FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Nije uočeno onečišćenje zraka

Autor: mbuj
ZAGREB/SISAK, 21. lipnja 2011. (Hina) - Na temelju podataka dostupnih inspekciji zaštite okoliša u Sisku, za sada nije uočeno prekoračenje dopuštenih vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku vezano za jučerašnji požar u sisačkoj INA Rafineriji nafte, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ministarstvo navodi da se u dijelovima Rafinerije nafte u Sisku koji nisu bili zahvaćeni požarom, sanira otpad nastao zbog prestanka rada Rafinerije.

Nadzor nad dijelom Rafinerije koji je pretrpio požar još nije moguć zbog vrlo visokih temperatura, pa će se obaviti nakon što se za to steknu uvjeti, ističu u Ministarstvu.

Ministarstvo podsjeća da sukladno članku 23. Zakona o zaštiti zraka od 1. siječnja 2010., Državni hidrometeorološki zavod obavlja poslove praćenja kakvoće zraka u postajama iz državne mreže za praćenje kakvoće zraka, što podrazumijeva: prikupljanje podataka, provjera kakvoće mjerenja i podataka, obrada i prikaz rezultata, dostava podataka u informacijski sustav kakvoće zraka, održavanje i servisiranje postaja i opreme te izgradnja novih postaja u državnoj mreži.

U gradu Sisku postoje tri mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka.

Mjernu postaju Sisak 1, koja je u sklopu Državne mreže, postavilo je 2004. g. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a od 1. siječnja 2010. prešla je u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda. Podaci su dostupni na web stranici http://zrak.mzopu.hr .

Mjernu postaju Sisak - 2 Galdovo u blizini Rafinerije, kao mjeru zaštite zraka prema provedenom postupku procjene utjecaja na okoliš Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, postavila je INA-a. Rezultate mjerenja je moguće iščitati na: http://www.ekonerg-laboratorij.com/sisak2/ .

Mjerna postaja Sisak - 3 lokalne mreže, u nadležnosti je Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska. Postavljanje te postaje zajednički su financirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Županija i Grad Sisak. Podatci su dostupni na displeju mjerne postaje i dostavljaju se Županiji i Gradu, navodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

(Hina) pp/xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙