FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ŽENEVA - Niske kamatne stope diljem svijeta predstavljaju prijetnju globalnoj financijskoj stabilnosti, upozorila je u godišnjem izvješću Banka za međunarodna poravnanja (BIS). Niski troškovi zaduživanja doveli su do procvata zajmodavnih aktivnosti i uzleta cijena nekretnina, potičući jačanje inflacije, poglavito u gospodarstvima u nastajanju. Nakon izbijanja financijske krize u 2008. središnje banke u svijetu snizile su kamatne stope kako bi potaknule rast a u BIS-u upozoravaju da bi se takva politika mogla pokazati kontraproduktivnom. "Stroža globalna monetarna politika nužna je da bi se obuzdali inflacijski pritisci i suzbili rizici za financijsku stabilnost. Također je ključno da središnje banke očuvaju teško stečenu vjerodostojnost u borbi protiv inflacije", stoji u godišnjem izvješću.

LONDON - Kineski premijer Wen Jiabao obećao je pojačanu suradnju između Kine i zaduženih europskih zemalja, uključujući i nove kupovine europskih državnih obveznica, prenose europski mediji. Tijekom drugog posjeta Europi u razdoblju od devet mjeseci, u okviru kojeg namjerava obići Mađarsku, Veliku Britaniju i Njemačku, kineski čelnik dogovorio je s Mađarima novi zajam da bi potom u razgovoru za BBC kazao da će Peking nastaviti kupovati i obveznice ostalih članica Europske unije. U govoru na Forumu o trgovini između Kine i zemalja srednje i istočne Europe kineski premijer pozvao je istočnoeuropske zemlje da smanje prepreke trgovini i uspostave suradnju s Kinom na razini carinskih vlasti i tijela za kontrolu kvalitete. Istaknuo je da će Kina zauzvrat olakšati istočnoeuropskim poduzećima pristup kineskom tržištu. Među područjima na kojima bi dvije strane mogle pojačati suradnju Wen je izdvojio telekomunikacije, energiju i ulaganja u poljoprivredu, te razvoj infrastrukture.

BERLIN - Eurozona se sprema za najgori mogući ishod grčke dužničke krize i uspješno će se nositi i s eventualnom nesposobnošću Grčke da podmiruje svoje obveze po kreditima, kazao je u intervjuu njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. "Ulažemo maksimalne napore kako bismo spriječili opasnu eskalaciju za Europu ali moramo se istodobno pripremiti za najgore", kazao je Schaeuble u razgovoru za Bild am Sonntag. Dodao je da je "temeljni interes" privatnih kreditora da sudjeluju u pomoći Grčkoj, i to radi stabilnosti tržišta. "Očekujem točne brojke o dobrovoljnom doprinosu europskog privatnog sektora na izvanrednom sastanku eurogrupe (ministara financija eurozone) 3. srpnja", upozorio je njemački ministar.

PARIZ - Francuska vlada i banke usuglasile su prijedlog koji bi reprogramiranje grčkog duga trebao učiniti prihvatljivijim za kreditore, kazao je jedan izvor iz bankovnih krugova, potvrdivši pisanje lista Le Figaro. Po tom bi planu kreditori reinvestirali 70 posto prihoda od dospjelih grčkih obveznica, pri čemu bi 50 posto novca bilo uloženo u nove grčke obveznice s rokom dospijeća od 30 godina, umjesto dosadašnjih pet, objavio je pariški list na svojoj internetskoj stranici. Te bi obveznice uključivale temeljnu kamatu sličnu onoj koju Grčka plaća na zajmove Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pri čemu bi ulagači mogli zaraditi i dodatni bonus u slučaju snažnog rasta grčkog gospodarstva. Preostalih 20 posto prihoda reinvestiralo bi se u fond "vrijednosnica visoke kvalitete", bez kupona. Očekuje se da bi one jamčile veću sigurnost nego državna jamstva, piše Le Figaro.

BRUXELLES - Europska unija ustraje u planiranom porezu na zagađenje kojim će ciljati na zrakoplovne kompanije, usprkos izvješćima da je Kina zamrznula jednu narudžbu za Airbus i rastućem nezadovoljstvu u Sjedinjenim Američkim Državama. Poznato je da je "kineska vlada vrlo nezadovoljna“ zakonom kojim su zrakoplovne kompanije s poslovanjem u Europi uključene u europski sustav trgovanja dozvolama za emisiju stakleničkih plinova. Isaac Valero Ladron, glasnogovornik europske povjerenice za klimu Connie Hedegaard, rekao je da je taj spor ponovno buknuo u očekivanju rujanske dodjele kvota emisija za razdoblje nakon 2012. i to na temelju onečišćenja koje su kompanije uzrokovale u razdoblju od 2004. do 2006., pri čemu će kompanije 15 posto dozvola za emisiju CO2 morati kupovati na aukcijama.

PEKING - Kineska internetska tražilica Baidu dogovorila je ulaganje 306 milijuna dolara u domaću internetsku stranicu za putovanja Qunar u nastojanju da iskoristi priliku koju nudi procvat turističkog tržišta u Kini. "Putovanja već dugo spadaju među vodeće kategorije na tražilici Baidu, a broj putnika u Kini raste vrlo brzo, pa je to tržište očito strateški važno za nas", kazala je u priopćenju financijska direktorica Jennifer Li. Kineski turizam naglo je poskočio u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući vrtoglavom gospodarskom rastu, budući da sve bogatija srednja klasa putuje u slobodno vrijeme po vlastitoj zemlji ali i inozemstvu.

YOKOHAMA - Izvršni direktor kompanije Nissan Carlos Ghosn predstavio je ambiciozan šestogodišnji plan rasta, koji uključuje povećenje udjela u svjetskom tržištu automobila na osam posto. Kompanija Nissan Motor nada se da će postići cilj povećanja tržišnog udjela u fiskalnoj godini koja završava u ožujku 2017., dijelom fokusiranjem na rast u zemljama poput Kine, Brazila, Rusije i Indije. Nissan je imao rekordan tržišni udio od 5,8 posto u fiskalnoj godini koja je završila u ožujku 2011. U planu se naglašava kako se Nissan priprema proširiti poslovanje unatoč poremećajima u proizvodnji zbog potresa i tsunamija 11. ožujka, koji će vjerojatno smanjiti dobit za 15,4 posto na 270 milijardi jena (3,4 milijarde dolara) u fiskalnoj godini 2011/2012.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su blagu podršku dobivali od jačanja bankovnih dionica, dok je pozornost ulagača bila usmjerena ovotjednom glasovanju o novom paketu mjera štednje u grčkom parlamentu. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,19 posto, na 5.708 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na manjem gubitku, kliznuvši za 0,06 posto na 7.117 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu za 0,14 posto, popevši se na 3.790 bodova. Dionice pojedinih većih banaka oporavile su se od prošlotjednih gubitaka, predvođene talijanskim bankama Intesa SanPaolo i UniCredi. Mnogi stratezi ipak su i dalje više-manje pripravni na to da Grčku snađe situacija da ne bude u mogućnosti vraćati dugove. "Mislim da ulagači sve više prihvaćaju mogućnost grčkog bankrota i njegove posljedice. S obzirom na veličinu grčkog gospodarstva, najveću zabrinutost ipak predstavlja opasnost od širenje krize", kazao je Julian Wentzel, čelnik istraživanja u Macquarieu.

LONDON - Cijena barela sirove nafte pala je u ponedjeljak na londonskom tržištu ispod razine od 104 dolara za barel nakon što je dolar lagano ojačao u očekivanju ključnog glasovanja u Grčkoj o nepopularnom planu štednje. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 1,15 dolara na 103,97 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi nižoj cijeni od 90,61 dolara. "Cijena barela u Londonu mogla bi ovaj tjedan pasti nadomak 100 dolara za barel“, objavili su analitičari UniCredita u bilješci. Glasovanje grčkog parlamenta o novim mjerama štednje očekuje se u srijedu, s tim da će zastupnici u četvrtak glasovati o zakonu koji sadrži konkretne korake provođenja paketa mjera.

SYDNEY - Proizvodnja australske kovanice od pet centi stoji više od njezine nominalne vrijednosti zbog rasta cijene metala, objavila je Vlada i istodobno dodala da je zasad ne namjerava ukinuti. Kovanica od bakra i nikla prikazuje australskog sisavca kljunatog ježka, a proizvodi je Kraljevska kovnica u Canberri koja je zatražila njezino ukidanje zbog troškova proizvodnje, više od pet centi (3,7 centa eura) po komadu, izjavio je pomoćnik ministarstva financija Bill Shorten.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je dolar ojačao, jer se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u eurozoni, ako ovoga tjedna grčki parlament ne prihvati prijedlog nepopularnih mjera štednje. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu 0,9 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,6 i 1,1 posto. Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros porasle, oko 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,7 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu bi ovoga tjedna cijene dionica mogle porasti, jer pred kraj tromjesečja fond menadžeri obično uljepšavaju svoj portfelje, a očekuje se i da će 'bikovi' čvrsto braniti tehničku razinu potpore. Prošloga je tjedna Dow Jones indeks oslabio 0,58 posto, na 11.934 boda, a S&P 500 0,24 posto, na 1.268 bodova. Nasdaq indeks ojačao je pak 1,39 posto, na 2.652 boda. Za Dow Jones i S&P 500 indeks to je sedmi pad u posljednjih osam tjedana, što je posljedica strahovanja ulagača od produbljivanja grčke dužničke krize i niza makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. U fokusu ulagača i ovoga će tjedna biti Grčka. S nestrpljenjem se očekuju i novi makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva, kao i izvješća o osobnim dohocima i potrošnji kućanstava, kao i povjerenju potrošača u SAD-u.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙