

DEN HAAG

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj u srijedu poslijepodne trebao bi se pred Haaškim sudom izjasniti o krivnji po trećoj optužnici koja ga tereti za nepoštivanje suda odnosno za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka. Haaški sud je u svibnju podignuo treću optužnicu protiv Šešelja za nepoštivanje suda zbog toga što sa svoje web stranice nije uklonio podatke koji otkrivaju identitet zaštićenih svjedoka tužiteljstva. U optužnici se navodi da se Šešelj oglušio o naloge suda da ukloni sa svoje web stranice podatke koji otkrivaju identitet tužiteljskih svjedoka. "Vijeće pokreće postupak zbog nepoštivanja protiv Vojislava Šešelja koji svjesno i namjerno nije ispunio nalog Vijeća za uklanjanjem povjerljivih podataka s web stranice", navodi se u optužnici.

RIM

Talijanska policija zaplijenila je u utorak pokretnu i nepokretnu imovinu vrijednu približno 20 milijuna eura, a među njom kavanu smještenu u samom središtu Rima, koja pripada klanu 'Ndrangheta, kalabrijskoj mafiji, objavili su talijanski mediji. Pripadnici odjela za borbu protiv mafije zaplijenili su ukupno 18 tvrtki, među kojima "L'Antico caffe Chigi", koji se nalazi na dva koraka od Palače Montecitorio, u kojoj se nalazi zastupnički dom parlamenta, te Palače Chigi, sjedišta talijanske vlade. Zaplijenjena je i jahta, vila s 29 soba u predgrađu Rima, kozmetički salon i 90 bankovnih računa. Sva je imovina pripadala kalabrijskom klanu Gallico de Palmi.

PEKING

Kina je zatvorila desetke etničkih Ujgura koji su u zapadnoj pokrajini Xinjiangu govorili o neredima što su se ondje dogodili prije dvije godine, objavio je Amnesty International u utorak. U srpnju 2009. u Urumqiju, glavnome gradu pokrajine Xinjianga, izbili su neredi između većinskih Kineza Han i manjinskih Ujgura. U neredima je poginulo gotovo dvjesto ljudi. Većina muslimana Ujgura koji govore turkijskim jezikom Xinjiang smatra svojom domovinom i pati pod pekinškim režimom, piše Reuters. Od ljeta 2009. Kina je pogubila deset osoba koje smatra krivima za poticanje nereda, a zatvorila je i procesuirala stotine drugih. Pojačane su i snage sigurnosti, kažu i državni mediji i strane skupine za zaštitu ljudskih prava.

NIKOZIJA

Tri osobe, među kojima jedno dijete, ubijene su u ponedjeljak u Hami tijekom potrage sigurnosnih snaga u tom pobunjenom gradu na sjeveru Sirije, opkoljenom tenkovima sirijske vojske, potvrdili su u utorak aktivisti. "Tenkovi stoje na ulazima u grad, osim sjevernog ulaza. Stanovnici su mobilizirani, odlučili su braniti do smrti svoj grad ne dopuštajući vojsci ulaz", kazao je čelnik sirijske organizacije za ljudska prava Rami Abdel Rahman. "Stanovnici su spavali na ulicama gdje su podigli barikade i postavili gume u nastojanju sprečavanja napada" vojske, rekao je isti izvor. "Tri osobe, među kojima jedno dijete ubijene su u ponedjeljak u tom gradu u pucnjavi sigurnosnih snaga", tri dana nakon prosvjeda koji je okupio više od 500.000 osoba protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u petak, objavili su aktivisti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙