FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: skok potražnje

Autor: mkuz
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Na Tržištu novca danas je znatnije porasla potražnja, zbog čega je uvećan i ukupni promet, a uz kunske ugovorene su i devizne pozajmice.

Danas je potražnja dosegnula 73,9 milijuna kuna, što je 41 posto više nego jučer.

Istodobno, ponuda je bila 15 posto veća, i iznosila je 318,9 milijuna kuna.

Najviše je ugovoreno prekonoćnih pozajmica, u visini od 22,9 milijuna kuna, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,24 posto, jedanko kao i jučer.

Plasirano je i 20 milijuna kuna pozajmica na rok iznad tri mjeseca, po cijeni od 4 posto.

Ujedno, odobreno je i milijun kuna pozajmica na rok od dva tjedna po kamatnoj stopi od 1 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 43,9 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa iznosila 1,97 posto.

“Veći ostvareni promet na Tržištu novca rezultat je povećanja potražnje sudionika za ročnim pozajmicama. Dio potražnje, unatoč visokoj ponudi kreditora, ni danas nije podmiren zbog kreditnih ograničenja i niske kamatne stope po kojoj su korisnici prijavili potražnju. Na porast prosječne dnevne kamatne stope utjecao je značajan udio ročnih pozajmica u ukupno ostvarenom prometu, koje su ugovorene uz višu kamatnu stopu”, priopćeno je s Tržišta novca.

Uz kunske, danas su ugovorene i devizne pozajmice u visini od 400.000 eura, na rok od dva tjedna i uz kamatnu stopu od 1,3 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙