FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paleolitski nalazi izloženi u Arheološkome muzeju u Grazu

Autor: dger
ZAGREB/GRAZ, 21. lipnja 2011. (Hina) - Oko 930 nalaza iz kamenog doba iz špilje Repolusta, udaljene dvadesetak kilometara od Graza, predstavljeni su na izložbi koja se otvara večeras u Arheološkome muzeju u dvorcu Eggenbergu u Grazu.

Na izložbi "Nalazi iz kamenog doba iz špilje Repolusta" artefakti su izloženi po vrsti materijala, slojevima u kojima su pronađeni te različitim fazama obrade.

Iako od neandertalca u Štajerskoj nije očuvano ništa, ostalo je njegovo oruđe od tvrdog kamena koji se dao dobro klesati te se odupro zubu vremena, rekao je predstavljajući zbirku Kare Peitler iz Arheološkog muzeja.

Uz kameno oruđe izloženi su i artefakti od kostiju koji svjedoče o životu neandertalca, uspješnog lovca i majstora koji se na temelju svojih fizičkih prednosti najbolje prilagodio uvjetima života.

Kameno oruđe, po gruboj procjeni, datira s kraja srednjega kamenog doba, iz vremena od prije 85.000 do 40.000 godina.

Većina predmeta pronađena je u dva sloja zemlje koji su ispunjavali hodnik špilje, rekao je Peitler. Tu su pronađeni i tragovi ognjišta koji dokazuju da su se neandertalci koristili špiljom kao skladištem.

Izložba je dopunjena videoinstalacijom umjetnice Sharon Lockhart, koja u filmu prikazuje postavljanje artefakata u izlagačke vitrine prema arheološkim kriterijima, uspostavljajući tako vezu između tih starih predmeta i njihova vrednovanja te predstavljanja danas.

Ta je filmska instalacija ujedno dio izložbe "Mjerenje svijeta" u Kunsthausu u Grazu, gdje su pak predstavljene porculanske replike originalnog stijenja koje su po zamisli kineskog umjetnika Aija Weiweija izrađene u prijestolnici porculana u Jingdezehnu.

Izloženi su i dnevnici iskapanja iz 1954./55. koji svjedoče o nalazima i teškim uvjetima rada u poslijeratno doba.

Posjetitelji će moći vidjeti i veliku goljeničnu kost bizona, a Peitler među tim paleontološkim materijalom ističe dvije kosti koje je obradio čovjek - sjekutić vuka probušen u korijenu i trokutastu kost s probušenom rupom. Kustosi smatraju da su ti predmeti važni u razvoju neandertalca jer mogu biti komad nakita, ali mogu označavati i početak umjetnosti, religije ili apstraktnog mišljenja.

Izložba govori i o tome kako je istraživana špilja od 1910., kada ju je otkrio rudar Repolust, po kojem je i dobila ime, do posljednjih arheoloških istraživanja 2010.

Izložba je otvorena do 22. lipnja 2012.

(Hina) xmb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙