FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vježbom BSD-a završen seminar o borbi protiv terorizma

Autor: mcur
MALI LOŠINJ, 30. lipnja 2011. (Hina) - U vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju danas je završen seminar za visoke civilne dužnosnike o borbi protiv terorizma "The Nexus of Terrorism" koji su organizirali Ministarstvo obrane RH, Glavni stožer Oružanih snaga RH, Bojna za specijalna djelovanja (BSD) te "Joint Special Operations University" (JSOU) kao dio Zapovjedništva specijalnih snaga SAD-a.

Trodnevni seminar koji počeo u utorak, 28. lipnja 2011., obuhvatio je više tema kao što su vrste i oblici terorističkih ugroza u globalnom okruženju, načini borbe protiv njih te, posebno, nacionalne i nadnacionalne prijetnje sigurnosti koje su posljedica ilegalnih i kriminalnih djelatnosti - krijumčarenja, trgovine ljudima, piratstva i krijumčarenja droge, izvijestio je MORH.

Seminar je završio metodsko-pokaznom vježbom koju su izveli pripadnici 3. satnije za specijalna djelovanja BSD-a te pripadnici HRZ-a i HRM-a.

Na pokaznoj vježbi bili su nazočni državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik BSD-a brigadir Nikola Županić, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, vanjskih poslova i europskih integracija i financija te Državnog odvjetništva RH, Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i drugi, a JSOU su predstavljali Gordon Scott, Chuck Ricks, Joseph Celeski i Rob Mitchell.

Tijekom vježbe demonstrirano je zaustavljanje i zauzimanje broda na kojem je krijumčareno oružje. Sudionici vježbe demonstrirali su kako se, u dobro koordiniranoj akciji, provodi istodobno osiguranje sumnjivog broda s mora, nasilan ulazak na brod s mora i iz zraka te osiguranje iz zraka. U vježbi su sudjelovali brod DB 82, jurišni borbeni čamci "Bljesak" i "Oluja" te helikopter Mi 171 Sh.

Nakon vježbe, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović rekao je da se Hrvatska kao vjerodostojna članica međunarodne zajednice i NATO-saveza zauzima za sveobuhvatni, zajednički pristup u borbi protiv terorizma, i protiv njegovih posljedica i protiv njegovih uzroka. "U tom smislu nam je suradnja sa SAD-om dragocjena, oni su naši strateški saveznici, a ovaj trodnevni seminar je potvrda važnosti i uspješnosti te suradnje", istaknuo je Šimunović.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić izrazio je zadovoljstvo vježbom te je izjavio kako je Hrvatska već pokazala spremnost za suradnju s partnerima te za zajedničke aktivnosti u prevenciji i borbi protiv terorizma.

"I angažman hrvatskih Oružanih snaga u misiji ISAF-a u Afganistanu, gdje naši pripadnici provode obuku pripadnika ANA-e, predstavlja jedan od oblika borbe međunarodne zajednice protiv terorizma u kojoj svoj doprinos daje i Republika Hrvatska. Borba protiv terorizma je stalna borba, ona zahtijeva puno rada, puno napora i puno ovakvih događaja", rekao je kontraadmiral Simičić i na kraju pohvalio sve sudionike vježbe.

(Hina) xpp ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙