FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovnica Istarske kreditne banke u Zagrebu i sporazum s obrtnicima

Autor: tmis
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Istarska kreditna banka (IKB) otvorila je danas svoju prvu poslovnicu u Zagrebu i Poslovni centar, u što je uložila 4,5 milijuna kuna, a u sklopu otvorenja s Obrtničkom komorom Zagreb potpisala je i sporazum o poslovnoj suradnji kojim se definiraju uvjeti kreditiranja obrtnika, članova te komore.

Poslovnica i Poslovni centar IKB u Zagrebu njihova je 25. poslovnica u Hrvatskoj, gdje među 32 banke po veličini aktive IKB zauzima 14. mjesto.

Ukupna aktiva krajem te banke prošle godine iznosila je 2,42 milijarde kuna, a ukupni depoziti 2,06 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije porasti veći od po 7 posto.

U prvih pet mjeseci banka je zabilježila 22,1 milijun kuna bruto dobiti ili 3,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a i ove će, kao i zadnje tri godine zbog recesije i krize hrvatskog gospodarstva više izdvojiti u rezervacije, naglasio je na otvaranju predsjednik Uprave IKB Miro Dodić.

Kazao je i da banka ove godine slavi 55 godina rada, u kojima nikada nije otpustila nijednog radnika niti smanjivala plaće, što je uz ostalo i rezultat opreznosti i sigurnosti u poslovanju.

Važnim je istaknuo i to što je IKB jedna od rijetkih banaka u Hrvatskoj u većinskom domaćem vlasništvu, što nema nikakvog inozemnog kreditnog zaduženja, niti je koristila bilo kakvu pomoć države, a nije nudila niti odobrila nijedan stambeni kredit građanima u švicarskim francima.

Dodao je da otvaranjem poslovnice u Zagrebu, nakon istarskih povoljnije kreditne linije žele ponuditi i zagrebačkim poduzetnicima i obrtnicima, temeljem danas potpisanog sporazuma s predsjednikom Obrtničke komore Zagreb i potpredsjednikom Hrvatske obrtničke komore (HOK) Ivanom Obadom. Kratkoročne kredite obrtnicima će odobravati bez valutne klauzule, a dugoročne s tom klauzulom.

Povodom tog sporazuma Obad je istaknuo kako vjeruje da će i ta banka pomoći u kreditiranju obrtnika, posebno u svjetlu, kako je kazao, 'skorog saborskog izglasavanja zakona o lokalima i prodaji lokala', kako bi obrtnici nakon dugo godina čekanja mogli otkupiti te lokale.

Otvorenju je prisustvovao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević kazavši da je to veliki iskorak za tu autentičnu istarsku banku koja zna dobro čitati znakove vremena, prilagoditi se i uz promišljenu politiku stalno održavati ne veliki, ali stabilan rast.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙