FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Msgr. Vinko Puljić laureat udruge Mare nostrum croaticum

Autor: gvla
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski msgr. Vinko Puljić dobitnik je ovogodišnje povelje kulturne udruge Mare nostrum croaticum za poseban doprinos u očuvanju hrvatskih duhovnih i kulturnih vrijednosti, koju mu je na večerašnjem svečanom obilježavanju 42. obljetnice postojanja udruge u muzeju Mimara dodijelio njezin predsjednik Ivo Vrdoljak.

Zlatnu plaketu s poveljom, priznanje uglednim zaslužnicima hrvatske kulture, uz Puljića su dobili prvakinja opere HNK Mirjana Bohanec Vidović, filmski i televizijski redatelj Edo Galić, kulturolog Nikša Marčetić, te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić.

"Cilj udruge je dodjela zlatne medalje s kadenom svakom građaninu Hrvatske i prijateljima Hrvatske koji su pridonijeli makar i jedan mali kamenčić na oltar hrvatske domovine za boljitak i očuvanje njezinih kulturnih, vjerskih i povijesnih događanja, koji to svojim djelom i činom podržavaju i promiču", kazao je Vrdoljak u uvodnom govoru.

Zahvalivši na pozivu i iskazanoj časti, msgr. Puljić je kazao kako u ovome gleda vezu koja veže Zagreb i Sarajevo, te da povelja za njega predstavlja znak i potporu da ne posustane na svojemu putu, "a to puno znači".

Dodjelu, organiziranu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i ministra kulture Jasena Mesića, pratio je bogat kulturno-umjetnički program u izvedbi orkestra Hrvatske vojske i kulturno-umjetničkog društva Komarevo, a Mirjana Bohanec je u klavirskoj pratnji skladatelja Stjepana Mihaljineca izvela skladbu "Ja ljubim" iz filma "Tko pjeva zlo ne misli".

Čestitke laureatima u ime predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića uputio je izaslanik Anton Mance, u ime ministra kulture Jasena Mesića ravnateljica uprave za zaštitu kulturne baštine pri ministarstvu kulture Blanda Matica, te Dragutin Pavašek ispred gradskog ureda za kulturu.

Udruga Mare nostrum croaticum utemeljena je 1969. a ime je dobila po istoimenoj darovnici kralja Petra Krešimira IV. iz 1069. Plaketu dodjeljuje svake godine zaslužnicima za poseban doprinos u stvaranju, njegovanju i promicanju hrvatskih vjerskih i kulturno-povijesnih vrijednosti.

(Hina) xgvla ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙