FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu izložba Miljenka Stančića

Autor: zjur
SPLIT, 16. lipnja 2011. (Hina) - U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici otvorena je večeras slikarska izložba Miljenka Stančića "Magični šapat" koja posjetiteljima sve do 15. rujna. nudi razgledavanje ukupno 36 ulja na platnu.

Izložba je nastala suradnjom grada Splita i Galerijskog centra Varaždin čija je viša kustosica Lidija Plavec Butković naglasila značaj slikar Miljenka Stančić u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

"Svojom prvom samostalnom izložbom Miljenko Stančić se splitskoj publici predstavio prije 44 godine. Za ovu smo izložbu prikupili samo nekoliko od mnogobrojnih kolekcija slika s područja sjeverozapadne Hrvatske, a tako predstavljamo njegov opus od 1954. do 1973. godine. Tijekom svog prekratkog života neiscrpnom i silovitom energijom je ostvarivao svoj osebujni stil objedinjujući metaforiku nadrealizma s magičnim i metafizičkim elementima", kazala je viša kustosica Plavec Butković.

Mnogobrojnim okupljenim građanima se obratila i zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković koja je izrazila zadovoljstvo suradnjom Varaždina i Zagreba.

"Svi smo svjedoci otvaranja velikih izložbi u našem gradu, a to večeras imamo i ovdje. Na krilima velikih slikara ulazimo u ljeto. Drago nam je da smo sve ovo pripremili ne samo za građane već i za turiste koji dolaze u naš grad i koji će osim Dioklecijanove palače moći razgledati i slikarsku baštinu Hrvatske", dodala je Visković.

Miljenko Stančić se smatra jednim od vodećih nadrealističkih slikara hrvatske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća. Odgojio je generacije danas istaknutih hrvatskih slikara. U rodnom Varaždinu je pronalazio motive za gotovo sva svoja djela, a upravo iz tog izvora su nastala i njegova najzačudnija ostvarenja.

(Hina) xzjur ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙