FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 12,30 sati:

ZAGREB - U "Izjavi o nesnošljivosti prema katolicima u Republici Hrvatskoj", koju je potpisao predsjednik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) sisački biskup mons. Vlado Košić izražava se, kako navodi Komisija, zabrinutost zbog sve učestalijega i otvorenijeg iskazivanja nesnošljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj. "Nesnošljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima", stoji u Izjavi u kojoj se "sa žaljenjem konstatira da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje nesnošljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca". Komisija ističe kako treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima. Iustitia et pax poziva državne institucije da ne budu pristrane te da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni. "Katolici u Hrvatskoj se ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija", navodi Komisija te poziva sve Hrvate i Hrvatice da u javnosti hrabro iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro oblikovati. Ističu kako javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkoga stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđuje. Navodi se također kako u ovoj "Izjavi" namjerno nisu koristili izričaj „govor mržnje“ jer tu sintagmu smatraju "besadržajnim jezičnim neologizmom kojim određene skupine opravdavaju vlastite napade na one s kojima ne dijele isto mišljenje".

ZAGREB - Na redovitoj sjednici Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održanoj jučer članovi Komisije su zaključili kako je Izjava Komisije o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu bila primjerena i važna za konkretnu pomoć nepravedno i nevino osuđenim hrvatskim generalima kao i za razumijevanje hrvatske povijesti i prilika u svjetlu kršćanskoga osjećaja istine, pravde i pomirenja, ističe se u priopćenju. Komisija je sa žaljenjem konstatirala da njezin prijedlog o potrebi popisa žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća nije bio vezan uz popis stanovništva kako je predlagala. Zbog dostojanstva žrtava totalitarnoga, komunističkog režima koje nisu sustavno ni pojedinačno popisane Iustitia et pax smatra kako državne institucije moraju pružiti punu pozornost ovoj problematici. Komisija pozdravlja završetak pregovora Hrvatske s Europskom unijom te napominje kako će od sad posebnu pozornost posvetiti odgovornosti društvenih i političkih elita za budućnost Hrvatske u pravnom, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, jer, kako se navodi, bez zaštite i promocije hrvatskih nacionalnih interesa, Hrvatska ne može biti punopravna i ravnopravna članica EU.

ZAGREB/ŠIBENIK - Potrazi za nestalom Antonijom Bilić danas se priključila i grupa od šest slovenskih policajaca i pripadnika vojske sa vojnim čamcem i uređajem sonarom kojeg posjeduje slovenska vojska, a služi za pretragu dna vodene površine, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova. Sonar se spušta u dubinu od 10 posto ukupne dubine vode i radi po principu odbijanja zvukova o predmete koji se nalaze na dnu vodene površine. Na kompjuteru koji zaprima povratnu informaciju vide se obrisi predmeta s dna vodene površine. Uređaj evidentira frekvencije od 400 do 900 kHz. Ovaj uređaj uspješno je korišten u Sloveniji prilikom pretrage rijeke Drave i Soče. Slovenski kolege su se priključili potrazi na prijedlog hrvatske specijalne policije i na poziv glavnog ravnatelja hrvatske policije Olivera Grbića. Inače, jutros je nastavljena potraga za nestalom 17-godišnjom Drnišankom Antonijom Bilić. Potraga će obuhvatiti šire područje od mjesta Oklaja do naselja Kistanje, te korito rijeke Krke. Prema riječima Marice Kosor, glasnogovornice Policijske uprave šibensko-kninske, osobito će se pregledavati rukavci i dno jezera Brljan prema hidrocentrali, a u potrazi će i danas sudjelovati ronioci specijalne policije, pripadnici policijskih uprava iz Zadra, Splita i Šibenika, Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogasaca, sveukupno oko 130 ljudi.

OSIJEK - Osječko-baranjska policijska uprava podnijet će kaznenu prijavu protiv nedostupna 67-godišnjaka, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnoga zločina nad civilima i ratnoga zločina protiv ratnih zarobljenika, izvijestila je danas ova PU. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Bori Ivanoviću, koji je kao zapovjednik 12. proleterske mehanizirane brigade bivše JNA, te pridružene jedinice teritorijalne obrane i srpske dobrovoljačke garde, počinio ta kaznena djela tijekom Domovinskog rata na području Antunovca, Ernestinova, Laslova i farme Orlovnjak. Kriminalistička istraživanja provedena su u suradnji službenika Odsjeka ratnog zločina ove Policijske uprave i osječkog Županijskog državnog odvjetništva. Protiv 67-godišnjaka policija podnosi kaznenu prijavu redovnim putem, zbog njegove nedostupnosti.

MARIN BROD - Svečana primopredaja projekta "Poljoprivredne površine na području naselja Marin Brod i Prekopa" te otkrivanje ploče zahvalnice japanskoj vladi održana je danas u selu Marin Brod na području grada Gline. Svečanoj primopredaji nazočio je japanski veleposlanik Joshio Tamurra. Koordinatorica programa japanske pomoći za projekte na području humanitarnih djelatnosti Sayaka Kawabata, zamjenik sisačko-moslavačke županice Andrija Rudić, gradonačelnik Gline Milan Bakšić i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje (HRC). Ova donacija, za koju je darovni ugovor potpisan u veljači 2010. vrijedna je 210.650 eura za razminiranje gotovo 174 četvornih metara na području Marin Broda i Prekope. Uz ostale najvažnije darovnice japanskoga naroda posebno je važno spomenuti 12 milijuna dolara vrijedan projekt za prognaničko naselje Mala Gorica u blizini Petrinje, rekao je zamjenik ravnatelj HCR-a Mirko Ivanušić. Zamjenik županice Andrija Rudić rekao je kako je ova prigoda još jedna potvrda da je dobro odabran počasni građanin Sisačko-moslavačke županije, tj. japanski veleposlanik Yoshio Tamura. Rudić je zahvalio svima koji su uključeni u ovaj veliki posao razminiranja, prije svega, zbog njegova gospodarskog značenja za ovaj kraj. Gradonačelnik Gline Milan Bakšić u ime svih Glinjana izrazio je sućut i divljenje na reakciju japanskog naroda - na katastrofu koja je nedavno pogodila Japan. "Čak i u tako teškim trenutcima imate snage pomagati drugima", rekao je Bakšić. Veleposlanik Yoshio Tamura je rekao "prije svega dopustite mi da izrazim iskrenu zahvalnost hrvatskom narodu na iskrenoj sućuti, potpori i prijateljstvu u svezi s tragedijom koja je prije tri mjeseca pogodila sjeveroistočni dio Japana. Velik dio Hrvatske očišćen je od mina, međutim, postoje područja na kojima mine onemogućavaju pristup zemljištu i ljudski su životi još uvijek ugroženi. Japanska vlada prepoznala je važnost projekata održivog razvoja ovog područja i nadam se da će donaciju pridonijeti kvaliteti života stanovnika ovog mjesta. Molim vas, primite ovu donaciju kao znak prijateljstva japanskog naroda", kazao je veleposlanik. Ukupno je Japan dosada donirao 1,8 milijuna eura za projekte razminiranja u Hrvatskoj.

ZAGREB - Na tematskoj konferenciji Zajednice udruga dijaliziranih i transplatiranih bolesnika Hrvatske i Zagrebačke županije pacijenti su izrazili sumnju da će se nedavno smanjenje cijene hemodijalize od 20 posto loše odraziti na kvalitetu usluga dok predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Ministarstva zdravstva tvrde da pacijenti neće zbog te odluke imati problema. Stjepan Mihalić iz Zajednice udruga izrazio je zabrinutost pacijenata da će pad ove cijene izazvati pad kvalitete usluge i upitao se zašto je HZZO donio takvu odluku. Naglasio je da smo jedina zemlja u okruženju koja ima tako nisku cijenu hemodijalize. Pitanje cijene je također upitno i za docenta Antuna Račkog, koji smatra da ona nije primjerena naročito i ako se uzme u obzir da bi se većem broju pacijenata trebalo osigurati tzv. "visokoprotočna dijaliza" koja je malo skuplja ali kvalitetnija i u konačnici jeftinija. Naglasio je da je taj oblik dijalize i prijedlog struke. Upozorio je da je u našim centrima za hemodijalizu različita kvaliteta usluga dijalize te se zauzeo za standardizaciju i ujednačavanje kvalitete uluge takvim pacijentima. Pomoćnik ravnatelja HZZO-a Mario Bagat naglasio je da usluga hemodijalize neće biti lošija iako je cijena smanjena za 20 posto. Prema njegovim riječima cijena nekih lijekova ključnih za liječenje hemodijalize pala je, a i same bolnice imaju prostora za uštede. Napomenuo je da i jeftinija nabava repromaterijala neće smanjiti kvalitetu usluge jer sav repromaterijal strogo provjerava Agencija za lijekove. napomenuo je d aje HZZO spreman na raspravu o tom pitanju i da će poslušati sve argumente struke i pacijenata. Silvana Kalabrić Baić iz Ministarstva zdravstva naglasila je da ni ministarstvo ne razmišlja još o povlačenju ili razmatranju te odluke te da je ona utemeljena. I predstavnici poslodavaca u zdravstvu i kao i neki stručnjaci s područja hemodijalize tvrde da je cijena u odnosu na troškove premala a zajednički je zaključak da se zbog pada cijene hemodijalize za 20 posto ne smije oštetiti prava pacijenata.

ZAGREB - Novo kogeneracijsko postrojenje u Termoelektrani-toplani (TE-TO) Zagreb danas je pušteno u komercijalni rad čime je završena obnova starih proizvodnih postrojenja u tom energetskom objektu važnom za opskrbu strujom, toplom vodom i parom stanovništva i industrije istočnog dijela Zagreba. Novi "Blok L", u čiju izgradnju je uloženo 98,8 milijuna eura, kapaciteta je 112 megavata električne i 120 megavata toplinske snage, s planiranom godišnjom proizvodnjom 800 gigavata električne i 300 gigavata toplinske energije. U rad ga je pustila predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je kazala kako Hrvatska u Europsku uniju treba ući gospodarski i energetski osnažena. Hrvatska elektroprivreda (HEP) je po njezinim riječima primjer sređenog javnog poduzeća koje je likvidno, a uz to ima otvoren respektabilan investicijski ciklus. Od većih energetskih projekata, koji su u raznim fazama realizacije, pored ostalih, spomenula je dogradnju termoelektrane Plomin, gradnju hidroelektrana u Lici, obnovu elektrane u Sisku, dogradnju terminala u Sisku i Omišlju te gradnju novog podzemnog skladišta plina. Investicijski potencijal planiranih energetskih projekata prema njezinim riječima veći je od četiri milijarde eura. Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović rekao je da je iskoristivnost plinskog goriva u novom kogeneracijskom postrojenju veća od 80 posto, čemu su po njegovim riječima pridonijeli proizvođači opreme i izvođači radova među kojima su Končar, Đuro Đaković, Siemens i Monting. Također je istaknuo da je trošak gradnje po instaliranom kilovatu među nižima u Europi, što govori o kvaliteti opreme i gradnje. Begović napominje da je na lokaciji Termoelektrane-toplane u zagrebačkom predjelu Savica moguća daljnja gradnja i proširenje pogona. Projekt gradnje Bloka L u TE-TO Zagreb počeo je 2005. godine. Funkcijska ispitivanja obavljena su do kraja 2009. godine, a od 2010. godine objekt je bio u pokusnom radu. Očekivani životni vijek opreme i postrojenja je 30 godina. U energetskom sustavu HEP Grupe Blok L sudjeluje s oko 4 posto ukupnih godišnjih potreba za električnom energijom i s približno 12 posto ukupnih godišnjih potreba za toplinskom energijom.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) priopćila je jutros da ponovno redovito posluje Kanadska pošta koja je štrajkala od 15. lipnja. Hrvatska pošta, navodi se u priopćenju, zaprimila je obavijest da je Kanadska pošta jučer prekinula štrajk započet 15. lipnja 2011. te od danas redovito posluje. S obzirom na višednevni štrajk očekuje se da će uspostava uobičajene razine poštanske usluge u Kanadi potrajati nekoliko narednih dana te se mole svi koji su otpremili ili zaprimaju pošiljke iz Kanade za razumijevanje zbog mogućih kašnjenja pošiljaka, dodaju iz Hrvatske pošte.

ZAGREB - Požar otvorenog prostora na području uvale Mlaske kod mjesta Sućuraj na otoku Hvaru ugašen je jutros u 9.30 sati, a u požaru je izgorjelo oko 100 ha borove šume, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). U gašenju požara su sudjelovale županijske sezonske snage iz Splita, Podstrane, Omiša, Dugoga Rata, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Makarske, Vrgorca, Drvenika, Dugopolja, Klisa, Kranjica, Muća, Hvara, Jelse, Starigrad i Sućurja sa 78 vatrogasaca i 24 vozila. Na požarište su bile upućene i dodatne snage Splitsko-dalmatinske županije te pripadnici državnih intervencijskih postrojba iz Splita, Zadra i Šibenik, a zračnu pomoć su im pružala 3 canaidera i 1 zračni traktor. Požar otvorenoga prostora na predjelu Kava, na brdu iznad Trogira ugašen je sinoć u 22.00 sati, a u požaru su izgorjela 2 ha makije i niskoga raslinja, također je izvijestila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Trogir zaprimilo je dojavu o požaru jučer u 19.31 sat. U gašenju požara sudjelovali su DVD Trogir i Seget Vranjica s 14 vatrogasaca i 5 vozila. Na požarište je upućeno 5 canadaira i 1 helikopter, koji su se vraćali s intervencije na otoku Braču kako bi u preletu izbacili vodu na požar.

KARLOVAC, 28. lipnja 2011. (Hina) - U četvrtak će u Istražnom centru karlovačkoga Županijskog suda biti održano istražno ročište sa saslušanjem Dalibora Opačka (1977.), vozača nissana, da bi se utvrdilo koliko je on odgovoran za izazivanje prometne nesreće u kojoj je u studenom prošle godine kod Bosiljeva u ferrariju Marina Čolaka (1984.) preminula dvadesetogodišnja Dubrovčanka Ivana Obad, potvrdio je Hini istražni sudac Mladen Kosijer. Tek će potom odlučiti, kaže Kosijer, hoće li udovoljiti zahtjevu karlovačkoga Općinskog državnog odvjetništva da se uz provođenje istražne rekonstrukcije i novoga prometnog vještačenja istraga proširi na Opačka, vozača nissana, budući da je u dosadašnjoj istrazi osumnjičen samo Čolak. Općinsko državno odvjetništvo je istražni zahtjev protiv Čolaka podnijelo još u studenom prošle godine, a sada i protiv Opačka i to uz obrazloženje da se osnovano sumnja da su i vozač nissana 350 i vozač ferrarija 131 modena vozili autocestom A6 u pravcu Rijeke "brzinom koja je uvelike prelazila vrijednost dopuštene brzine". Osim toga, piše dalje, vozili su "na način da su tijekom vožnje, poradi zaobilaženja drugih vozila kao i bržeg savladavanja zavoja učestalo mijenjali prometne trake". Oko 12,20 sati 34-godišnjak je prošao čvor Bosiljevo upravljajući vozilom tehnički neispravnim za sudjelovanje u cestovnom prometu desnim prometnim trakom sjevernoga kolničkog traka. Osnovano se sumnja da je pristajući na sve posljedice koje zbog takve vožnje mogu proizići, u desnom preglednom zavoju i nizbrdici vozio prevelikom brzinom s obzirom na stanje prometa i njegovu gustoću te na nedovoljnoj udaljenosti od vozila ferrari 131 modena, kojim je u istom smjeru ispred njega, pretjecajnim trakom prevelikom brzinom s obzirom na stanje prometa i njegovu gustoću upravljao 27-godišnjak". Odvjetništvo je na temelju do sada provedene istrage detaljno opisalo vožnju oba vozača, te kako se nissan ferrariju približio na nedovoljnu udaljenost kada je započeo s prelaskom iz lijevoga u desni prometni trak, pa je prednjim lijevim bočnim dijelom svog vozila udario u zadnji desni bočni dio ferrarija - nakon čega je to vozilo u zanošenju sletjelo desno izvan kolnika i udarilo u rubni kamen i prometni znak, te je na mjestu nesreće, nakon višestrukoga prevrtanja, zapaljenja automobila i eksplozije spremnika goriva, preminula putnica Ivana Obad.

POREČ - Nakon zadobivenih teških tjelesnih ozljeda u prometnoj nesreći, koja se jutros oko pet sati dogodila na kružnom toku u Vranićima pokraj Poreča, vozač motocikla, 43-godišnji I. D. iz Svetog Petra u Šumi, preminuo je jutros u porečkoj hitnoj pomoći, izvijestila je Policijska uprava istarska. Prema dosad raspoloživim informacijama nesreća se dogodila kada se motociklist, upravljajući motociklom "yamaha R1" pulskih registarskih oznaka, zbog neprilagođene brzine nije uspio zaustaviti prije ulaska u kružni tok te je nakon kočenja pao na kolnik, klizio cestom, a potom udario u rubnjak kružnoga toka. Uslijed jakoga udarca u rubnjak motocikl s vozačem je završio na drugoj strani kružnog toka.

VINKOVCI - Ukupno osam državljana Afganistana, koji su prethodno nezakonitio prešli državnu granicu, zatečeno je i uhićeno jučer u ulici dr. Franje Tuđmana u Iloku i rano jutros na poljoprivrednom predjelu „Nosinac“ na iločkom području, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su sva osmorica stranaca nezakonito prešli hrvatsku državnu granicu, zbog čega je doneseno rješenje o njihovu protjerivanju iz Hrvatske, određena zabrana ulaska i boravka u RH, te je pokrenut postupak readmisije u Srbiju, iz koje su nezakonito prešli u Hrvatsku. Prema podatcima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u prvih šest mjeseci ove godine u nezakonitom prelasku državne granice, službenici te policijske uprave zatekli su i spriječili 484 strana državljanina, a u istom razdoblju prošle godine 63, što predstavlja povećanje za čak 668 posto. U nezakonitom prelasku granice, u prvih šest mjeseci ove godine, u najvećem broju zatečeni su državljani Afrganistana (314) i Pakistana (71). U pokušaju nezakonita ulaska u Hrvatsku, u istom razdoblju, spriječene su 23 osobe s područja palestinske Samouprave u Izraelu, 19 državljana Tunisa i 17 Irana te još 40 državljana Albanije, Kosova, Gruzije, Iraka, Maroka, Srbije, BiH, Makedonije, Turske, Libije, Sudana, Somalije, Francuske, Mianmara, Alžira i Moldove.

ZAGREB - Hrvatski predstavnici na Međunarodnom festivalu čipke održanom u ruskome gradu Vologdi osvojili su prvo mjesto u konkurenciji 10 zemalja i 36 ruskih regija, a primjerak lepoglavske čipke uvršten je u stalni fundus Muzeja čipke u Vologdi. Hrvatsku čipku predstavljale su paška i lepoglavska čipka, svaka s po pet reprezentativnih uzoraka, a hrvatske čipkarice na Festivalu su sudjelovale i u rušenju rekorda u masovnom čipkanju, priopćeno je danas iz Udruge Intermezzo koja je organizirala sudjelovanje hrvatskih čipkarica na Festivalu koji je trajao od 23. do 25. lipnja. Festival je organizirao Državni muzej čipke iz Vologde, a tijekom festivala organizirane su, među ostalim, izložba Labirint čipke, natjecanje u izradi čipke, okrugli stolovi i modne revije ruskih kreatora.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙