FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kranjec: krediti za gospodarstvo u Sloveniji skuplji zbog domaćeg vlasništva

Autor: lfia
LJUBLJANA, 27. svibnja 2011. (Hina) - Slovenija je za razliku od drugih tranzicijskih država većinu banaka zadržala u domaćem vlasništvu, no posljedica toga su više kamatne stope za kredite gospodarstvu, iznio je u petak guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec.

"Marže slovenskih banaka u usporedbi s inozemnima su previsoke, što naše gospodarstvo teško podnosi, a negativno se odražava i na same banke", rekao je Kranjec u govoru sudionicima tradicionalne godišnje financijske konferencije u Portorožu.

Domaće vlasništvo u bankama je poželjno, ali to ima i svoju cijenu, upozorio je guverner slovenske centralne banke.

Za milijun eura kredita banke u zemljama eurozone obračunavaju osnovnu kamatnu stopa Euribor povećanu za 3,6 posto, dok su bankarske marže u slovenskim bankama više, pa se na Euribor dodaje 5,4 posto, a kod stranih banaka koje posluju u Sloveniji takvi krediti se odobravaju po kamatnoj stopi Euribor povećanoj za 4,9 posto, naveo je Kranjec.

Tvrdi da je činjenica što je Slovenija zadržala većinu banaka u svom vlasništvu, za razliku od ostalih tranzicijskih država koje su svoje banke prodale, rezultirala skupljim kreditima.

Kamatne stope u Sloveniji bitno su više nego u Slovačkoj ili u baltičkim državama, gdje su 90 posto banaka preuzeli stranci, ustvrdio je Kranjec.

Napomenuo je kako su se banke u Sloveniji zbog teškoća izazvanih financijskom krizom i velikim zaduženjem slovenskog realnog sektora počele okretati prema kreditiranju građana, gdje su iznosi traženih kredita manji, a isto tako su manji i rizici kojima se na taj način izlažu.

(Hina) xfl yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙