FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstava "Rat i mir" premijerno u HNK, pa u Mariboru 2012.

Autor: agrb
ZAGREB, 1. lipnja 2011. (Hina) - Među više od 1500 kulturnih događaja, što će se tijekom 2012. održati u slovenskom gradu Mariboru koji će te godine nositi naziv europske prijestolnice kulture, nekoliko je hrvatskih projekata, a kao najveći od njih najavljena je predstava zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazalšta (HNK) "Rat i mir" L. N. Tolstoja, u režiji Tomaža Pandura.

S tim velikim Tolstojevim tekstom gledatelji se i danas mogu identificirati, no kako on progovara na više načina, o ratu i miru u predstavi će se govoriti i na razini stanja duha, rekao je proslavljeni slovenski redatelj Tomaž Pandur na današnjoj konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, ta velika koprodukcija njegov je doprinos programima Europske prijestolnice kulture u Mariboru, no očekuje kako ona neće igrati samo na prostorima Hrvatske, Slovenije i regije, te da će imati mnogo gostovanja za što već sada postoji interes.

Pandur je pohvalio uvjete rada i suradnju s, naglasio je, 'all star' ekipom zagrebačkog HNK, napomenuvši da je dugo želio ostvariti suradnju s tim hrvatskim nacionalnim kazalištem, usporedivši ga s ponajboljim europskim kazališnim kućama.

Probe za predstavu, za koju je dramatizaciju napravio Darko Lukić, počele su prije četiri tjedna, premijera se očekuje 14. listopada u Zagrebu, a u Mariboru će se izvesti tijekom iduće godine. U predstavi glume Livio Badurina, Lana Barić, Dušan Bućan, Zrinka Cvitešić, Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Pero Kvrgić, Alma Prica, Milena Zupančič i drugi.

Mitja Čander, programski direktor projekta najavio je da će hrvatski umjetnici sudjelovati i kroz predstavu o ženskoj emancipaciji na kojoj će raditi Ivana Sajko, Magdalena Lupi i Anica Tomić, koncert Zagrebačke filharmonije i Ive Pogorelića te multimedijsku platformu "Život na dodir" na kojoj će sudjelovati hrvatski pisci, među ostalima, Miljenko Jergović i Robert Perišić.

Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica Javnog zavoda Maribor 2012., nositelja programa, rekla je da su Maribor i Hrvatska već ostvarili dobru surađuju na različitim razinama, od sveučilišnih do kulturnih, a predstava "Rat i mir" zauzet će važno mjesto među kulturnim projektima koji će se predstaviti u Mariboru, a čije će predstavljanje službeno započeti 13. siječnja.

Programi u Mariboru podijelit će se u četiri cjeline, od kojih svaki ima svoj pristup revitalizaciji regije kroz kulturu. Očekuje se da će najveći odjek imati "Terminal 12", u okviru kojega će se ostvarivati projekti s ključnim osobama međunarodne kulturne scene, dok će program "Ključevi grada" biti usmjeren na revitalizaciju starih gradskih jezgri kroz kulturu. Program "Urbane brazde" je društveno i aktivistički usmjeren, a "Život na dodir" usredotočit će se ponajprije na virtualnu komponentu projekta i dokumentirati razne događaje.

Naziv europske prijestolnice kulture godišnje se dodjeljuje najmanje jednome europskom gradu na jednogodišnje razdoblje, kojega izabere Europska unija, a projekt se provodi od 1985. Uz Maribor iduće godine tu će titulu nositi i portugalski grad Guimaraes.

(Hina) xagrb ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙