FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 25. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenija je u dvadeset godina od stjecanja samostalnosti postigla velike uspjehe iz kojih trebaju izvirati ponos i samopouzdanje, ali je u isto vrijeme svjesna i svojih slabosti, istaknuo je u svom govoru na proslavi 20. obljetnice neovisnosti slovenski predsjednik Danilo Tuerk. "Slovenija je uspješna država koja je mnogo postigla, a poštovana je kod susjeda i u svijetu. Ne podcjenjujemo naša postignuća. U Sloveniji je u proteklih dvadeset godina znatno podignut standard života, snažno smo ukotvljeni u europskom ekonomskom i socijalnom okružju. No, naravno da smo svjesni i svojih slabosti i ograničenja, posebno dobro vidljivih u našoj politici", rekao je Tuerk u govoru na središnjoj proslavi na Kongresnom trgu u Ljubljani. Govoreći ispred pet tisuća Ljubljančana i uzvanika, Tuerk je na proslavi posebno pozdravio predsjednike susjednih država, među njima i hrvatskog Ivu Josipovića. "Vašom prisutnošću na našoj proslavi u Ljubljani potvrđujete prijateljstvo, poštovanje i zajedničku volju za gradnju dobrosusjedstva, Europske unije i boljega svijeta", rekao je Tuerk izražavajući tijekom proslave dobrodošlicu austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru sa suprugom Margit, hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću sa suprugom Tatjanom, te talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu i mađarskom predsjendiku Palu Schmittu. Čestitajući sutrašnji Dan državnosti i dvadesetu obljetnicu osamostaljenja, Tuerk je svojim državljanima poručio da unatoč slabostima na Sloveniju i njezina postignuća budu ponosni i na budućnost gledaju s optimizmom.

VATIKAN - Vatikanski državni tajnik Tarcisio Bertone i crnogorski premijer Igor Lukšić potpisali su u petak u Vatikanu temeljni ugovor kojim se reguliraju odnosi Svete Stolice i Crne Gore, što je prvi takav ugovor koji je Vatikan sklopio s nekom državom čiji su stanovnici većinom pravoslavci, javljaju agencije. Potpisani konkordat Katoličkoj crkvi u Crnoj Gori i njezinim institucijama daje pravni status i pokriva vođenje sjemeništa i pružanje duhovne pomoći katolicima u crnogorskim oružanim snagama. Bertone je na svečanosti rekao da Katolička crkva "ne traži nikakve privilegije, posebno ne na uštrb drugih konfesija", već traži definiranje svoje pravne pozicije "za opće dobro zemlje". Lukšić je kazao da taj ugovor svjedoči crnogorskoj predanosti "fundamentalnim etičkim, duhovnim i kulturnim vrijednostima koje dijeli sa Svetom Stolicom i cijelom europskom zajednicom".

WASHINGTON - Američki Kongres odbio je u petak predsjedniku Baracku Obami dati ovlasti za nastavak američke operacije u Libiji, ali nije obustavio financiranje te misije, što je neodređena poruka koja govori koliko Kongres pamti Vijetnamski i druge nedavne ratove. U odbijanju zahtjeva vrhovnog zapovjednika američke vojske Kongres je uvjerljivo glasovao protiv rezolucije koja bi omogućila da libijska misija potraje još jednu godinu bez kopnene vojske, što je tražio predsjednik. No, odluka je simbolične naravi i kratkoročno neće utjecati na američki angažman u Libiji. Rezolucija je odbijena s 295 glasova protiv i 123 za. Obamu je pri glasovanju napustilo 70 demokratskih zatupnika. Neposredno nakon toga glasovanja Kongres je odbio i republikanski zahtjev da se prekine financiranje libijskoga rata. Protiv tog prijedloga glasovalo je 238, a za 180 zastupnika. Tom bi se mjerom onemogućila upotreba bespilotnih letjelica i zračnih udara, ali bi SAD i dalje smio podupirati NATO-ove akcije. Republikanski čelnici inzistirali su na tom ustavnom okršaju između izvršne i zakonodavne vlasti jer tvrde da je predsjednik prekršio zakon i nije tražio odobrenje Kongresa za tromjesečni rat u Libiji. Demokrati optužuju republikance da politiziranjem ugrožavaju nacionalnu sigurnost što, po njihovim riječima, šalje libijskom čelniku Moameru Gadafiju pogrešnu poruku.

WASHINGTON - Sjedinjene Države sumnjaju da ukrajinske vlasti sude bivšoj premijerki Juliji Timošenko iz političkih razloga. Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki, optuženoj za zloporabu službene dužnosti tijekom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. godine, počelo je u petak u Kijevu. "Proces protiv Timošenko je počeo. Želim iskoristiti tu prigodu kako bih ponovila da su Sjedinjene Države zabrinute jer to izgleda kao pravosudni postupak motiviran političkim razlozima protiv više osoba iz ukrajinske oporbe", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Tužiteljstvo tvrdi da je bivša premijerka prilikom sklapanja ugovora o kupovini prirodnog plina od Rusije oštetila državu za oko 130 milijuna eura. Ako bude osuđena mogla bi dobiti 10 godina zatvora. "Ovo je farsa i cirkus, a ne suđenje", rekla je Timošenko na početku suđenja. Bivša premijerka tvrdi da je istrage protiv nje i njezinih suradnika pokrenuo predsjednik Viktor Janukovič kako bi ušutkao oporbu i izbacio je iz izborne utrke iduće godine kad su planirani parlamentarni izbori. Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine od veljače do rujna 2005. godine i od prosinca 2007. do ožujka 2010. godine.

GABORONE - Američka prva dama Michelle Obama u petak je doputovala u Bocvanu, zemlju u kojoj je zabilježeno najviše slučajeva AIDS-a na svijetu i u kojoj je očekivana životna dob samo 34 godine, izvijestio je France presse. Posjet je uslijedio nakon njezina četverodnevnog boravka u Južnoafričkoj Republici, gdje se sastala s ikonom borbe protiv apartheida Nelsonom Mandelom. Michelle Obama je posjetila Centar izvrsnosti za adolescente Bocvana-Baylor u kojemu živi 4.000 siročića čiji su roditelji umrli od AIDS-a ili su zaraženi tim smrtonosnim virusom. U zemlji u kojoj živi dva milijuna stanovnika, 24 posto odraslih zaraženo je AIDS-om. S Michelle Obamom u posjetu Južnoafričkoj Republici i Bocvani putovale su njezine dvije kćeri Malia i Sasha, kao i njezina majka Marian Robinson. Posjet afričkim zemljama završit će u nedjelju.

BEJRUT - Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah u petak je izjavio da je njegova organizacija otkrila trojicu špijuna u vlastitim redovima, a dvojicu među njima regrutirala je američka obavještajna organizacija CIA. Jedan od špijuna regrutiran je prije pet mjeseci, rekao je i dodao da otkriveni špijuni nisu stvarna prijetnja pokretu niti njegovim vojnim kapacitetima. "Nijedan od tih triju slučajeva nije u prvoj liniji vodstva. Nisu bili na odgovornim položajima. Nemoguće je uzdrmati vojnu i sigurnosnu infrastrukturu pokreta i njegovu sposobnost za borbu", rekao je Nasralah u govoru koji je prenosila televizija. "Nijedan od njih nema povjerljive podatke koji bi naštetili strukturi pokreta". Nasralah je rekao da CIA-ini agenti koji su angažirali špijune imaju diplomatsku zaštitu u američkom veleposlanstvu u Bejrutu. Optužio je CIA-u da vrbuje špijune u korist Izraela. "Izraelci nisu uspjeli prodrijeti u strukturu Hezbolaha pa su zatražili pomoć od CIA-e", rekao je. Američko veleposlanstvo u Bejrutu priopćilo je da su ove optužbe "šuplje i neutemeljene".

KAZAN - Predsjednik Armenije Serž Sarksjan i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev nisu se u petak uspjeli dogovoriti oko nacrta dokumenta koji je trebao omogućiti da se postave temelji za rješenje dva desetljeća dugog sukoba u Nagorno-Karabahu. Alijev i Sarksjan razgovarali su u ruskome Kazanu o Nagorno-Karabahu, području nasljenom etničkim Armenima što su ga armenske vojne snage 'oduzele' Azerbejdžanu u jednom od najkrvavijih ratnih sukoba u zadnjih 20 godina. Dvojica predsjednika i njihov ruski kolega Dmitrij Medvedev su u priopćenju objavljenom nakon pregovora objavili kako su obje strane "potvrdile da su postigle međusobno razumijevanje kada je riječ o nizu pitanja čije bi rješenje omogućilo stvaranje uvjeta za usvajanje temeljnih načela", ali ih usvojili nisu. Rat Armenije i Azerbejdžana zaustavljen je krhkim primirjem 1994. godine nakon smrti 30 tisuća ljudi. Milijun ih je bilo prisiljeno napustiti svoje domove. Unatoč međunarodnom pritisku Rusije, SAD-a i Francuske dvije strane ne uspjevaju se dogovoriti niti o početku razgovora o trajnom rješenju.

CARACAS - Venezuelski predsjednik Hugo Chavez koji se oporavlja na Kubi nakon operativnog zahvata obavljenog 10. lipnja, oglasio se u petak na Twitteru, čestitavši venezuelskim vojnicima njihov dan i ne spominjući pritom svoje zdravstveno stanje niti potencijalni povratak u Venezuelu. "Dobar dan moji candanguerosi", napisao je Chavez, aludirajući na pseudonim kojim se služi: @chavezcandanga. "Danas je službeni dan moje vojske i sja sunce. Veliki pozdrav mojim vojnicima i mojem voljenom narodu", stoji u poruci bivšeg vojnika i predsjednika koji je na tu dužnost od 1998. biran tri puta. "I ovdje na Kubi sam u mislima s vama. Hasta la victoria siempre! (Do pobjede, zauvijek). Pred pobjedom smo i sigurno ćemo pobijediti!", napisao je. Chavez (56) tijekom jutra napisao je četiri tweet-poruke, prekinuvši na taj način internetsku šutnju koja je trajala od 4. lipnja, kada je krenuo na turneju po Latinskoj Americi. Tijekom turneje posjetio je i Kubu, gdje mu je dijagnosticiran apsces u zdjelici zbog čega je ondje hitno operiran. Chavezova dugotrajna šutnja i izostanak službenih izvješća o njegovu zdravstvenom stanju pokrenuli su mnogobrojna nagađanja.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙