FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex pao, nakon pet tjedana rasta

Autor: neba
ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Nakon pet tjedana dobitaka, Crobex indeks Zagrebačke burze prošloga je tjedna osjetno pao, a splasnuo je i promet, dok bi idućega, znatno skraćenog radnog tjedna, obujam trgovanja mogao biti još i slabiji.

Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,5 posto, na 2.240 bodova, dok je Crobex10 potonuo 2,32 posto, na 1,216 bodova.

Splasnuo je i redovni promet dionicama. Prošloga je tjedna iznosio samo 87 milijuna kuna, što je oko 45 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Nastavak negativnih kretanja na svjetskim burzama u većem dijelu prošloga tjedna prelio se i na domaće tržište, a korekciju dioničkih indeksa na niže pratio je i pad prometa. U slijedećem, skraćenom radnom tjednu možemo očekivati nastavak vrlo niske likvidnosti, kao i fokus investitora na kretanja na svjetskim tržištima“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 15,4 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,02 posto na 255,72 kune.

Znatnije se trgovalo i dionicom Zagrebačke banke, nakon najave o povećanju temeljnog kapitala. Njome je ostvareno 11,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla 5,66 posto na 280 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, s prometom od 7 milijuna kuna i padom cijene za 6,11 posto, na 125,50 kuna. Pritisak na njezinu cijenu potječe od transakcija u kojima je Fima vrijednosnice prodala 1,045 milijuna dionica AD Plastika, u vlasništvu slovenske Abanke Vip i Nove Ljubljanske banke, po prosječnoj cijeni od 111,93 kune.

Dionicom Ingre protekloga je tjedna ostvaren promet od 5,1 milijun kuna, a cijena joj je pala 3,08 posto na 16,34 kune.

Nakon šest tjedana gubitaka, na većini najvećih svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi da će uskoro biti riješeni grčki dužnički problemi, no trgovalo se oprezno zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,4 posto, a S&P 500 0,04 posto. Nasdaq indeks pao je, pak, 1 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,89 posto, no frankfurtski DAX porastao je 1,34, a pariški CAC 0,47 posto.

„Investitori na svjetskim tržištima kapitala s neizvjesnošću očekuju rasplet situacije u Grčkoj“, navodi Jureša.

Idućega će tjedna grčki premijer tražiti podršku za novu vladu u parlamentu, što bi zapravo predstavljalo podršku srednjoročnom planu proračunske štednje, dok će europski ministri financija u nedjelju na sastanku u Luksemburgu raspravljati o isplati sljedeće tranše financijske pomoći.

„Dok je situacija oko izglasavanja povjerenja u grčkom parlamentu vrlo komplicirana, prema najavama predstavnika Europske komisije, ministri financija EU bi u nedjelju trebali potvrditi isplatu slijedeće tranše financijske pomoći Grčkoj od 12 milijardi eura. Također, MMF je objavio da je spreman nastaviti s financiranjem grčkog duga, ako vlada nastavi s reformama i proračunskom štednjom. Ako dođe do nekog dogovora, svakako možemo očekivati kratkoročni oporavak svjetskih tržišta kapitala“, ocjenjuje Jureša.

Tehnička analiza S&P-a: tržište neodlučno

Nakon šest tjedana neprestanih gubitaka, najvažniji američki S&P 500 indeks ojačao je prošloga tjedna blagih 0,04 posto, na 1.271,50 bodova.

„Taj blagi porast ne govori puno sam za sebe, ali kad se usporedi s dnevnim kretanjima tržišta, situacija je puno jasnija. Od kada je S&P pao ispod 1.293 boda, na tržištu vlada nervoza pri svakom padu cijena dionica. Kako je trend i dalje pozitivan, ako gledamo kretanja tržišta od ožujka 2009. godine, svaka korekcija se dosad činila kao prilika za kupnju. No, ovoga puta, situacija izgleda malo drugačije. Vrlo konzistentna silazna putanja cijena dionica uplašila je i one najoptimističnije. A kako je tržište palo ispod iznimno jake granice potpore na 1.293 boda, svaki pokušaj trgovaca da podignu cijene osujete panični prodavači na određenim razinama. Jedna od tih razina je 1.293 boda, koja će se opet pokazati kao ključna točka u nastavku trgovanja na američkoj burzi“, kaže Marko Erdeljac, voditelj retail trgovanja u Erste & Steiermaerkische bank.

Ta psihološki važna granica pretvorila je, ističe Erdeljac, dosta 'bikovski' nastrojenih kupaca u prodavače koji samo čekaju kada i kako se najbolje riješiti svojih dionica. Takve prisilne prodaje viđene su posljednja dva tjedna pri svakom pokušaju porasta tržišta do i iznad točke od 1.293 boda.

Nakon porasta uslijedila bi rasprodaja dionica koja je svaki put bila sve silovitija, pa su cijene dionica svaki puta tonule sve više.

„To se dogodilo i prošloga tjedna. Kada je S&P dosegnuo 1.293 boda, tržište je jednostavno kolabiralo, pa je indeks pao na 1.258 bodova. Od te točke, koja je u međuvremenu postala jedna od točaka potpore, kupci su preuzeli glavnu riječ i obranili tržište, barem prošloga tjedna“, kaže Erdeljac.

U idućim tjednima može se očekivati još jedan pokušaj trgovaca da dignu S&P indeks iznad granice od 1.293 boda.

„Ovoga puta nema mjesta za pogrešku. Ponovno odbijanje od granice otpora moglo bi ozbiljno naškoditi daljnjim nastojanjima 'bikova' da podignu cijene. Naime, ako dođe do trećeg napada na granicu otpora od 1.293 boda, svi oni koji se plaše da će cijene kolabirati dok su oni krcati dionicama, postat će panični prodavači. Stoga će se kupci morati boriti ne samo protiv prirodnih prodavača, već protiv svojih donedavnih istomišljenika. Stoga je idućih tjedana na američkoj burzi, osim čiste volje za rastom cijena, biti potreban velik obujam trgovanja pri porastu. Manjak volumena bit će znak da cijene dionica neće prekinuti svoju negativnu seriju, te da će daljnji prodajni pritisak jačati“, zaključuje Erdeljac.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙