FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija protiv građevinskih zakona bez javne rasprave

Autor: mvra
ZAGREB, 16. lipnja 2011. (Hina) - Zelena akcija usprotivila se donošenju izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji te predloženoga zakona o postupanju s nezakonitim građevinama, bez prethodne provedbe javne rasprave i uključivanja javnosti u postupak njihove izradbe.

Zakon o prostornom uređenju i gradnji problematičan im je zbog, kako ističu, pogodovanja građevinskim špekulantima, a Zakon o nezakonitim zgradama neprihvatljiv zbog predizborna populizma.

Smatraju da je riječ o zakonima koji će imati dalekosežne posljedice na životni prostor svih hrvatskih građana, a da su pritom zanemarene odredbe pozitivnih propisa RH koje u tim slučajevima predviđaju niz instrumenata za uključivanje javnosti u postupak odlučivanja.

Ne provođenje javne rasprave predstavlja kršenje Konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša (Arhuška konvencija) koja u Hrvatskoj ima snagu ustavnog propisa, kršenje Zakona o zaštiti okoliša, Uredbe o informiranju i sudjelovanju javnosti i zainteresirane javnosti u pitanjima zaštite okoliša te Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, priopćila je Zelena akcija.

U Zelenoj akciji ocjenjuju neprimjerenim uvoditi drastične izmjene u zadnjim mjesecima mandata vlade i Sabora, a nevjerojatnim drže što su zadnje izmjene Zakona o prostornom uređenju prihvaćene u svibnju 2011.

Za Zelenu akciju je neprihvatljivo da se ide u masovnu legalizaciju nepravnih objekata bez prethodne kvalitetne analize stanja. Pri tome se, drže, otvara mogućnost legalizacije i značajnim prekršiteljima ne uzimajući u obzir socijalne potrebe za legalizaciju određenih građevina.

Objašnjavaju da će legalizacija, uz ispunjenje vrlo široko postavljenih uvjeta, biti moguća bez obzira radi li se o građevini kojom se rješava stambeno pitanje ili o luksuznoj građevini.

Drže da je svrha zakona punjenje proračuna.

Izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji omogućava se etažiranje objekata u turističkim zonama, upozoravaju u Zelenoj akciji, objašnjavajući da to omogućava preprodaju apartmana, daljnju betonizaciju obale i otvaranje većeg prostora za špekulacije zemljištem.

Mogućnost etažiranja i prodaje vila i drugih smještajnih kapaciteta u turističkim područjima donosi mogućnost nezakonita diskriminiranja građana stavljanjem na tržište tako izgrađenih jeftinijih nekretnina, zaključuju u Zelenoj akciji.

Napominju da su zbog predloženih rješenja bila najviše strukovne udruge na području prostornoga uređenja i gradnje, Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Politička stranka Zelena lista, izvijestila je kako podupire sve navedene stavove Zelene akcije o prijedlozima Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama.

(Hina) xmvr ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙