FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabost Hypo Alpe Adria predstavlja rizik za Korušku – Moody's

Autor: gple
BEČ, 24. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Agencija Moody's izmijenila je iz 'uvjetovane' u 'negativnu' prognozu za obveznice austrijskog zajmodavca Hypo Alpe Adria za koje jamči austrijska pokrajina Koruška, upozorivši da bančina slabost predstavlja rizik za tu pokrajinu.

"S obzirom na vrlo visoku razinu preostalih obveza povezanih s grupom Hypo Alpe Adria, budućnost banke i dalje je ključni faktor za ocjenu boniteta pokrajine, usprkos tome što je Austrija krajem 2009. nacionalizirala tu bankovnu grupu", ističe agencija u prioćenju objavljenom u srijedu.

"Slabi kreditni profil Hypo Alpe Adrije (Baa3 negativan; E/Caa2 stabilan) i dalje će biti ključni negativni faktor za kreditni profil Koruške, i to je razlog negativne prognoze", dodaje se u priopćenju.

Vrijednost jamstava za Hypo iznosi oko 17 milijardi eura.

Revidirana prognoza odnosi se na dugoročni rejting Aa3 za neosigurane vrijednosnice Hypo Alpe Adria Internationala s prvenstvom naplate čiji je jamac Koruška, inače bez rejtinga.

Agencija je ujedno potvrdila važeće rejtinge A1 za Hypo Alpe Adrijine obveznice s nižim prioritetom naplate čiji je jamac Koruška ali je prognoza za te dužničke papire također izmijenjena iz 'uvjetovane' u 'negativnu'.

Hypo je nacionaliziran u prosincu 2009. kako bi se izbjeglo njegov slom koji bi po ocjenama supervizora uzdrmao cijelu srednju i istočnu Europu. Prije nacionalizacije vlasnik HAA bila je njemačka banka BayernLB.

HAA objavio je da je prošle godine smanjio neto gubitak na 1,06 milijardi eura zahvaljujući smanjenim rezervacijama za nenaplative zajmove.

U agenciji očekuju daljnje jačanje pritiska na rejting, budući da će se angažman austrijske države u Hypou "s vremenom vjerojatno smanjiti" a većina obveznica za koje jamči Koruška dospijeva na naplatu do 2017.

Važnost banke za austrijski financijski sustav također će se neizbježno smanjiti, budući da su značajni dijelovi banke prodani ili će s vremenom biti ugašeni, napominju u Moody'su.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙