FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

DEN HAAG

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, optužen za genocid počinjen tijekom rata u Bosni i Hercegovini, izbačen je u ponedjeljak iz haaške sudnice nakon što je predsjedavajući sudac Alphons Orie, kojem je Mladić stalno upadao u riječ, naložio djelatnicima osiguranja njegovo uklanjanje iz sudnice. Tu odluku suca Mladić je popratio vikanjem da mu se ne daje pravo da se brani. "Vi niste sud, ne date mi da dišem", čulo se Mladića prije nego je isključen ton iz sudnice i ročište nakratko prekinuto kako bi osiguranje izvelo Mladića iz sudnice. General Mladić trebao se u ponedjeljak izjasniti o krivnji no on to nije želio učiniti jer s njim u sudnici nisu bili branitelji po njegovu izboru. Mladić je tajništvu suda predložio dvojicu branitelja - Miloša Šaljića iz Srbije i Aleksandra Mezjajeva iz Rusije no tajništvo suda još nije dovršilo provjere dvojice predloženih pravnika, pa je u sudnici s Mladićem bio branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić s kojim Mladić sada odbija komunicirati. Nakon kratke stanke ročište je nastavljeno bez Mladićeve nazočnosti čitanjem svih točaka optužnice za koje se sudsko vijeće u ime Mladića izjasnilo da nije kriv.

SARAJEVO

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) zatražit će da se Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) uključi u rješavanje krize prouzročene izostankom dogovora o novoj vladajućoj većini na državnoj razini, izjavio je dopredsjednik SDA Asim Sarajlić. U izjavi koju je u ponedjeljak prenijelo sarajevsko "Oslobođenje" Sarajlić je kazao kako koalicija četiriju stranaka neće poduprijeti najavljenu kandidaturu Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara jer to smatraju ucjenom od strane HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodik. "Još se nalazimo u pat-poziciji jer se sporazum (Dragan) Čović-Dodik provodi u djelo i inzistira se na tome da bude samo po njihovom. To je za nas neprihvatljivo", kazao je Sarajlić.

BAGAN

Mianmarska prodemokratska čelnica Aung San Suu Kyi u ponedjeljak je prvi put otputovala iz svog rodnog grada otkako je puštena iz kućnog pritvora u studenome prošle godine, a posjetila je drevni grad Bagan uz snažne mjere sigurnosti. Suu Kyi (66), dobitnica Nobelove nagrade, smije putovati unutar Mianmara, ali je vlada prošlog mjeseca upozorila na "kaos i nemire" ako bude tražila potporu i optužila ju je da pokušava iskoristiti javnost. Njezina stranka Nacionalna liga za demokraciju (NLD) pozvala je pristaše Suu Kyi da se drže dalje od nje zbog bojazni od ponavljanja krvavog napada na njezinu kolonu vozila 2003. u kojemu je poginulo 70 njezinih pristaša. Suu Kyi je zajedno sa vojim sinom Kimom Arisom doputovala u Bagan, 690 kilometara sjeverno od Yangona, a čuva je desetak zaštitara NLD-a.

HAVANA

Bivši kubanski čelnik Fidel Castro predvidio je u nedjelju da će njegov ljevičarski saveznik, venezuelanski predsjednik Hugo Chavez pobijediti karcinom. Chavez je trenutačno na liječenju u jednoj kubanskoj bolnici. Castro je u jednom od svojih "razmišljanja", postavljenom na internetskoj stranici kubanske vlade, napisao da je Chavez (56) imao "impresivne" rezultate liječenja karcinoma koji mu je dijagnosticiran pošto su mu kubanski liječnici uklonili "gnojni proces u zdjelici" prije tri tjedna. "Pacijent vodi odlučujuću bitku koji će dovesti njega i Venezuelu do velike pobjede", napisao je Castro.

LJUBLJANA

Manjinska koalicijska vlada premijera Boruta Pahora neće izdržati do kraja svog mandata iduće godine, ocijenilo je 64 posto ispitanika u anketi koju je krajem tjedna provelo, a u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo". U anketi u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika njih 64 posto navelo je da smatra kako sadašnja dvostranačka koalicija sastavljena od Socijalnih demokrata (SD) i Liberalnih demokrata (LDS) sa 33 glasa od 90 zastupnika u parlamentu neće dočekati kraj svog mandata, a 27 posto da je izgledno kako će vladati do redovnih izbora sljedeće godine. Više od polovice ispitanika, točnije 52 posto, ocijenilo je da zbog krize vlade u jesen treba održati prijevremene izbore, devet posto je za prijevremene izbore u proljeće sljedeće godine, kako predlažu Pahor i njegova koalicijska partnerica, ministrica unutarnjih poslova i predsjednica LDS-a Katarina Kresal, dok 36 posto ispitanika smatra da bi bilo bolje pričekati sa održavanjem izbora u jesen sljedeće godine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙