FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruska središnja banka povisila kamatne stope na prekonoćne depozite

Autor: mpuk
MOSKVA, 30. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Ruska središnja banka u ponedjeljak je podigla kamatne stope na prekonoćne depozite za četvrtinu postotnog boda, iznenadivši tržišta, dok je ostale kamatne stope ostavila nepromijenjenima.

Kamatna stopa na prekonoćne depozite podignuta je za 0,25 postotnih bodova, na 3,50 posto, dok je ključna kamatna stopa za refinanciranje ostala na 8,25 posto, a repo stopa na 5,50 posto, objavila je ruska središnja banka.

Kao razloge povećanja u središnjoj banci navode inflacijska očekivanja i rizike za gospodarski rast.

"Odluka je donesena uzimajući u obzir očekivanja još uvijek visoke inflacije i rizike za stabilan gospodarski rast", priopćila je središnja banka.

Podizanje kamatne stope na prekonoćne depozite uslijedilo je nakon pojačane zabrinutosti zbog odljeva kapitala koji je u proteklih sedam mjeseci premašio 50 milijardi dolara.

U središnjoj banci također napominju da će sadašnje stope "biti prihvatljive" u narednim mjesecima.

„Dosegnutu razinu kamatnih stopa središnja banka vidi kao osiguranje prihvatljive ravnoteže između rizika da će inflatorni pritisak ustrajati i da će gospodarski rast usporiti u narednim mjesecima", objavila je središnja banka.

Mješoviti gospodarski podaci za travanj, koji su pokazali veću nezaposlenost, sporiji rast industrijske proizvodnje i "iznimno niska" kapitalna ulaganja, ukazuju na to da su "značajni rizici za stabilan gospodarski rast i dalje prisutni", priopćila je banka.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙