FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studije o utjecaju na okoliš građevina za uzgoj stoke

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je u skladu s uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš prijedlog smjernica za izradu studija o utjecaju na okoliš građevina za uzgoj stoke i drugih životinja, a osnovna namjena tog dokumenta jest ujednačiti kvalitetu i olakšati izradu tih studija te pojednostavniti i ubrzati postupak procjene utjecaja na okoliš, priopćilo je danas to ministarstvo.

U priopćenju se navodi kako je, naime, dosadašnja praksa pokazala da se u studijama često ne obrađuju na odgovarajući način svi bitni utjecaji na okoliš građevina za uzgoj stoke i drugih životinja te se s tim u vezi ne prepoznaju posljedice za okoliš. Osim toga, različiti su metodološki pristupi izradi studija, a različita su i neujednačena stajališta o tome kakve bi studije trebale biti.

"Sve te neujednačenosti i nesuglasja rezultiraju teškoćama u postupku procjene utjecaja na okoliš pojedinih zahvata, to jest u radu povjerenstava za procjenu utjecaja na okoliš, što na kraju nepovoljno utječe na kvalitetu rješenja o prihvatljivosti zahvata", navodi ministarstvo.

Dodaje kako su - radi postizanja najvećega mogućeg društvenog interesa za što potpunijom zaštitom okoliša - u izradu tog dokumenta mnogi uključeni mnogi. Među ostalim, prijedlog sadržaja smjernica razmotren je i na radionici održanoj 8. travnja ove godine u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Na temelju rasprave na toj radionici utvrđen je prijedlog smjernica koji je na javnoj raspravi. Ministarstvo poziva zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu svojim primjedbama i prijedlozima najkasnije do 10. srpnja ove godine.

Prijedlog smjernica je i na internetskoj stranici ministarstva.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙