FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovne dionice poduprle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON, 27. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su blagu podršku dobivali od jačanja bankovnih dionica, dok je pozornost ulagača bila usmjerena ovotjednom glasovanju o novom paketu mjera štednje u grčkom parlamentu.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,19 posto, na 5.708 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak na manjem gubitku, kliznuvši za 0,06 posto na 7.117 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu za 0,14 posto, popevši se na 3.790 bodova.

Dionice pojedinih većih banaka oporavile su se od prošlotjednih gubitaka, predvođene talijanskim bankama Intesa SanPaolo i UniCredit, čije su dionice ojačale 0,5 odnosno 0,4 posto.

Mnogi stratezi ipak su i dalje više-manje pripravni na to da Grčku snađe situacija da ne bude u mogućnosti vraćati dugove, kako god se to nazvalo.

"Mislim da ulagači sve više prihvaćaju mogućnost grčkog bankrota i njegove posljedice. S obzirom na veličinu grčkog gospodarstva, najveću zabrinutost ipak predstavlja opasnost od širenje krize", kazao je Julian Wentzel, čelnik istraživanja u Macquarieu.

U međuvremenu je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao da je njegova vlada postigla dogovor s francuskim bankama u vezi reprogramiranja grčkog duga.

U središtu pozornosti ulagača je početak rasprave u grčkom parlamentu o novom paketu mjera štednje u Grčkoj koji bi prema nalogu međunarodnih zajmodavaca trebao biti odobren ovaj tjedan kako bi se izbjegao bankrot koji joj prijeti.

"Ako vladin prijedlog prođe, dionice će dobiti podršku, no time se ne mijenja dugoročna situacija u zemlji. Grčke financije su prilično neodržive pa će ulagači i dalje biti nervozni sve dok vlada ne pokuša riješiti pitanje internog financiranja, putem namicanja prihoda temeljem viših poreza", kazala je Felicity Smith, upraviteljica fonda u u Bedlam Asset Managementu.

"Ulagače više brinu eventualne posljedice stečaja po bankovni sustav. Dođe li do kaotičnog bankrota, postoji stvaran rizik od šokova, nalik onome koje je proizveo kolaps Lehman Brothersa, kao i negativne posljedice po ostale zemlje u rubnom dijelu eurozone".

Pad cijena nafte pomogao je jačanju dionica zrakoplovnih kompanija, velikih potrošača nafte. Dionice International Airlines Groupa i Lufthanse bile su na dobitku 0,7 odnosno 1,2 posto. Među dobitnicima su bile i dionice tehnoloških kompanija, predvođene ASML Holdingom, čije su dionice ojačale 3,1 posto.

Među gubitnicama su pak bile kemijske dionice, predvođene predvodnikom industrije Akzo Nobelom, čije su dionice izrazitije oslabjele, nešto više od osam posto, nakon što je izdao upozorenje o dobiti.

Za nove smjernice ulagači će pratiti novi niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a kako bi lakše procijenili je li usporavanje američkog gospodarstva privremeno ili predstavlja početak takvog trenda.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,04 posto, na 9.578 bodova

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙