FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Društvo distrofičara Zagreb predstavilo rezultate

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Društvo distrofičara Zagreb, koje okuplja više od 300 osoba s mišićnom distrofijom i srodnim neuromuskularnim bolestima, predstavilo je danas rezultate prve godine provedbe trogodišnjeg programa "Alternativni načini boravka osoba s mišićnom distrofijom" koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

U prostorijama tog društva predstavljeni su uređaji kojima se oboljeli koriste u poludnevnom boravku - uređaj za pasivno i aktivno razgibavanje, za kontrolu i poboljšanje dišnih funkcija, za neuromišićnu električnu stimulaciju i za uspravljanje tijela.

Predsjednica Društva distrofičara Zagreb Marica Mirić istaknula je da su uz pomoć Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nabavili te skupe uređaje kako bi osobe s tom bolešću dobile rehabilitaciju svakodnevno, a ne jedanput na godinu u toplicama. Također je rekla da fizioterapeut s bolesnicima radi vježbe razgibavanja i pokretanja određenih mišića na medicinskom krevetu.

Predstavljeni su i radovi s kreativnih radionica članova društva, među kojima su keramika i slike, a prezentirana je i medicinska gimnastika.

Mirić je rekla kako im zasad na vježbe i poludnevni boravak redovito dolazi 15 članova, a ostali povremeno. Dodala je kako žele da se taj broj znatno poveća, zbog čega današnje predstavljanje smatraju prilikom za poticanje ljudi da im se pridruže. Za članove koji se već koriste pogodnostima terapije Mirić je istaknula da su postali aktivniji i smatraju da im to unaprjeđuje kvalitetu života.

Također je rekla kako su uveli i dodatnu aktivnost - plivanje za odrasle i za djecu koje vodi naša paraolimpijka Ana Sršen. Članovima društva pruža se i psihološku pomoć, a na raspolaganju im je i socijalni radnik. Svaki mjesec organizira se medicinsko savjetovalište, a svaki tjedan pravno savjetovalište, rekla je Mirić.

Najavila da će sada u drugoj godini provedbe toga trogodišnjeg programa za svoje teško pokretne članove organizirati da im fizioterapeut dolazi u kuću.

Mirić je rekla kako se procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko šest i pol tisuća distrofičara i srodnih neuromuskularnih bolesti. U Zagrebu ih je oko 600, znači barem dvostruko više nego što ih je u društvu, rekla je Mirić. Najavila je da će se nakon druge godine provedbe programa - za godinu dana načiniti registar pa će se znati točan broj oboljelih osoba.

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙