FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija čeka odobrenja EU za pomoć tvrtkama

Autor: lfia
LJUBLJANA, 29. lipnja 2011.(Hina) - Europska komisija zatražila je od od slovenske vlade dodatne informacije o namjeravanoj dokapitalizaciji dviju slovenskih banaka i nacionalnog zračnog prijevoznika, potvrdio je u srijedu u Bruxellesu slovenski ministar gospodarstva Franci Križanič.

Križanič se u Bruxellesu sastao s europskim povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom kako bi ga informirao o namjeravanoj dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB), SID banke, te nacionalnog zračnog prijevoznika Adria Airways.

"Europska komisija želi dodatne informacije o aktivnostima Slovenije u ta tri slučaja, prije nego što odluči o tome hoće li ih odobriti", rekao je Križanič nakon susreta s Almuniom.

Prema propisima Europske unije, ulaganja države u poduzeća, makar ona bila u državnom vlasništvu, tretiraju se kao "državna pomoć" i mogu se odobriti jednom u deset godina.

Novu Ljubljansku banku (NLB), koja je u većinskom vlasništvu države, vlada je iz proračuna ove godine već dokapitalizirala iznosom u visini 250 milijuna eura, no prema nekim informacijama slovenskih medija u toj banci uskoro očekuju novu dokapitalizaciju u istom ili većem iznosu budući da su mali izgledi da u dokapitalizaciji sudjeluje belgijska skupina KBC koja još uvijek posjeduje oko 30 posto dionica NLB-a.

Križanič je objasnio da je državna pomoć NLB-u te SID banci nužna u prilikama koje su nastupile nakon svjetske krize, jer je u prvom slučaju riječ o sistemskoj banci, a u drugom banci za potporu izvoznicima. Iz sličnih razloga potrebna je i dokapitalizacija zrakoplovnog prijevoznika Adria Airways, kojemu je vlada već odobrila 49,5 milijuna eura državne pomoći, kako bi se tvrtka izvukla iz gubitaka, restrukturirala i u budućnosti privukla stranog strateškog ulagača.

Prema ocjenama slovenske vlade, Europska komisija sasvim će sigurno odobriti državnu pomoć Adriji Airways jer tvrtka u zadnjih deset godina nije dobila državna sredstva, dok se za slučaj Nove Ljubljanske banke u Bruxellesu očekuje i program njezina restrukturiranja iako se dopušta da joj je moguće odobriti novu državnu dokapitalizaciju radi osiguranja financijske stabilosti, ali uz određene uvjete.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙